Art.52:Stabilirea rezultatului alegerilor | Lege 370/2004
(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
(3) Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.
Potrivit art. 52 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, "Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor". [ Mai mult... ] Drept electoral, ediţia 1 Conform art. 52 alin. (1) din Lege, Curtea Constituţională poate anula alegerile, în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraudă electorală de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin (Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 36 din 4 octombrie 1992). Se observă foarte uşor că, Legea dă odefiniţie afraudei electorale, al cărei conţinut este mai larg decât în cazul alegerii deputaţilor şi asenatorilor, motiv pentru care, în cazul alegerilor pentru Preşedintele României, se aplică definiţia dată fraudei electorale de Legea electorală, la care trebuie adăugată completarea dată de Legea nr. 370/2004, modificată şi completată. Cererea de anulare trebuie să îndeplinească câteva condiţii de formă pentru aputea fi soluţionată, şi anume: [ Mai mult... ] Contencios constituţional, Ediţia a 2-a, revizuită şi actualizată Potrivit art. 52 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, "Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor". [ Mai mult... ] Controlul de constituţionalitate în România - Excepţia de neconstituţionalitate Cu privire la cererea de anulare a rezultatelor alegerilor, dispoziţiile art. 52 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 prevăd posibilitatea Curţii Constituţionale de a anula alegerile dacă "votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor". Cererea de anulare a alegerilor se face în termen de 3 zile de la închiderea votării de către partidele şi candidaţii care au participat la alegeri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu