07 august 2022

2275. Vega 328- singurul sovietic de gen importat oficial in RSR (colectiile noastre)

.
VEGA 328. Importat desigur sub marca TENTO. Singurul aparat de gen importat oficial in Romania.
Poate cel mai atractiv radiocas stereo fabricat in lagarul socialist vandut in Ro, conceptie originala, in afara de licentele Philips ale Resprom Bulgaria.
Desigur, se "dadea" pe sub mana, cu spaga, deoarece s-au importat putine.
Interesant este ca au aparut in tandem cu productiile RCS001 Electronica Bucuresti si RC 2320 Tehnoton, cam in aceeasi plaja de pret, dar fiind importate putine, nu le-au concurat.
Se aud absolut excelent, cu "sound"-ul plin, bogat, specific al sovieticelor si,desigur, prezinta curiozitati mecanice, electronice, de comenzi si de design specifice aparatelor URSS ale vremii (ca butoanele separate de alimentare 9v/220v de exemplu.).
Marea "chestie", care nu aparea decat la cateva piese occidentale, foarte scumpe, este reglajul in UUS cu memorie mecanica pe trei butoane, ceva deosebit de tare pentru anii'80.
.
.

.

Mecanica este cea glorioasa de la radiocasul mono VEF Sigma vandut anterior si in comertul romanesc, deosebit de precisa si de robusta, dar si ea ciudata fata de tot ceea ce se fabrica oriunde in lume.

Designul specific erei sovietice este inca atractiv, interesant.
Aparatul prezentat este unul dintre cele trei aflate in colectia MISR, primit de curand, impecabil mecanic dar cu probleme de electronica. Din pacate niciunul dintre cele trei nu functioneaza in parametri, dar e o problema rezolvabila.
Foto realizate imediat dupa receptie- desigur, livrat prafuit, nesters, asa cum are obiceiul cetateanul roman.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu