. |
Numărul incendiilor și al victimelor din rândul copiilor a scăzut semnificativ la nivel
național, începând cu anul 2012;
În aria de activitate a Delgaz Grid s-au înregistrat cu 47% mai puține explozii, în timp ce numărul victimelor s-a redus cu circa 35%;
Mesajele despre siguranță au ajuns la milioane de români prin intermediul campaniilor derulate an de an.
Peste 10 milioane de români au fost implicați direct în acțiunile de informare și prevenire a riscurilor, prin intermediul a 40.000 de activități derulate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în parteneriat cu E.ON și Delgaz Grid, în ultimii zece ani.
Totodată, în fiecare an, aproximativ 5 milioane de oameni au fost beneficiarii campaniilor derulate prin toate canalele de informare, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”. Valoarea investițiilor în acest proiect se ridică deja la 8,85 milioane de euro.
Încheiat în anul 2012, în contextul în care s-a constatat o intensificare atât a tipurilor de risc, cât și a frecvenței acestora, care amenințau bunurile sau viețile oamenilor, rolul parteneriatului „Împreună pentru siguranță” s-a dovedit a fi esențial în educarea și informarea populației privind adoptarea unui comportament preventiv, legat de utilizarea în siguranță a surselor de electricitate și gaze, precum și de alte tipuri de riscuri.
Nevoia unor campanii de conștientizare și educare privind evitarea riscurilor este confirmată și de rezultatele unui sondaj IRES, realizat la solicitarea IGSU. Potrivit acestuia, 83% din respondenți declară că doresc mai multe informații despre modul de acțiune în situații de urgență. În privința situațiilor de risc pe care ar trebui să fie concentrată o eventuală campanie de comunicare, cele mai invocate situații de urgență sunt incendiul în locuință (62%), siguranța copiilor (43%) și cutremurul (34%).
Aproximativ 6.500 de incendii la locuințe au avut loc, în medie, anual în România în ultimii zece ani, potrivit datelor IGSU, în urma acestora fiind înregistrate 5.905 victime, dintre care 2.025 au decedat. Majoritatea incidentelor se petrec, de obicei, în sezonul rece, când, pe fondul temperaturilor scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii și copiii sunt principalele victime.
2/4
Principalele cauze ale incendiilor produse în ultimii zece ani sunt utilizarea coșurilor de fum defecte sau necurățate (31%), instalațiile electrice defecte sau cu improvizații (23%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%). Scăpările de gaze au reprezentat o altă cauză generatoare de situații de urgență, astfel că în ultimii 10 ani au fost înregistrate 800 de incidente la nivel național, în urma cărora 210 persoane au fost rănite, iar 40 au decedat.
„Conlucrarea eficientă între instituțiile guvernamentale, societatea civilă și cetățeni în domeniul pregătirii în fața situațiilor de urgență reprezintă un punct de plecare, care este necesar a fi puternic înrădăcinat în modul de gândire al nostru, al tuturor, scopul fiind protejarea vieții cetățenilor și a bunurilor acestora. Timp de un deceniu, împreună am depus eforturi comune, susținute pentru semnalizarea, prin proiecte diverse, a aspectelor vitale legate de acțiunile zilnice ale oamenilor care, din lipsă de informații, din necunoaștere, pot crea adevărate drame. Voi fi mereu un susținător al proiectelor și campaniilor de acest gen care implică pregătirea populației în fața situațiilor de urgență iminente, adresându-vă, totodată, mulțumiri pentru sprijinul oferit în susținerea acestei componente esențiale a protecției civile”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Evoluția incendiilor la locuințe, începând cu ianuarie 2012 și până la finalul lunii decembrie 2021, a fost dinamică, înregistrându-se 65.033 de incendii, cu un vârf în anul 2021, de aproximativ 7.000. De remarcat că, după anul 2012, când a început campania „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii” realizată în cadrul acestui parteneriat, s-a constatat o scădere a numărului de incendii, fiind înregistrate valori semnificativ mai scăzute decât media pe cei zece ani.
Potrivit sondajului IRES, unul din patru români recunoaște că își lasă copiii mai mici de zece ani nesupravegheați în locuință. De asemenea, 64% dintre cei chestionați consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securității micuților în casă sau gospodărie.
Totuși, în perioada ianuarie 2012-decembrie 2021, un număr de 106 copii și-au pierdut viața ca urmare a incendiilor produse la locuințe. În anul 2013 a fost înregistrat un vârf de 20 de decese, după care a urmat o tendință de scădere, ajungând la 5 în anul 2021.
Deși numărul victimelor în rândul copiilor este în scădere, aceștia rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 63% provin din mediul rural, iar 37% din mediul urban.
Din acest motiv, conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea care le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe este și va rămâne obiectivul principal al parteneriatului „Împreună pentru siguranță”.
„Perseverența este caracteristica celor implicați și dedicați obiectivelor lor, este condiția esențială pe drumul către reușită. Timp de un deceniu, instituțiile noastre au demonstrat, prin acțiunile comune derulate la nivel național, că nimic nu este prea greu, atunci când vorbim despre soluții care să salveze vieți și să protejeze bunurile populației din calea dezastrului.
Salut, cu recunoștință, efortul depus de toți cei implicați în acest proces continuu de promovare a mesajului preventiv în rândul publicului și a îndemnului constant manifestat, prin modalități diverse, la responsabilizare în fața riscului”, afirmă General-locotenent Dan-Paul Iamandi, Inspector general IGSU.
3/4
Eforturile de informare dau roade și în aria de activitate a Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România. Astfel, numărul exploziilor s-a redus cu aproape jumătate (47%) în perioada 2013- 2022 comparativ cu media anuală a intervalului 2007-2012. Numărul victimelor a scăzut cu aproape 35%, iar cel al persoanelor decedate cu 40%. În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, reducerea este de circa 58%. Numărul victimelor afectate de intoxicații a scăzut, de asemenea, cu 65%, iar cel al persoanelor decedate cu 66%. „În cei zece ani de parteneriat am reușit să punem în practică o serie de inițiative extraordinare și, unindu-ne forțele, am transmis oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a putea preveni situațiile periculoase. Rezultatele sunt vizibile, incidentele de natura intoxicațiilor cu monoxid de carbon şi a exploziilor din zona de activitate a companiei noastre s-au redus la jumătate. De mare importanță, pe lângă campaniile de informare, au fost investițiile făcute de la intrarea pe piața din România, de circa 2 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro în rețeaua de distribuție a gazelor naturale şi energiei electrice”, afirmă
Volker Raffel, CEO E.ON România.
Notă pentru editori:
Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru siguranță” a urmărit derularea, la nivel național, a campaniilor comune de informare şi conștientizare a cetățenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim despre electricitate sau despre gaze naturale.
Astfel, în primii ani de colaborare au fost realizate campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conștientizării pericolelor la care sunt expuși copiii lăsați singuri sau nesupravegheați în casă, urmată de „R.I.S.C. – Renunță!
Improvizațiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populația, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, inițiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel național prin IGSU.
În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelormateriale, cele două părți au inițiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populației cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuința proprie.
Campaniile R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!” şi „Siguranța nu e un joc de noroc!” au continuat în anul 2017, mesajele principale fiind curățarea coșurilor de fum cu firme specializate/coșari specializați şi montarea detectoarelor de incendiu și de gaz în locuința proprie. Tot în 2017 a fost lansat proiectul România Sigură, mesajul preventiv pentru reducerea riscurilor odată cu folosirea surselor de energie fiind transmis constant publicului prin intermediul platformelor social media.
O nouă campanie a fost inițiată în 2018, sub egida R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, iar obiectivul de bază al acesteia a urmărit conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul scăpărilor de gaze în locuințe.
Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, iar conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță în locuințe a devenit dezideratul principal al campaniei naționale „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, lansată în anul 2020.
4/4
În perioada 2021-2022 au fost inițiate trei proiecte speciale dedicate canalelor social media – Lecții despre Siguranță cu Taticool și Prințesa Sofia (cu clipuri video dedicate copiilor),
Podcast #SigurdeAscultat (despre siguranța copiilor) şi #SafeSummerSports – în care, cu
ajutorul influencerilor de pe TikTok, au fost transmise mesaje preventive dedicate tinerilor,
pentru a evita electrocutările în apropierea stâlpilor de înaltă tensiune sau prin urcarea pe
trenuri. Tot în această perioadă au fost continuate campaniile „Ai grijă la cea mai mare grijă:
siguranța copilului tău” şi R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”.
Despre IGSU
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a fost înființat la data de 15 decembrie 2004,
prin fuziunea Comandamentului Protecției Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor
Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne și în coordonarea Departamentului
pentru Situații de Urgență. La nivel național, IGSU coordonează toate organizațiile implicate în
managementul situațiilor de urgență, în concordanță cu principiile existente pe plan internațional,
specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență
consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie
România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor
energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit
peste 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate
la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze
naturale de peste 23.000 km în 20 de județe din partea de nord şi de vest a României (Cluj, Bistrița
Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu,
Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o rețea de electricitate de aproape
81.900 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava şi Vaslui.
Materialele prezentate în cadrul conferinței de presă dedicată parteneriatului „Împreună
pentru Siguranță” sunt disponibile și în format digital. Scanați codul QR sau accesați
linkul https://eon.li/R2yCD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu