20 martie 2013

002. "La Fluturi"-Muzeul particular de la Chiscau, Bihor - ep.1

 Mergand spre Pestera Ursilor din Bihor(pestera aceasta renumita in lume va fi alt subiect de prezentat), ajungi in Chiscau, la doi pasi de aceasta.
 Inca de la intrarea in sat ramai uimit de obiectele pe care le gasesti in stanga si dreapta drumului: vechituri roase de vreme asteptand parca ceva.
 Marea surpriza...este intr-o curte, unde descoperi...poate cel mai bogat muzeu de acest gen vazut vreodata: un muzeu a tot ce a creat si folosit omul inca de la inceputuri !
  Ajungand acolo nu te mai saturi de vazut,admirat si fotografiat.Noi aproape ca uitasem de Pestera Ursilor pentru care venisem.
.................................................................................................................................................................................................................................................................
.   Ca sa va lamuriti,va dau o descriere din site-ul "La Fluturi":

 "La doar 300m de cunoscuta "Pestera Ursilor" in satul Chiscau (comuna Pietroasa) din judetul Bihor, Aurel Flutur a intemeiat un senzational muzeu etnografic particular. Intemeietorul (zis si "Domnocu") acestui muzeu cu peste 2000 de obiecte, a inceput sa stranga obiecte vechi de peste 30 de ani, reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta populara, vestigii istorice si etnografice. De exemplu prin 1980, pe cand era taximetrist in orasul Stei, el a salvat un raboj agricol de la 1860, unic in Europa. Printre cele peste 2000 de exponate se afla si o locomobila fabricata in Ungaria care dateaza din 1910. Utilajul secular este o masina de forta, deplasabila, pe roti, functionala inca. Acesta este una dintre cele mai valoroase piese din colectie.  Iar in caz ca ajungeti la fata locului nu ezitati sa-i puneti intrebari colectionarului deoarece "fiecare obiect are povestea lui"dar valoarea lor este inestimabila. "

pentru a vedea mai bine imaginile dati click pe ele. 

Motor cu aburi pentru actionarea
utilajelor agricole mecanice-"locomobila"din 1910Linie de tren de mina si vagoneti


moara taraneasca
tractor agricol din anii '50
Un tractor de pe timpul bunicilor este
 prima ciudatenie aparuta
Apoi o Pobeda sovietica
Asa arata sopronul de pe 
dreapta drumului


Plus un BMW ???

utilaj-atelaj ,pompa ptr.pompieri
Atelier complet de rotar
Utilaj-atelaj cu pompa ptr.
pompieriDiverse
scaun si lighean pentru barbier
Conducte de ceramica
 romane-aprox.2000 de anicolectie de ceramica din
  toate timpurile

Trei din godinele si sobele
existente in muzeu

Fara cuvinte

motor termic-anii 30-ptr.actionare utilaje diverse(aici pentru fierarie)
Forja

La fel

  Mai sunt multe minunatii, dar vor fi prezente in alt episod.
 Pana atunci, mirati-va de acestea !

foto si coment: nemotoujoursNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu