09 februarie 2023

2364.PETITIE! PSD și PNL au virat către patronii de presă, în primele șapte luni din 2022, peste 10 milioane de euro pentru propagandă


.

 Dacă te uiți la rezultatele obținute, aleșii neamului nostru sunt mediocri. Dar zici că sunt niște eroi dacă te uiți la televizor. Asta de când plătesc presa să-i prezinte doar într-o lumină pozitivă. Acest lucru nu ar trebui permis în democrație. Semnează și tu petiția Declic pentru a opri această manipulare.

Cel mai grav este că noi nu știm, când ne uităm la televizor, care sunt știrile ticluite în sediile de partide și care nu. Ar fi bine-venită o lege care să oblige la marcarea unui astfel de conținut, în timp ce noi urmărim jurnale ori dezbateri televizate.

Recent, Europa Liberă și Recorder au dezvăluit că PSD și PNL au virat către patronii de presă, în primele șapte luni din 2022, peste 10 milioane de euro pentru propagandă [1,2]. M-am îngrozit. Cu banii ăștia ar fi putut să construiască un spital.

Televizorul rămâne principala sursă de informare în România. Mă gândesc că, în acest caz, ar ajuta o lege care să mai înfrâneze mașinăria manipulării la televizor, ce funcționează la comandă politică.

Imaginează-ți că am avea, atunci, un popor mai bine informat. Cetățenii ar ajunge să pună ștampila de vot pe politicienii care au convins prin realizări, nu prin numărul de apariții la televizor. Iar dacă nu își fac treaba, ar fi luați la rost de jurnaliști și nu ridicați în slăvi pentru că au inaugurat o toaletă.

Putem avea o astfel de lege dacă ne mobilizăm cât mai mulți să semnăm petiția Declic „Vrem marcarea știrilor făcute la comandă politică”. Am lansat-o de curând.

Avem puțin timp la dispoziție să dăm forță petiției și să o facem cât mai vizibilă. În 2 zile, parlamentarii revin din vacanța de iarnă. Vor dezbate un proiect al Autorității Electorale Permanente. Ar putea include și solicitarea Comunității Declic ca amendament la lege, dacă ar ști de petiție. Și dacă noi ne-am strânge zeci de mii de semnatari, suficient cât să-i presăm pe parlamentari să ne asculte.

Așa că te rog să semnezi petiția. Doar dacă suntem mulți, avem o șansă să se audă puternic mesajul nostru, că nu mai tolerăm la televizor știri plătite de partide și nemarcate.

Altfel, dacă doar câțiva oameni din Comunitate vor fi dispuși să aloce sub un minut ca să semneze o petiție, vom fi ignorați. Politicienii impostori și cu buzunarul plin de bani publici ne vor râde în nas și vor continua să-și cumpere știri favorabile.

Ce zici, ALEX? Îți faci timp să semnezi acum petiția?

Cu bine,
Denisa și echipa Declic

PS: Profesorul: No, acuma tânărul Ftiriadi! Spune-ne, s-audă şi ilustra matroană, onorata ta mamă: nu-i aşa că pământul se-nvârte în jurul soarelui trei ani câte 365 ghe zile şi mai apoi în al patrulea în 366 de zile?
Micul Ftiriadi: Da, dom'le.
Profesorul: Bine! Bravo!! Emininke!!!

Acest fragment este din schița lui Ion Luca Caragiale, „Pedagog de școală nouă”. Mi-am adus aminte de poveste după ce l-am văzut recent pe Marcel Iureș jucând rolul pedagogului. Îți recomand să vezi piesa. Vei râde cu lacrimi, dar îți vei încleșta și pumnii de indignare. Căci vei recunoaște în jocul actoricesc realitatea în care trăiești, manipulată de impostorii cu acces la bani mulți și relații.

Dar, dacă ne revoltăm doar în sinea noastră, presa se va comporta în continuare ca pedagogul de școală nouă. Iar politicienii vor continua să ne manipuleze cu știri favorabile despre ei, deși nu fac nimic măreț pentru societate. Semnează acum petiția.

***

Note:
[1] romania[.]europalibera[.]org, 13 septembrie 2022: Agenția confidențială. Fost lider PNL: „Am plătit promovarea pe site-urile Antenelor, Digi24, Realitatea, B1, RTV, Hotnews”
[2] recorder[.]ro, 14 septembrie 2022: Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu