20 noiembrie 2013

334.București: De 11 ani fără Muzeu Național de Istorie – situația MNIR

Va mai exista ?
   De mai multe ori am fost dezamagit de intarzierea exagerata a renovarii Muzeului susnumit, dar ca si conducerea si personalul sau am ridicat din umeri si mi-am spus ca poate voi apuca ziua in care sa mai vad minunile pe care le contine in afara Lapidariumului si Tezaurului, minuni care de ani de zile lipsesc din educatia noastra si a copiilor nostri nejustificat.
   Se stie ca personalul si conducerea acestor institutii definitorii pentru educatia unui popor sunt legate de maini si de picioare si efectiv au ajuns cersetori la poarta guvernelor, nu pentru autoturisme luxoase ori diurne nesimtite, ci pentru a intretine, repara si dezvolta institutiile carora s-au dedicat , pentru a indeplini scopul acestora: transmiterea istoriei, culturii, cunoasterii unui popor care se indeparteaza din ce in ce mai mult de ele.
- nemotoujours -
Cititi si spuneti-va parerea:



“De mai bine de 11 ani, cel mai important muzeu de istorie din Romania este in mare parte inchis. Sute de mii de piese, unele extrem de valoroase, zac in depozite, departe de ochii lumii.

Mai grav este insa ca impunatoarea cladire in care se afla toate aceste obiecte de patrimoniu sta sa se darame sfaramand sub greutatea zidurilor, in numai cateva minute, mare parte din istoria Romaniei.
Anul acesta, s-au implinit, in luna septembrie, 11 ani de cand lucrarile de consolidare si renovare a cladirii au inceput si se vor implini in curand sapte ani de cand ele au fost stopate. Astfel, nu numai turistii care ajung prin Bucuresti si vor sa invete cate ceva despre tara noastra, dar si foarte multi romani sunt privati de o lectie foarte importanta de istorie de la Muzeul National.
“O jumatate de generatie a crescut si a ajuns la maturitate fara sa poata sa viziteze muzeul de istorie in plenitudinea lui”, a declarat Ernest Oberlander-Tarnoveanu, pentru Ziare.com.
Problema Muzeului National de Istorie din Bucuresti este simpla si complicata in acelasi timp. Simpla, pentru ca situatia cladirii de 30.000 de metri patrati in care se afla cele 730.000 de piese de muzeu este clara. Cladirea nu a fost consolidata niciodata si face parte dintre acele constructii cu risc seismic ridicat.
Rezolvarea acestei probleme pare, de asemenea, simpla. Cladirea ar trebui renovata, timp in care, exponatele ar trebui duse intr-un loc sigur. Totusi, oricate solutii s-ar gasi, demersul este in zadar daca nu exista fonduri”.
De ce nu s-a rezolvat nimic in 11 ani de cand s-au inceput lucrarile la muzeu? Detalii aici:

 (preluare cimec)

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu