17 iulie 2013

156.Colectiile noastre (1) : cel mai avansat tehnologic pick-up din estul comunist- romanescul I.E.I.,P.D.-D351

Emblema Intreprinderii de Electronica Industriala (Bucuresti)
I.E.I.,Pick-up Deck-Direct Drive 351 (P.D.-D351)
  Da, astfel incepem si paginile colectiilor.
  In primul rand ne vom ocupa de aparate electronice care erau sau au devenit rare, obiecte care inainte vreme erau mandria unei case (cum ar fi smart-tv-ul acuma), avand preturi mari si aratand de cele mai multe ori fastuos, elegant, epatant, ca pentru a justifica banii dati,
  In ziua de azi designul este discret si simplu, aparatele de acest gen devenind mult mai mici si...foarte accesibile financiar.
  In principiu in aceasta colectie personala domina aparatura romaneasca din motive diverse, primul fiind faptul ca ai nostri copii nu stiu ce industrie puternica  de profil  a avut Romania si ca majoritatea produselor se exportau, noi de multe ori nevazandu-le decat la targuri internationale.
  Alt motiv este faptul ca au devenit extrem de rare, nu numai datorita faptului ca au fost produse putine fata de alte marci estice sau vestice, dar si pentru ca ulterior aparand dupa revolutie multa marfa la liber, proprietarii au renuntat la ele cumparand ori aparate de firma mult mai performante, ori ieftinataturi fatzoase.
  Oricum, de azi incepem cu fotografii si descrieri.
- nemotoujours -
  Dati pagina. 

 Un istoric pe scurt:

 Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti

,,Decret al Consiliului de Stat nr. 254 din 1 septembrie 1981 privind înfiinţarea Întreprinderii de electronică industrială Bucureşti
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România d e c r e t e a z ă :
Art. 1.- Pe data de 1 octombrie 1981 se înfiinţează Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti, cu sediul în municipiul Bucureşti, în subordinea Centralei industriale de electronică şi tehnică de calcul Bucureşti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini – Departamentul industriei electronice şi electrotehnice, avînd ca obiect de activitate fabricarea de produse electronice profesioniste, echipamente de electronică industrială şi produse electro-acustice.
Întreprinderea de electronică industrială Bucureşti se înfiinţează prin preluarea capacităţilor de producţie cu profil de electronică industrială de la Întreprinderea ,,Electronica” Bucureşti.
[...]
Art. 6.- Întreprinderea ,,Electronica” Bucureşti îşi schimbă sediul din strada Baicului, sector 2, municipiul Bucureşti, în strada Dimitrie Pompei, sector 2, Bucureşti – Platforma industrială Pipera, şi va avea ca obiect de activitate fabricarea de televizoare, radioreceptoare, combine muzicale şi incinte acustice categoria standard şi HI-FI, radiocasetofoane, precum şi subansamble, piese de schimb şi asistenţă tehnică şi service pentru produsele din profilul său de fabricaţie.
[...]”.
Sursa : Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, partea I, nr. 65, 3 septembrie 1981.
.
   Inca de la inceput I.E.I. s-a remarcat ca fiind deosebit de inovativa si performanta in tot ceea ce concepea, atat in domeniul industrial cat si casnic - aici intrand numai sistemele audio - dar din nefericire pe al doilea domeniu avea o capacitate mica de productie si din ceea ce realiza, foarte putine produse ajungeau pe piata romana, de aceea  fiind efectiv bataie pe ele si luandu-se numai cu interventii si spagi.
   Cu resurse putine au realizat produse de o calitate exceptionala chiar de nivel mondial, acestea ramanand un adevarat mit pentru iubitorii de aparatura audio analogica , avand si la ora actuala preturi mari si fiind in continuare foarte cautate, desi au fost fabricate doar pana prin 90-92.
    Pe parcursul acestui serial vor fi prezentate toate, chiar daca nu exista in colectia mea.

   Suparator este faptul ca pana si intre specialisti circula mitul ca faimosul amplificator I.E.I./A-350 de 2x35 W (care instantaneu scotea 2x 90 W !!!) cu selector procentual de putere, inversor de canale si selector dublu de surse (sursa program si sursa inregistrare ) ,o piesa unica in ingeniozitatea ei , ca si miticul casetofon deck I.E.I. CD-350 ,a fost copiat dupa AKAI , ceea ce tehnic si ca design, oricat am cautat, nu exista decat apropieri tipice acelor ani, asa cum si Renault 9 seamana cu VW Jetta !
   De aceasta a fost acuzat si pick-upul, ca ar fi ba Unitra - care nu are de fapt nici o piesa asemanatoare in afara de doze - ori Nordmende .Cu ultimul m-am pacalit si eu,  gasind intr-adevar 2 modele care se apropie mult ca design, dar niciunul direct-drive (la pick-upurile moderne - se fabrica si in ziua de azi - exista 2 tipuri de transmisie care invarte platanul discului - vinylului - primul fiind clasic si mai putin fiabil si precis dar ieftin, aparand uneori datorita antrenarii cu curea si fluctuatii  de turatie si un brum fin, mecanic- iar al doilea , cel profesional ,fiabil, de high fidelity fiind direct pe motor platanul, o tehnica deosebit de avansata pentru acei ani dar si scumpa).
   Desigur, al nostru este direct drive !
   Iar ca design are intr-adevar LEGATURA cu Nordmende, fiind probabil inspirat din acele piese.
   Dar atata.Sa nu uitam ca in anii 80 toti se inspirau de la toti...Hm, de parca acum nu ar fi la fel !

  Interesant este faptul ca in Romania nu s-au fabricat niciodata pick-upuri, doar s-au montat sasiuri Unitra (Polonia),Pusk/Accord (URSS) ,Tesla si Supraphon (Cehoslovacia) si RFT Ziphona (Germania Democrata) pe radiouri stationare, combine muzicale, montaje cu amplificator si ulterior pe carcase pt.deck-uri de linie (deck este termenul folosit la orice aparat semi sau profesional care nu are deloc electronica de amplificare audio finala (pick-upurile) sau contin doar etajele de preamplificare (casetofoane, magnetofoane,CD playere de linie audio.).Tinand cont de acestea trebuie sa remarcam faptul ca PD-D351 este INTEGRAL romanesc, fabricat INTEGRAL la IEI, doar doza electromagnetica fiind Unitra.( De retinut faptul ca firme mari au folosit doze de alta fabricatie, chiar daca unele fabricau asa ceva, montand pe diverse modele tipurile altor producatori).
   Pana si motorul de antrenare - o piesa complexa, de mare precizie, cu elemente HALL - ultramodern si eficient - este realizat in atelierele IEI !
    De retinut si faptul deosebit de important ca IEI folosea piese electronice NUMAI din industria romana de profil , de aceea si aveau unele necazuri cu fiabilitatea, numai ca aveau un feed-back excelent cu centrele de reparatii si foarte rapid modificau proiectele inca de pe banda de montaj in cazul in care anumite piese electronice se dovedeau neperformante, in acelasi timp specialistii din servisuri avand obligatia sa updateze GRATUIT aparatele care dovedeau aceste probleme.
   Nota: NUMAI la casetofonul de linie CD350 existau modulele de digiti-led importate, pentru ca nu se fabricau la Microelectronica - Bucuresti.
    Acest aparat a fost fabricat intre anii 1987-90.

    Dar de la acest stadiu ar fi bine sa vorbim pe fotografii :

IEI PD-D351
IEI PD-D351

IEI PD-D351 : sistemul de cremaliera pentru "return "

IEI PD-D351 : de remarcat butonul rotativ pentru controlul fin al vitezei si cel de reglaj al antiskatingului.

IEI PD-D 351

IEI, PD_D 351 , vedere generala.

IEI, PD-D351 : blocul de control - regularizare al motorului de antrenare .

IEI , PD-D351 ; motorul de antrenare cu elemente HALL
IEI, PD-D351 : Blocul de alimentare/redresare

IEI, PD-D351 : vedere la parghia de comanda "return" a bratului, mai sus fiind in ordine : potentiometrul "pitch control"(reglajul fin al vitezei), placa de borne, sistemul de "start/stop' motor si motorul.
IEI, PD-D351 : vernierul marcat pentru reglajul stroboscopic al vitezei de turatie.

IEI, PD-D351 : detaliu balama cu arc demontabila - un sistem deosebit de rar si sofisticat.Inutil, datorita capacului deosebit de greu
Concluzii:

Calitati ;

- deosebit de fiabil si usor de folosit;
- extraordinar de usor de depanat mecanic si electronic si de intretinut;
- design elegant, practic (f usor de sters de praf - inamicul nr.1 al pick-upurilor si al vinylurilor);
- calitate audio excelenta datorata dozei f performante si acum (merge pana la 20.000 de Hz.) dar si conexiunilor electrice, izolarii de retea si a mecanoelectronicii motorului direct-drive.
- singurul conceput in tarile comuniste si pentru discoteci  - DJ -ei , avand pornirea automata si revenirea bratului la comanda operatorului.
- carcasa este de fapt si sasiul pe care sunt montate toate piesele., ceea ce da o eficienta excelenta la fabricatie, dar si o simplitate de exceptie in depanare.
- pornire automata la ridicarea si asezarea bratului deasupra discului, in asteptare.

Defecte:

- in afara de sasiu - care este si carcasa in acelasi timp , restul pieselor sunt facute pe principiul acelor ani - cat mai ieftin, de aceea are o inertie stranie in exploatare - butoane, parghii - si o imprecizie ciudata in manipulare, chiar daca nu se repercuteaza in auditie.
- fatza de Electronica, Tehnoton si Electromures care foloseau capacele sasiurilor de pick-up pe care le importau si doar puneau marca si adaptau designul produsului finit in functie de gabaritul acestora, IEI realizand un produs atipic, original, a trebuit sa-si fabrice si capacul, dar avand utilaje neconforme si material slab calitativ, a iesit un capac de calitate inferioara si nepermis de greu, asa incat sistemul sofisticat adoptat de ei - cu balama demontabila cu arc de compensare pentru mentinerea acestuia in pozitia vruta - este efectiv inutil.Mare pacat.
- produsul fiind conceput si pentru utilizare in discoteci, nu are o optiune de autostop , de aceea este stresant pentru utilizarea casnica, fatza de PDEM ale Electromures care pe sasiu de Unitra au montat un buton cu pozitia de cu sau fara autostop !
- reglajul antiskating fiind de o simplitate absurda, nu avea finete, de aceea discurile f uzate devin un stres;
- pret ; ca toate produsele IEI, era mai scump decat echivalentele sale din productia interna si foarte apropiat de cele din import -depasindu-l doar NAD - ul ( fabricat sub licenta de Tesla ), care desi avea solutii tehnice marunte epatante, doza era sub nivelul Unitrei folosite de IEI si avea...transmisie clasica prin curea.Oricum, pretul sau era de 2400 de lei, adica un salariu bunicel ( un televizor Diamant alb-negru de diagonala mare costa 3700 lei !!!)

Acestea fiind spuse, sper ca va sunt de folos si...urmariti muuuultele articole ce vor mai apare.

- nemotoujours -