20 martie 2023

2379. IAR 99 si Elbit Systems în România

.

  De cateva zile se discuta despre continuarea modernizarii aeronavelor romanesti IAR 99, pentru a fi aduse la standardele actuale, pasul 2 dupa cel al updatarii seriei Standard, deja in lucru. Desigur, subiectul acesta se invarte de ani buni prin Media, deoarece este vorba de o necesitate stringenta a aviatiei militare: aparate de antrenament care sa corespunda tehnic pasului urmator in pregatirea pilotilor- tehnica de lupta din dotare sau care se prevede a intra in dotare (F16/35). 
 Ani la rand IAR99, singurul aparat cu reactie de antrenament detinut de catre Fortele Aeriene Romane, a fost propus la diverse configuratii si solutii de echipare, pana in momentul in care am ajuns sa nu avem un trainer corespunzator, dar ajungand sa se zboare ceva mult superior, cu avionica de complet alt nivel.
 Interesant este ca, tipic balcanic, tocmai partenerul din curtea noastra, cel cu care au fost realizate modernizari de succes, era "uitat" periodic.
 Bine ca, tipic noua, in al 12-lea ceas, 99-le intra in jocul modernizarii. 
 Mai jos, despre Elbit si ce inseamna aceasta firma pentru apararea Romaniei, dar si pentru industria ei.
 Tinem pumnii acestui program, sa fie la fel de plin de succes ca si anterioarele incheiate cu Elbit.
foto: Ana-Maria Stoian, "Suntem Romania!"

.

  Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:

    • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
    • A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
    • Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
    • Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu