03 octombrie 2017

1241.Relatia "Tehnoton" cu "Unitra":ultimele zvacniri - casetofoanele (Colectiile noastre)

In ordine:B113,Kapral,Dana si Oana
Unitra MK122/Star MC12
    Chiar asa,caci a fost o relatie si buna (economic) dar si rea (din punct de vedere tehnic, deoarece s-a limitat si nu s-a dezvoltat cum ar fi meritat).
    Aceasta a inceput, asa cum ati vazut si citit in episodul despre casetofonul "Star MC12" care este de fapt un "Unitra MK122", care si el este de fapt un "Thomson CSF MC12".......Adica licenta si apoi ...Nu stiu cum sa-i spun, pentru ca nu am gasit documente despre vreo forma altfel decat vanzare-cumparare de componente intre Unitra si Tehnoton,sau Electronica Bucuresti...
    Apoi a continuat cu modelul "Dana" numit de catre Tehnoton si "B113", ulterior"Kapral" de catre Unitra.
    Si la casetofoane s-a terminat aici aceasta colaborare, dar a continuat la pick-upuri, care fac obiectul altei povesti, noi rezumandu-ne la cutiile de facut zgomot cu banda magnetica in caseta.
    Ca "Unitra" a colaborat in acest timp si pana tarziu si mult mai fructuos cu "Electromures" este alta gasca in alta traista si o sa povestim alta data.
    Deci acuma ne ocupam de produsele poloneze "B113" si "Kapral" (care sunt aceeasi chestie, cu alta portita pentru caseta si ceva piese schmbate ,mai bune la "Kapral", fiind mai tanar. In Polonia ambele modele sunt denumite "Kapral".
    In foto vor apare si doua modele,variante ale acestuia, care nu am inteles daca au fost fabricate curent sau au ramas doar prototipuri.
    O sa discutam mai jos, ca si despre urmasele lor romanesti: DANA,RC520,CONDOR si..cel mai rar dintre toate: OANA.

DA PAGINA!
Unitra B113.
   Daca "Star MC12" a fost preluat de la Electronica Bucuresti si ansamblat la Tehnoton (din cate stiu au fost trimise ultimele kituri de acolo, nu direct din Polonia), "Dana" a fost contract direct cu Unitra.
   Se vede clar ca acest model a fost o dezvoltare proprie a polonezilor a modelului licenta Thomson, dar o interpretare foarte nereusita si prost finisata, de parca nu aveau o experienta destul de mare in spate cu licentele Grundig si primele variante ale MC12/MK122, adica MK125 despre care am scris la capitolul "Star".
   Pe scurt, prost realizat, cu cureaua si mai lunga, si mai vulnerabila la folosire intensiva, cu un avantaj totusi: claviatura blocabila pe derulari, dar cu despartirea "pauzei" si a "ejectului" casetei in doua butoane distincte pe panoul frontal, o intoarcere in timp din punct de vedere mecanic si ergonomic, doar "ejectul" mecanic fiind o realizare totusi. Literele "IC" apar de la "Circuit Integrat".
   Nu uitati sa dati click pe foto.
.
B113
B113
B113
   Motorul o adevarata catastrofa: mai mare, casetat pentru a fi insonorizat si deparazitat suplimentar, tot cu regulator extern lui (adica placa nu direct peste lagar)  si cu un consum superior celui de MC12/MK122.
   Dar...conceptie si realizare poloneza, ceea ce pentru industria lor a fost un mare pas inainte.
   Carcasa...URATA!

   Desi designul pare mai modern, este cam brutal...In schimb materialul
B113/Kapral?Dana
slab calitativ: multe zone opacizate din fabrica, deformari, bavuri. Prost finisata.
   Si la cele poloneze, dar si la cele ansamblate la Tehnoton.
   Adica aceleasi.

   Mecanica zgomotoasa si imprecisa.
   Singura piesa de mare calitate, desi uneori lacuita cam ca la Clubul elevilor, este faimosul transformator toroidal Unitra, cu randament bun,
B113.

B113
B113
B113
fara brum, zgomot si cu pierderi foarte mici, o tehnologie adoptata de la aparatura de laborator si de panou sau militara/industriala.
   Probabil devenise atat de ieftina producerea lui incat merita introdus si intr-un aparat atat de ieftin (la ei, caci la noi...pretul aparatului era un salariu mediu aproape: 2500 lei ). Foarte multe aparate electronice audio-daca nu majoritatea chiar- din lume foloseau transformatoare clasice. Aceasta ramane o curiozitate a Unitra si a acestor aparate. La urmatoarele realizate de catre Unitra nu am mai vazut asa ceva (portabile) dar cum nu le-am vazut pe toate, ma mai astept la surprize.
Kapral
Kapral
Kapral
Kapral
Dana
Dana
Dana
DANA
Dana: desigur difuzorul tot polonez,ca si faimosul transformator















.

   Difera doar schema electronica, "Dana" avand componente romanesti.
   Oricum, din foto vedeti ce si cum sunt aranjate, functie de aparat.
   Nu pot baga mana in foc, dar se pare ca primele Dana au avut si piese poloneze, daca nu chiar toata placa.
   Oricum, modelele poloneze au folosit  UL1498CEM170 si UL1497CEM ulterior (Kapral), iar Dana TBA 790 (fabricatie romaneasca).
   Calitatile sunt asemanatoare in principiu, doar ca TBA 790 nu rezista la curenti de scurtcircuit mai mari, asa cum se intampla cu UL.
   Sonorul...catastrofic la ambele, nu va asteptati la ceva deosebit, doar ca are reglaj de ton si...poate deveni chiar placut in unele situatii. Adica "vintage" cam tras de par.

   Desi scrie "Automatic" pe ele, acest termen se refera doar la faptul ca nivelul de inregistrare este automat si nu manual, ca la MC12/MK122, nu mai are de aceea nici vu-metru, dar in schimb are microfon incorporat, piezo.
   Autostopul este o lamela de plastic permanent pe banda ce actioneaza un microcontact oprind motorul.
   Conectarile se pot vedea in foto atasate.Sunt simple, clasice, dar cu ceva nou: o mufa pentru difuzor extern pe langa cea jack de casca, mufa decuplabila (cu microintrerupator).

   Ramanand singurul casetofon mono pe piata romaneasca, deoarece Elektronica 302, concurentul sau detasat care era la acelasi pret, mai mare dar si mult mai calitativ iesind din planul de import, a fost fabricat in cantitati mari si foarte cumparat, avand de fapt o singura calitate: robustete si rezistenta la socuri, de parca ar fi fost gandit pentru Dorel.
   Usor si simplu de depanat electric si mecanic, a devenit visul oricarui pusti depanator.
   O viata mai buna si-a gasit-o cand au aparut calculatoarele Home Computer, dar si atunci surclasat de catre Elektronika 302, best-seller in domeniu (printre altele avand si nivelul reglabil manual al inregistrarii, chiar daca (!!!) nu avea nici un fel de autostop, macar pentru oprirea motorului la cap de banda!), acesta fiind vanat direct prin comenzi la cei care faceau turism in URSS ori lucrau acolo.

   Anii aparitiei si fabricatiei:1978-1986 (aproximativ)

   Desi aceasta mecanica este o catastrofa, Tehnoton neavand altceva disponibil in acei ani, a dezvoltat trei aparate diferite doar cu aceasta si a si montat-o cu masca de Dana pe un radio stationar, in carcasa de lemn, stereo, dar cu cap de citire/inregistrare mono. "Univers".

RC 520 Tehnoton-la intrarea in reparatii
  Prima (si singura de fapt) realizare cu adevarat interesanta a fost radiocasetofonul portabil mono RC520.
  O ciudatenie deja de la nastere printre cumparatori si utilizatori, fiind "cu capul in jos", exact ca si Dana din care provine, respectand comenzile orizontale ale acesteia si  si designul original, astfel aparatul devenind ergonomic in pozitia "culcat" si nu "in picioare", desi mecanica functiona relativ bine si vertical, doar ca inclusiv scala radio este scrisa pentru pozitia "orizontal" cu manerul catre ultilizator.
   Interesant mai este si faptul ca si claviatura de radio se putea manevra atat vertical cat si orizontal, o prevedere exotica, dar foarte ergonomica.
   La acest aparat daca mecanica de cas era ...cum era, in schimb partea de radio a dat rezultate excelente, fiind deosebit de stabil in toate frecventele si de sensibilitate excelenta, inclusiv in FM dar desigur are doar banda est.

  Fabricatie:1983-87 (aproximativ)
RC520

RC520

RC520

"Univers" Tehnoton.
"Armonia".

  Radiourile stationare cu casetofon "Univers" si "Armonia", de fapt ambele sasiuri " Bucur" cu o mecanica  Unitra,  cu cap mono, au fost un rateu glorios. Primul era stereo doar pe radio si amplificare, al doilea...COMPLET MONO!!!
   Ambele, ciudatenii inca de la aparitie, atata timp cat combinele radio-cas-pick-up stereo stationare erau in voga, asa ca au fost achizitionate de catre foarte putini cumparatori, devenind in ziua de azi o raritate.
  Combinatia ar fi avut vreun sens daca mecanica purta un cap stereo...
  In foto:"Univers" si "Armonia", intrate in colectie .

in colectie.
  Ei bine, Tehnoton nu a cedat si a continuat cu folosirea unei mecanici Unitra, utilizata anterior la combinele CMS ale Electronica Bucuresti, primele combine cas-radio-pick-up romanesti, dar de aceasta data  STEREO (!!!) la o conceptie absolut tardiva, invechita total in anii 80 pentru aparatele de clasa atat de slaba calitativ: un casetofon stereo stationar, "CONDOR", care are si amplificator incorporat, de folosit in linie audio sau cu boxe separate.
  Cu o infatisare "profi" outdate total, vu-metre mari, dar cu vesnicul buton separat de pauza si  si cu mecanica slaba, plus un cap stereo de foarte mica fidelitate...Un adevarat dezastru comercial, care daca avea o mecanica mai buna...putea avea un oarecare succes.
  In realitate era un aparat pentru discoteci de la tzara, camine culturale si chefuri, deosebit de robust, doar ca in acea perioada magnetofoanele deja superioare cu mult acestuia faceau legea, plus aparate de linie performante aduse de afara prin mica bisnitza, fatzoase si..fitzoase.
   A fost cumparat mai mult de institutii, uneori fortat, ca mai tot ce nu mergea pe piata.
   Altul devenit deosebit de rar.
2x6W,indicator automat de tip de banda!

   Fabricatie:1987-89

Tehnoton Oana CDM 02
   "Cireasa de pe tort" a fost (si este) "OANA"!
   OANA CDM02...Probabil "Casetofon Deck Mono"
   Aparatul despre care personal nu am stiut ca a fost fabricat vreodata si se pare ca nu doar eu si multi colectionari inraiti, dar si profesionisti!
    Cu un panou mai lucios, finisat, cu aceleasi lipsuri mecanice cunoscute deja, cu transformator incorporat si fara optiunea bateriilor, cu o carcasa in care se incorporeaza oribil turnata, lucrata si finisata dintr-un plastic de proasta calitate si cu doua filtre de deparazitare mari, monofonic, doar cu iesire/intrare de linie, neavand nici o informatie tehnica despre el, mi-am batut ceva capul sa-mi dau seama la ce poate folosi, care este destinatia sa de fapt...
    Si plecand de la ideea ca astfel de filtre nu-si au rostul intr-un aparat de atat de slaba frecventa de citire si atat de neperformant, am realizat ca...este raspunsul Tehnoton la necesitatea pietei de a avea CASETOFOANE dedicate pentru calculatoarele personale (HC) care deja se cautau foarte mult!
    Tehnic, mecanica sa are o imbunatatire, datorata producatorului polonez: motorul nu mai este si in a doua carcasa, dar regulatorul tot nu este incorporat acestuia.
    Nu sunt date absolut nicaieri despre el, se pare ca este cel mai rar dintre casetofoanele romanesti.
    Marcatia "02" ar sugera ca mai exista un model, asta daca nu cumva  mecanica montata pe "Univers" ar fi considerata "01".

Oana
Oana
Oana
Oana









   Acest aparat este ultimul (cunoscut pana acuma-sa zicem-de mine, fabricat in serie de catre Tehnoton cu aceasta mecanica, ceea ce nu inseamna ca nu am putea sa mai avem surprize, deoarece documente despre fabricatie nu mai sunt accesibile, desi "Tehnoton" inca exista sub o alta forma de organizare.

   Unitra a  continuat si ea folosirea acestei mecanici in diverse aparate care nu sunt inca in colectia "Electronum" prezenta in paginile revistei noastre-magazin, dar putem sa vi le aratam (probabil o parte dintre ele doar) mai jos.
   Aparatele prezentate sunt in diferite stadii de reparatie si igienizare.

   Link-ul catre povestea casetofonului "STAR MC12" este AICI

   Primele doua aparate  sunt derivate din B113/Kapral/DANA si nu stiu ca ar fi fost fabricate in serie mare, unul fiind realizat in scopul de a fi folosit pentru producerea unui efect special de tip ecou la inregistarea pe banda, al doilea fiind pentru calculatoare tip HC (home computere) ca si OANA, dar cu mult mai sofisticat, avand martori luminosi pentru anumite functii in relatie cu calculatorul pe care il deserveste.

  Ultimul este o dezvoltare catre un stationar echivalent "Condorului" al Tehnoton, se pare ca mai inaintea acestuia, aparat deosebit de reusit din toate punctele de vedere.

*nemotoujours*
Mai multe foto detaliate: /www.facebook.com/media/set/?set=oa.494769964211822&type=1
Unitra Kapral Echo
Unitra Kapral Phomex
Unitra M531 S- UPDATE:intrat de curand in colectie!
Se aude extraordinar de bine.

Unitra Maja- radiocasul portabil cu aceeasi mecanica. Productie anii 1975-76.
Inca nu in colectia Muzeala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu