31 ianuarie 2023

2358.63 de incendii, în ultimele 24 de ore

.
.

  În cursul zilei de ieri, la nivel național, pompierii au acționat pentru stingerea a 63 de incendii, majoritatea produse la locuințe.

O situație tragică a avut loc în această dimineață în municipiul București. Trei copii, cu vârste de  2, 3 și 6 ani, și-au pierdut viața în urma unui incendiu. Echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru gestionarea urmărilor unui incendiu la o locuință. Ajunși la locul solicitării, pompierii militari au constat că, în camera unde se manifestase arderea, se aflau trei minori în stare de inconștiență. Din nefericire, aceștia nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum.

Un alt pericol cu care ne putem confrunta în perioada sezonului rece este reprezentat de intoxicarea cu monoxid de carbon! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni, a coșurilor de fum cu fisuri ori crăpături, sau neetanşarea mijloacelor de încălzire la coşul de fum, poate conduce la degajarea de monoxid de carbon. Degajarea în spaţii închise a monoxidului de carbon, un gaz foarte toxic, poate avea urmări foarte grave, întrucât în condiţii normale de temperatură, acesta nu are culoare, miros şi gust. Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.

De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la reducerea nivelului de oxigen și arderea incompletă a gazului, fiind degajat monoxid de carbon.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu