26 august 2022

2285. Urasc socialismul romanesc! Cand "Masina timpului" loveste din nou.(Colectiile noastre)

.
.

 

   Anii '80 au adus multa saracie in magazinele de orice fel, multe lipsuri, multe frustrari. In Romania intotdeauna lipsisera machetele, de orice ar fi fost ele si, desi o perioada de timp in anii 70 catre 80 piata de profil mai avea momente de aprovizionare cu kituri superbe est-germane foarte scumpe si sovietice mai ...simplute calitativ, deja aparitia lor era eveniment.  In 82-83 au aparut printr-o minune cele poloneze "Mikro", foarte mici, simple, ieftine, usor de asamblat, la parca 14 lei piesa, fata de cele mari RDG si URSS de peste 100 lei, deci accesibile scolarului pasionat de asa ceva. Aveau si embleme ("decaluri"), adeziv, frumos finisate. Ei bine, s-a declansat o adevarata vanatoare! In scurt timp au devenit greu de gasit si umblam disperati prin librarii intreband de ele.

  Desigur, ciudatele neajunsuri ale sistemului negustoresc socialist au transformat o bucurie in frustrare, deoarece rapid aceste machete au devenit un mit, toti stiind ca exista, unii avandu-le si nemaigasindu-le la vanzare nimeni. Asa functiona sistemul: cand ceva era deosebit de cautat, disparea din piata. Absurd dar adevarat.
    Cine apucase sa cumpere se lauda cu ele montate si isi oftica pretenii la scoala sau in fata blocului. Fiind firave, au disparut rapid, distruse. Si am uitat cu totii de ele.

    Minunea s-a intamplat: m-am ales cu cateva din serie. "Masina timpului" mi-a facut iar figura. Bucuria de a le deschide, parca ar fi cam aceeasi, oarecum. In fapt este inca un motiv sa urasc mizeria acelor ani, care m-a facut luni de zile sa strang ban cu ban degeaba si sa alerg prosteste prin tot orasul sperand ca le gasesc, dupa orice zvon:" are acolo, ba dincolo" alegandu-ma in final cu o macheta de elicopter Mi-4 (PZL), neterminata niciodata pt. ca am varsat din greseala adezivul, care nu se gasea separat.

    

   Urasc acele vremuri care nu ne permiteau sa ne bucuram nici macar de aceste maruntisuri copilaresti.
   Acum le am. Unele sigilate. Sunt superbe. Dar fiind de colectie deja, nu o sa le mai montez. Oricum, nici acel chef nu-l mai am.

       MAI MULTE FOTO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu