17 iulie 2013

156.Colectiile noastre (1) : Romanescul I.E.I.,P.D.-D351

Emblema Intreprinderii de Electronica Industriala (Bucuresti)
I.E.I.,Pick-up Deck-Direct Drive 351 (P.D.-D351)
  Da, astfel incepem si paginile colectiilor.
  In primul rand ne vom ocupa de aparate electronice care erau sau au devenit rare, obiecte care inainte vreme erau mandria unei case (cum ar fi smart-tv-ul acuma), avand preturi mari si aratand de cele mai multe ori fastuos, elegant, epatant, ca pentru a justifica banii dati,
  In ziua de azi designul este discret si simplu, aparatele de acest gen devenind mult mai mici si...foarte accesibile financiar.
  In principiu in aceasta colectie personala domina aparatura romaneasca din motive diverse, primul fiind faptul ca ai nostri copii nu stiu ce industrie puternica  de profil  a avut Romania si ca majoritatea produselor se exportau, noi de multe ori nevazandu-le decat la targuri internationale.
  Alt motiv este faptul ca au devenit extrem de rare, nu numai datorita faptului ca au fost produse putine fata de alte marci estice sau vestice, dar si pentru ca ulterior aparand dupa revolutie multa marfa la liber, proprietarii au renuntat la ele cumparand ori aparate de firma mult mai performante, ori ieftinataturi fatzoase.
  Oricum, de azi incepem cu fotografii si descrieri.
- nemotoujours -
  Dati pagina. 

 Un istoric pe scurt:

 Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti

,,Decret al Consiliului de Stat nr. 254 din 1 septembrie 1981 privind înfiinţarea Întreprinderii de electronică industrială Bucureşti
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România d e c r e t e a z ă :
Art. 1.- Pe data de 1 octombrie 1981 se înfiinţează Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti, cu sediul în municipiul Bucureşti, în subordinea Centralei industriale de electronică şi tehnică de calcul Bucureşti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini – Departamentul industriei electronice şi electrotehnice, avînd ca obiect de activitate fabricarea de produse electronice profesioniste, echipamente de electronică industrială şi produse electro-acustice.
Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti se înfiinţează prin preluarea capacităţilor de producţie cu profil de electronică industrială de la Întreprinderea ,,Electronica” Bucureşti.
[...]
Art. 6.- Întreprinderea ,,Electronica” Bucureşti îşi schimbă sediul din strada Baicului, sector 2, municipiul Bucureşti, în strada Dimitrie Pompei, sector 2, Bucureşti – Platforma industrială Pipera, şi va avea ca obiect de activitate fabricarea de televizoare, radioreceptoare, combine muzicale şi incinte acustice categoria standard şi HI-FI, radiocasetofoane, precum şi subansamble, piese de schimb şi asistenţă tehnică şi service pentru produsele din profilul său de fabricaţie.
[...]”.
Sursa : Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, partea I, nr. 65, 3 septembrie 1981.
.
   Inca de la inceput I.E.I. s-a remarcat ca fiind deosebit de inovativa si performanta in tot ceea ce concepea, atat in domeniul industrial cat si casnic - aici intrand numai sistemele audio - dar din nefericire pe al doilea domeniu avea o capacitate mica de productie si din ceea ce realiza, foarte putine produse ajungeau pe piata romana, de aceea  fiind efectiv bataie pe ele si luandu-se numai cu interventii si spagi.
   Cu resurse putine au realizat produse de o calitate exceptionala chiar de nivel mondial, acestea ramanand un adevarat mit pentru iubitorii de aparatura audio analogica , avand si la ora actuala preturi mari si fiind in continuare foarte cautate, desi au fost fabricate doar pana prin 90-92.
    Pe parcursul acestui serial vor fi prezentate toate, chiar daca nu exista in colectia mea.

