07 martie 2018

1296."Delia" romaneasca ...sau deloc? Amplitunerul de "Electromures-Unitra",-poate cea mai frumoasa si cea mai ravnita piesa de linie audio montata in Romania vremii,dar si rara (Colectiile noastre)

"Delia" este la mijloc
     Faptul ca este "2 in 1", adica doua aparate incorporate intr-o carcasa mica si eleganta care nu depaseste cotele fatadei casetofonului corespondent liniei audio "Electromures Deck 2003" si ca are o putere medie in randament de putere sinus-20Watt- plus mici facilitati tehnice mai deosebite, l-a facut sa devina un preferat al celor care nu vor sa dea chefuri monstruoase la care sa bubuie muzica dar sa aiba auditie de calitate superioara, un aparat compact si simplu de utilizat, pe langa placerea detinerii unui obiect frumos in biblioteca, designul simplu si select in doua variante de culori ale fatadei -argintiul aluminiului sau negrul-brumat eloxat incadrandu-se excelent in orice mobilier si ambient mai ales-culmea!-in zilele noastre.
  Acest amplificator cu radio sau invers, pe scurt denumit in nomenclatorul international "Amplituner" este un aparat de linie audio de mare calitate de executie dar si tehnica a anilor '80, chiar daca nu este un varf al vremii.
  Este foarte cautat de catre colectionarii romani, fiind unul dintre cele mai elegante aparate de linie pe care scrie in romaneste, poate cel mai select ca design.

HAIDETI sa il vedeti si in interior si sa va povestesc despre el.
Dati click pe foto!

DA PAGINA!  

PDEM04,Deck 2003A si Delia
.
  "Sofisticarea" sa tehnica se opreste la la doar cateva detalii care, totusi, nu se gaseau la orice aparat al vremii:
1-Reglajul "pas-cu-pas" al volumului, balansului si tonului, adica fiecare potentiometru rotativ are un slab"carait" placut simtit la mana si desigur nu in lantul audio, care puncteaza pasii rotatiei ca un vernier mecanic, dand senzatia de precizie in manevrare.
2-selectorul de posturi cu memorie reglabila pe patru canale-o 'delicatesa" a vremii rezervata de obicei aparatelor mult mai sofisticate si mai scumpe,
                                                         3-priza din spate pentru alimentarea directa a altui aparat in linie,
                                                         4-indicatorul electronic-LED-pentru
.
.
acordul in stereofonie a
posturilor UUS (MF)
 5-iluminarea "chihlimbar" cu becuri slabe, care da o nota de intimitate selecta.
 6-iesirile pentru incinte acustice la 8ohm-deja pentru nivel de Hi-Fi.
 7-antena de ferita extractabila-o solutie veche, care a fost pastrata doar la tunere de calitate.

Aici trebuie mentionat tunerul IEI (Electronica Industriala Bucuresti),                                                             prima varianta cu selector senzorial, care este o exceptie de la regula
.
Selectorul programatorului UUS
 aparatelor de mare calitate de gen, rezolvand aceasta necesitate a receptiei in UM/UL fara un astfel de artificiu chiar mai bine decat aparate "grele" ale vremii, realizand adevarate performante tehnice in aceste benzi cu ferita in interior.
Spun asta pentru ca firme cu renume sunt depasite si acuma de acel aparat INTEGRAL romanesc ce si in ziua de azi a ramas performant ca auditie in orice banda.
   Despre el vom discuta alta data in detaliu si veti intelege de ce este considerat astfel.

.
.
   Calitatea partii de receptie radio este absolut excelenta, avand o stabilitate si o selectie demne de invidiat mai ales in UUS-MF stereofonie., unde stabilitatea pe UUS stereo era o mare problema in acei ani,dar chiar si acuma in zone mai izolate. Desigur are CAF.
   Din nefericire in UUS are doar banda "EST"
   Colectionar fiind nu recomand modificarea sa in banda "Vest", deoarece acest aparat ca orice obiect rar de colectie, isi pastreaza valoarea de colectie dar si de piata prin originalitatea sa.

                                                        In partea de audio, desi nu detine tranzistori de mare putere, calitatea
.
este surprinzatoare si chiar incantatoare pentru audiofili, fiind deosebit de apreciat de catre acestia pentru sunetul original, deosebit de plin si de fidel, avand o amplitudine si o adancime de clasa superioara.
   Folosit cu boxe pe trei cai de 8 ohmi isi arata adevarata valoare, incadrandu-se in clasa HiFi perfect, desi nu este marcat sau clasificat astfel.
   Adancimea reglajului de ton este mare, inaltele si basii scotandu-l bine la suprafata intre aparatele vremii, dar facand fata absolut excelent si in zilele noastre chiar cu sursa din MP3 sau calculator.

   Desi pare fragil si gingas este foarte robust la socuri si manipulari bruste, dar mai ales la "neindemanari" de racordare electrica atat pe intrari cat si pe iesiri, fiind unul dintre aparatele caruia nu-i lucreaza                                                                   protectiile fuzibile dacat tarziu, suportand curenti inclusiv de scurtcircuit destul de mari.
.
.

   Si acuma amanunte nu prea stiute despre acest amplituner atat de dorit si devenit rar.

   NU ESTE ROMANESC!
   Aparatul a fost montat in Romania special pentru pick-upul Electromures PDEM 04 cu carcasa de Electromures si sasiu Unitra G602C HiFi si casetofonul Electromures Deck 2003 in variantele argintiu si negru.
                                                       Daca pick-upul  PDEM 02 a beneficiat de o carcasa realizata la Electromures cu un design deosebit de                                                         elegant, casetofonul este INTEGRAL realizat dar si
unul dintre potentiometre
.
conceput in Romania, avand doar motoarele si capetele Unitra, fiind o varianta plecata din casetofonul liniei Diora a Unitra, cu alte solutii tehnice si mai ingust, cu design mai elegant. Si alte aparate de linie concepute si realizate la aceasta fabrica au fost marcate "Unitra" si vandute sub aceasta marca.
   Casetofonul si amplitunerul sunt marcate "Unitra-Electromures" pentru ca au fost livrate in Polonia dar si la export sub ambele firme, in functie de destinatie avand pe fronton "Unitra" sau "Electromures". In colectia "Electronum" apar ambele variante in care nu difera absolut nimic tehnic.
                                                       Despre el cu alta ocazie.
.
.

   Amplitunerul "Delia" fiind un inceput in aparatura audio pentru fabrica romaneasca, a fost livrat pe componente de catre Unitra, piesele avand inclusiv marcajul pe elementele carcasei in limba romana.
   Montajul placii deja plantate si al carcasei s-a realizat in Romania, dar si reglajul tunerului care-si asta spun cei care au lucrat la el- venea dereglat total si a dat mult de furca partii romane, fiecare liesa cerand ore pentru calibrare.

    Fabrica Electromures era una dintre putinele pregatite pentru                                                                    realizarea fizica a pieselor metalice de precizie pornind de la carcase deosebite si
Antena UM/UL
Priza de alimentare alt aparat
ajungand la componente de casetofon, deoarece de la infiintare a lucrat pe licente de masini de calculat electromecanice si case de marcat, ulterior imprimante IBM si copiatoare Xerox (da, asta in anii 80). In aceasta destinatie au intrat si heliografe (copiatoare pe ozelit, anterioare celor direct pe hartie).
   De aceea a fost relativ usor sa realizeze ulterior casetofonul stereo auto "Corina" dar mai ales seria de casetofoane Deck 2001/2002, cu o mecanica sofisticata si foarte precisa, avand in acelasi timp si o sectie buna pentru turnare si serigrafiere a carcaselor de plastic.

.
.
  Va rog sa fiti atenti la amanuntele din foto, unde se vede foarte bine atat matritarea de mare calitate a fiecarei piese de plastic sau de metal dar si montajul electronic riguros si elegant.
  Din fericire Electromures a preluat calitatea montarii electronice si pana cand a devenit firma "Sumel" (anii 2000) a realizat ansamble electronice nu doar calitativ plantate, dar si foarte bune audio.
  Din pacate ulterior economia de piata i-a impims la a folosi componente chinezesti slabe calitativ dar si sa monteze heirupist.
  Am dovezi triste in colectie.

.
.
 Economia comunista nu a permis ca aceasta intreprindere-ca si altele-sa mai foloseasca la aparate fatade de aluminiu, ceea ce a scazut drastic aspectul si eleganta produselor ulterioare.

  In concluzie, desi montata in Romania, "Delia" nu are nimic romanesc in afara de reglaje si montaj, dar a fost o scoala buna pentru o fabrica romaneasca ce nu facuse niciodata asa ceva.
  A ramas ca o piesa de colectie deosebita, foarte apreciata in tarile in care a ajuns, cautata foarte mult in zilele noastre si cu un pret destul de ridicat fata de media aparatelor de gen, nu doar de catre colectionari dar mai ales de catre audiofili.

   Varianta poloneza se numeste Unitra-Diora AWS 303 „Tosca“
   Varianta iugoslava (s-a montat si acolo):Stereo Hi Fi Kombinacija SK 0340
   Variante vandute in Germania federala sub marcile: 


    -CROWN Hi Fi-Stereo Receiver AWS 303 (sub marca japoneza)
    -McVoice Hi Fi-Stereo Receiver AWS 303
    -elta 2700

    -VISONIK Stereo Receiver 8505
   


  In colectia "Electronum" detin doua argintii si unul negru brumat-model deosebit de rar.
  Cel fotografiat demontat este recuperat din ...gunoaie. De aceea desi a fost curatat inca mai are praf prin interior.

  Alex Stoian
(nemotoujours)                                           Mai multe foto AICI

15 comentarii:

  1. Buna ziua, excelent articol, felicitari! Credeti ca as putea sa va cer niste sfaturi in legatura cu reconditionarea unui astfed de aparat? Il pastrez din anii de studentie si nu as vrea sa renunt la el, dar necesita niste reparatii... Va multumesc, Mihnea. (mihneanu@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mare nevoie de ajutor la depanarea părții radio a amplitunerul ii Delia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem aici co;egi care va pot ajuta:
      https://www.facebook.com/groups/155621714793317/

      Ștergere
    2. trimite-ti problema la mail suntemromania.1@gmail.com si o sa va fac legatura

      Ștergere
  3. Caut schema amplificator Electromures cu circute integrate TDA 2040 ma poate ajuta cineva, va rog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am ampliful,dar nu am schema.
      intra in acest grup fb al meu si posteaza acolo intrebarea : https://www.facebook.com/groups/Electronicaromaneasca/

      Ștergere
  4. Foarte fain aparatul, surprinzator sa gasesti asa ceva la magazin in anii '80.
    N-a fost ieftin, parca 3000 lei, dar si-a meritat toti banii.
    Pacat ca USS era doar pe banda estica, dar in vremea aia unul dual ar fi fost de-a dreptul tupeist.
    Un punct slab totusi: finalii. S-au prajit destul de usor fara fortare deosebita ... acolo cred ca puteau sa mai regandeasca o tzara. Mi-am tot promis ca ii repar, candva oi reusi sa ma tin :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dual,adica ccirt./oirt ,singurii din lume care au fabricat in serie mare au fost electronica bucuresti si IEI bucuresti.

      Ștergere
    2. da, ccirt & oirt. La cele doua norme ma refeream. Acuma ca ati zis ... vag imi amintesc ca existau, dar nu se prea gaseau.
      Din motive de "prins sarbii" si pe radio, avea ceva cautare UUS in banda estica. Desigur cap de afis era transformarea modulului sunet in dual la teveuri, da' asta era alta electronica :)

      Ștergere
  5. acele aparate se gasesc aici:
    https://suntemromania.blogspot.com/p/blog-page_23.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua! Am si eu o asemenea scula si as dori un numar de telefon sl unui baiat bun si priceput pentru a remedia unele defecte . Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. noi nu facem fata la ale noastre din pacate.
    intrati pe fb in grupul nostru de electronica si sigur gasiti acolo vre-un coleg disponibil.
    zilele acestea tocmai despre reparat delii s-a discutat:https://www.facebook.com/groups/Electronicaromaneasca/

    RăspundețiȘtergere
  8. Am si eu un delia ,un canal cam caraia ..cre'ca ceva "c"..am vrut -l repar da' nu am mai reusit ..da,il al de prin '84 .era vreo 3000 lei.. as vrea sa-l vand cu cel putin 200lei .. daca doreste cineva ,astept mesaj

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar crezi ca publicand aici,unde nu e site de vanzari si fara identitate,o sa poti sa vinzi ceva????
      cine esti,de unde si cum sa fii contactat?Pe ce lume esti nene?

      Ștergere