   Suparator este faptul ca pana si intre specialisti circula mitul ca faimosul amplificator I.E.I./A-350 de 2x35 W (care instantaneu scotea 2x 90 W !!!) cu selector procentual de putere, inversor de canale si selector dublu de surse (sursa program si sursa inregistrare ) ,o piesa unica in ingeniozitatea ei , ca si miticul casetofon deck I.E.I. CD-350 , se spune ca a fost copiat dupa AKAI , ceea ce tehnic si ca design, oricat am cautat, nu exista decat apropieri tipice acelor ani, asa cum si Renault 9 seamana cu VW Jetta !
   De aceasta a fost acuzat si pick-upul, ca ar fi ba Unitra - care nu are de fapt nici o piesa asemanatoare in afara de doze - ori Nordmende .Cu ultimul m-am pacalit si eu,  gasind intr-adevar 2 modele care se apropie mult ca design, dar niciunul direct-drive (la pick-upurile moderne - se fabrica si in ziua de azi - exista 2 tipuri de transmisie care invarte platanul discului - vinylului - primul fiind clasic si mai putin fiabil si precis dar ieftin, aparand uneori datorita antrenarii cu curea si fluctuatii  de turatie si un brum fin, mecanic- iar al doilea , cel profesional ,fiabil, de high fidelity fiind direct pe motor platanul, o tehnica deosebit de avansata pentru acei ani dar si scumpa).
     Desigur, al nostru este direct drive !
   Iar ca design are intr-adevar LEGATURA cu Nordmende si Akai fiind clar inspirat din acele piese.Aparatul a fost proiectat de ing. Radu Marian.
   Dar atata. Sa nu uitam ca in anii 80 toti se inspirau de la toti...Hm, de parca acum nu ar fi la fel !

  Interesant este faptul ca in Romania nu s-au fabricat niciodata alte pick-upuri in afara de aceste 2 modele ale IEI si un sasiu facut la Tehnoton pe matrite si proiect Unitra (folosit in o serie de aplicatii-vom prezenta altadata), dar s-au montat multiple tipuri de sasiuri Unitra (Polonia), ZPU (URSS) ,Tesla si Supraphon (Cehoslovacia) si RFT Ziphona (Germania Democrata) pe radiouri stationare, combine muzicale, montaje cu amplificator si ulterior pe carcase pt.deck-uri de linie (deck este termenul folosit la orice aparat semi sau profesional care nu are deloc electronica de amplificare audio finala (pick-upurile) sau contin doar etajele de preamplificare (mai ales la casetofoane, magnetofoane,CD playere de linie audio.).Tinand cont de acestea trebuie sa remarcam faptul ca PD-D351 este INTEGRAL romanesc, fabricat INTEGRAL la IEI, doar doza electromagnetica fiind Unitra.( De retinut faptul ca firme mari au folosit doze de alta fabricatie, chiar daca unele fabricau asa ceva, montand pe diverse modele tipurile altor producatori).
   Pana si motorul de antrenare - o piesa complexa, de mare precizie, cu elemente HALL - ultramodern si eficient - este realizat in atelierele IEI !
    De retinut si faptul deosebit de important ca IEI folosea piese electronice NUMAI din industria romana de profil , de aceea si aveau unele necazuri cu fiabilitatea, numai ca aveau un feed-back excelent cu centrele de reparatii si foarte rapid modificau proiectele inca de pe banda de montaj in cazul in care anumite piese electronice se dovedeau neperformante, in acelasi timp specialistii din servisuri avand obligatia sa updateze GRATUIT aparatele care dovedeau aceste probleme.
   Nota: NUMAI la casetofonul de linie CD350 existau modulele de digiti-led importate, pentru ca nu se fabricau la Microelectronica - Bucuresti.
    Acest aparat a fost fabricat intre anii 1987-90.
Concluzii:

Calitati ;

- deosebit de fiabil si usor de folosit;
- extraordinar de usor de depanat mecanic si electronic si de intretinut;
- design elegant, practic (f usor de sters de praf - inamicul nr.1 al pick-upurilor si al vinylurilor);
- calitate audio excelenta datorata dozei f performante si acum (merge pana la 20.000 de Hz.) dar si conexiunilor electrice, izolarii de retea si a mecanoelectronicii motorului direct-drive.
- singurul conceput in tarile comuniste si pentru discoteci  - DJ -ei , avand pornirea automata si revenirea bratului la comanda operatorului.
- carcasa este de fapt si sasiul pe care sunt montate toate piesele., ceea ce da o eficienta excelenta la fabricatie, dar si o simplitate de exceptie in depanare.
- pornire automata la ridicarea si asezarea bratului deasupra discului, in asteptare.

Defecte:

- in afara de sasiu - care este si carcasa in acelasi timp , restul pieselor sunt facute pe principiul acelor ani - cat mai ieftin, de aceea are o inertie stranie in exploatare - butoane, parghii - si o imprecizie ciudata in manipulare, chiar daca nu se repercuteaza in auditie.
- fatza de Electronica, Tehnoton si Electromures care foloseau capacele sasiurilor de pick-up pe care le importau si doar puneau marca si adaptau designul produsului finit in functie de gabaritul acestora, IEI realizand un produs atipic, original, a trebuit sa-si fabrice si capacul, dar avand utilaje neconforme si material slab calitativ, a iesit un capac de calitate inferioara si nepermis de greu, asa incat sistemul sofisticat adoptat de ei - cu balama demontabila cu arc de compensare pentru mentinerea acestuia in pozitia vruta - este efectiv inutil.Mare pacat.
- produsul fiind conceput si pentru utilizare in discoteci, nu are o optiune de autostop , de aceea este stresant pentru utilizarea casnica, fatza de PDEM ale Electromures care pe sasiu de Unitra au montat un buton cu pozitia de cu sau fara autostop !
- reglajul antiskating fiind de o simplitate absurda, nu avea finete, de aceea discurile f uzate devin un stres;
- pret ; ca toate produsele IEI, era mai scump decat echivalentele sale din productia interna si foarte apropiat de cele din import -depasindu-l doar NAD - ul ( fabricat sub licenta de Tesla ), care desi avea solutii tehnice marunte epatante, doza era sub nivelul Unitrei folosite de IEI si avea...transmisie clasica prin curea.Oricum, pretul sau era de 2400 de lei, adica un salariu bunicel ( un televizor Diamant alb-negru de diagonala mare costa 3700 lei !!!)

Acestea fiind spuse, sper ca va sunt de folos si...urmariti muuuultele articole ce vor mai apare.


    Dar de la acest stadiu ar fi bine sa vorbim pe fotografii :

IEI PD-D351
IEI PD-D351

IEI PD-D351 : sistemul de cremaliera pentru "return "

IEI PD-D351 : de remarcat butonul rotativ pentru controlul fin al vitezei si cel de reglaj al antiskatingului.

IEI PD-D 351

IEI, PD_D 351 , vedere generala.

IEI, PD-D351 : blocul de control - regularizare al motorului de antrenare .

IEI , PD-D351 ; motorul de antrenare cu elemente HALL
IEI, PD-D351 : Blocul de alimentare/redresare

IEI, PD-D351 : vedere la parghia de comanda "return" a bratului, mai sus fiind in ordine : potentiometrul "pitch control"(reglajul fin al vitezei), placa de borne, sistemul de "start/stop' motor si motorul.
IEI, PD-D351 : vernierul marcat pentru reglajul stroboscopic al vitezei de rotatie.

IEI, PD-D351 : detaliu balama cu arc demontabila - un sistem deosebit de rar si sofisticat.Inutil, datorita capacului deosebit de greu la acest model.
La 360 este mai usor si balamalele sunt eficiente.




19 comentarii:

  1. Interesant si foarte documentat. Multi mai avem pe acasa diverse electronice facute in Romania, chiar daca unele nu se ridicau la un nivel calitativ exceptional.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deranjant tonul tenfentios al celui de-al doilea comentator, nu de alta, dar ceea ce am scris este interpretat cam pe dos.
      1-ESTE si pentru discoteci -DJ-ei! NU pentru DJ-eii de azi care fac scratch-uri! M-am referit la discotecile anilor 80 cand sse punea piesa dupa piesa, nu se "zgaria"!
      2-NU am scris ca nu s-ar fi fabricat asa ceva (direct drive) in fostul CAER,asa ca demonstratia cu karavella si korvett este absurda si inutila.
      3-decat sa cititi in diagonala, ar fi bine sa o luati de la capat:citez "Interesant este faptul ca in Romania nu s-au fabricat niciodata pick-upuri, doar s-au montat sasiuri Unitra (Polonia),Pusk/Accord (URSS) ,Tesla si Supraphon (Cehoslovacia) si RFT Ziphona (Germania Democrata) pe radiouri stationare, combine muzicale, montaje cu amplificator si ulterior pe carcase pt.deck-uri de linie"
      4-m-am mirat de balamale???Domne, dumneata ai niste probleme de interpretare !Am specificat un detaliu suparator !
      Sunt colectionar si "puric"aparatul.
      5-Chestiile cu "Akai". ca si cu "Soundesign"(n-o stiati,nu?) vor apare in alt articol,asa ca nu mai bateti moneda pe "copierea" dupa Akai, realitatea este alta si se va afla si de catre "doctii" care stiu sa critice gratuit la vremea respectiva.
      6-"ar trafo şi restul pieselor electronice de la IPRS folosite fiind de slabă calitate au degradat fiabilitatea şi calitatea pe care ar fi putut să le aibă. Mai multă grijă şi fineţe ar fi fost necesare. Sigur prototipul a fost de calitate, dar producţia de serie cu compromisuri, la fel ca şi pentru alte produse."- ma cam repetati cu aceste cuvinte, domnul Anonim !

      Ștergere
  3. SPECIFICAM DIN NOU, CA SI LA ALTE ARTICOLE:
    NU SE VOR MAI ACCEPTA COMENTARII ANONIME, IDENTIFICATE MACAR PRINTR-UN NICK-NAME OARECARE,PENTRU A SE PUTEA FACE DIFERENTIEREA INTRE COMENTATORI, DE ACEEA SE SETEAZA DIN NOU LOGAREA.
    CA LA ORICE SITE NORMAL, VA FI USOR SA O FACETI.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am dat intamplator peste articol ... imi place cand cate-un autor nu apreciaza critica, se crede detinatorul adevarului absolut ...
    Anonimul are dreptate, eu am pick-up-ul si acum, si l-am reconditionat cumva, adica ascult discuri la el, desi i-am eliminat unele surse de erpare, cum este tampenia de angrenaj de la return ... am rog.
    Si eu reafirm ca e o copie in stil romanesc dupa Akai=ul respectiv, pe care l-am vazut si in original, arata exact la fel, la exterior.
    Ce au facut romanii din el, s-a vazut. Direct-drive-ul e ca "branza buna in burduf de caine".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am ambele piese:PD350 si 351.
      Ceea ce putini stiu, este faptul ca sunt diferente minore dat definitorii intre cele doua,unul-nu spun care-fiind de exceptie, celalalt avand carente .
      NU ESTE O COPIE, deoarece acel model de pick-up casi statia de 2x35 W au fost realizate PENTRU AKAI si vandute DIN Romania inclusiv sub aceasta marca.
      Este mai complicata chestia, dar ideea este ca nu ai dreptate.
      LA ora actuala detin peste 350 de aparate cu care deja am si dacut o expozitie-vreo 150.
      Studiez de mult istoria industriei electronice romanesti.
      Ei bine, consider ca SI DETINAND aceste aparate, dar si discutand cu diversi care le-au construit, stiu mult mai multe decat can-canurile si legendele urbane de prin forumuri.

      Ștergere
  5. Am si eu un astfel de pickup...Nu l-am redescoperit, l-am tinut sus pe sifonier cu o linie Tehnoton Disco 2002, al carei pick-up, belt drive s-a autodistrus dupa nici 3 ani de la cumparare(statie 2x25W, tuner, casetofon deck si pick-up...1987 cumparare - 10210 lei pe vremea aia), iar in 1990 am gasit la Unirii, la magazinul de langa iesirea de metrou ce da inspre fantanile spre Casa Poporului/Palatul Parlamentului, la pretul de 3000 lei, cumparat dupa ce am stat la coada pentru Tv color Goldstar - si n-am mai apucat).
    L-am repus in circuit vrand sa remasterizez cateva vinil-uri care nu le regasesc nicaieri transformate in mp3-uri(chiar si la 32kbs). Dupa cum stiti, doza magnetica, necesita o preamplicare/amplificare dedicata sau o statie cu preamplificare....L-am folosit ani de zile pina statia aceea de Tehnoton a inceput sa faca pe nebuna, iar dupa ce am rezolvat problemele ei, s-a dus doza si acul pick-up-ului...cumparat doza cu Unitra de la magazinul Muzica la sfatul unei cunostinte, potrivire perfecta dar a aparut un broom anihilat cu o masa in plus luata chiar de pe carcasa unde e motorasul si rotitele ce asigura antrenarea...apoi statia a pierdut un canal definitiv iar reparatia n-a mai meritat investitia...ulterior am cumparat un receiver Technics cu intrare PHONO...iesirea pick-up-ului avea iesire pe mufa DIN cu 5 picioruse si negasind adaptor de la DIN la RCA, mi-am luat inima in dinti si am taiat un RCA tata to RCA tata, respectand cu strictete totul, doar ca mi-a aparut un zgomot de fond deranjant(daca ascult discul prin receiver, nu e foarte deranjant, dar daca incerc sa inregistrez, pe cass deck sau in pc, zgomotul acopera mare parte din voce/orchestratie). Mentionez pentru cei sceptici in privinta realizarii lipiturilor cat si a calitatii cablului/calitatii RCA-urilor, ca totul e de buna calitate si nu suspectez decat aparatul de un soi de broom provocat de etajul de deparazitare. Merge corect(dupa ungere mecanism, rotire intensa de pitch/contragreutate si corector turatie, desi mai face cateodata pe nebunul la ultima melodie si sare acul fara s-o duca la capat). Poate ca dintre cei cativa entuziasti de pe aici, va fi cineva in masura sa-mi dea cateva idei sau se va oferi sa-l serviseze, contra cost desigur. Multumesc anticipat pentru orice sfat sau ajutor in depanare

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare.
    Am un Pick-up Tehnoton PD2201 HF Full Automatic.
    Ce problema am la el :
    Cand actionez butonul power se aprinde ledul ceea ce-mi indica faptul ca intra curent in el insa la apasarea butonul play nu se intampla nimic , nu porneste bratul si nici discul .Mentionez ca ultima data (acum vreo 10 ani)can l-am pornit totul era functional la el.
    Ceva sugestii ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si asa ceva.
      Mecanica este RFT Ziphna si are o serie intreaga de contacte care e pos sa se fi coxat.
      Sunt multe cauze si pana nu-l demontezi sa "pipai" degeaba.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns.
      In cazul in care reusesc sa-l aduc la viata , pot gasii in comert un aparat prin care sa-l pot conecta pentru ca nu are boze s-au "placa de sunet" ii trebuie un donator.Ceva care sa faca tranzitia de la vechea mufa(iesirea din spatele pick-ului)la ceva mai modern ?

      Ștergere
    3. "aparatrul" din comert este orice statie de amplificare cu preampolif sau un preamplif de doza magnetica.Se fasesc SH foarte ieftine si noi la preturi desigur mai mari.
      Orice aparat deck-asa cum este si acesta,adica spre Hi-Fi,astfel

      Ștergere
    4. Imi puteti da cateva linkuri de unde as putea cumpara asemenea statii ? imi cer scuze dar nu sunt din domeniu electronicii asa ca nu ma pricep.

      Ștergere
    5. Intra in grupul nowstru de FB axat pe electronica :
      https://www.facebook.com/groups/155621714793317/?fref=ts
      si pe grupul nostru de baza:
      https://www.facebook.com/groups/suntemromania/?fref=ts
      Acolo o sa-ti explic tot ce vrei.
      Iar aici ai o parte dintre aparatele mele,unde vei vedea si amplifuri:
      https://suntemromania.blogspot.ro/p/blog-page_23.html

      Ștergere
    6. Asa am sa procedez. Va multumesc.

      Ștergere
  7. Am un Pick-up Tehnoton PD2201 HF full automatic.
    Probleme:
    La actionarea butonului Start nu se intampla nimic (curent are deoarece la actionarea butonului power se aprinde ledul verde).
    Sugestii ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara !
    Dupa descrierea la pick-upul electronica sa inteleg ca se merita achizitionat ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara !!
    Dupa descrierea facut de acest pick-up se merita achizitionat ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Orice piersa IEI merita!
    Sunt de colectie si de foarte buna calitate!

    RăspundețiȘtergere