26 noiembrie 2013

339.Cainii latra, caravana trece ( Tot despre noi si China saraca !)


    Pe strada mea, de fiecare data cand trece un caine de rasa, in lesa stapanului meu, cainii maidanezi de pe strada latra ca apucatii. Latra de parca ar rupe gardul sau de parca l-ar rupe bucati pe acel caine de rasa care-si permite sa treaca pe strada lor. Dar nu se intampla asa ceva niciodata. Niciodata cainii maidanezi nu se vor apropia suficient de cainele de rasa, ca nu cumva sa ntre in raza coltilor sai. Doar latra, atat pot face si ei.

    Acum, China va face investitii in Romania. Investitii pe care occidentalii nu le-au facut vreme de 24 ani, sub diferite pretexte. Chiar inainte de a incepe aceasta intalnre dintre reprezentantii Chnei si cei ai rudelor sarace ale occidentului, cainii au inceput sa latre. Nemultumirea lor e evidenta: n-are ce cauta China pe strada lor. Aici ei sunt stapani si le e teama ca China nu se va opri aici. Si nici nu are cum sa se opreasca aici.   La inceput doar un anonim de la Bruxelles a comentat. Apoi, Bruxelles a trimis o circulara, ceva fara precedent in diplomatie. O circulara ce poate fi interpretata si ca un avertisment la adresa statelor din est care …. care ar face ceva ce n-ar fi pe placul stapanilor de la Bruxelles. Avertisment care mie, personal, mi se pare ca suna mai mult a ingrijorare decat ca o amenintare.

    Ponta n-a primit circulara, cel putin asa sustine dansul. Deci, daca n-a primit-o, inseamna ca nici n-a citit-o. ar daca n-a citit-o, inseamna ca nu trebuie sa respecte ce scrie acolo. caci nu poate sti ce vor europenii. Basescu se pare ca nu s-a speriat prea tare de aceasta circulara; ”S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: ‘Sa nu iesiti din limitele negociate de UE’. Cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco. Acest egoism a facut ca TAP sa fie ales in detrimentul Nabucco. TAP se termina in sudul Europei, in Italia, acolo unde exista deja alternative in functiune la gazul de la Gazprom. Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost in primul rand un proiect politic. Dar a fost mai ieftin proiectul prin Italia. Pe acest fond va spun ca am privit relativ ironic mesajul Bruxelles-ului, imi venea sa transmit mesajul ‘Dar cu Nabucco ce-ati avut?’, ‘Dar cu conditiile intransigente cu Ucraina ce-ati avut?’”, a adaugat Basescu.

    Europenilor, voi ati avut sansa voastra sa va jucati cartile in Romania. Acum timpul vostru a trecut. Stiu ca nu va convine, dar toate imperiile se prabusesc pana la urma. Conform teoriei artei razboiului a chinezilor, n-ar fi trebuit sa trimiteti circulara asta, caci v-ati aratat slabiciunea. Inca o greseala, poate prima dintr-o serie de greseli pe care le veti face de acum inainte. Disperarea va va determina sa gresiti din ce in ce mai tare, din ce in ce mai des.

    Daca nu va convine politica chinezilor si nici a noastra, ce ne veti face, stimabili europeni occidentali? Nu ne veti primi in Schengen? Oricum nu ne primiti, mancati rahat inventand tot felul de motive. Ce ne veti mai face altceva? Ne veti distruge economia? Ati facut-o, deja. Nu mai aveti ce distruge. Din tot ce a avut, Romania a ramas doar cu pozitia geostrategica, dar si de asta v-ati batut joc, nesocotind importanta ei.
Asa s-o simti Comunitatea Europeana?

    Noi nu mai avem nimic de castigat de la UE, caci am pierdut deja totul. Alternativa nu avem, dar voi, politicieni versati, iarasi v-ati inselat in privinta noastra. Ca intotdeauna.
    Ce-ati semanat, aia veti culege.

- Decenu -

5 comentarii:

  1. Scuze. dar la articolul precedent in loc de "Decenu" intelesesem "Deceneu" ... Iertare pentru confuzie ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci ... Continuam aici discutiile despre potentiale variante de dezvoltare viitoare ale Romaniei ? Tocmai ce mi-ati deschis apetitul pentru astfel de teme normale de discutii ... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=Y81TFYrqdHo

    Despre ce ar trebui sa invatam la istorie (si nu numai) la scoala si de fapt nu se intampla ... Asta ca o paranteza ...

    Cum crestem RESPONSABILITATEA in randul oamenilor traitori in "Cetatea Romania" ? Cum cunatificam si cum valorizam RESPONSABILITATEA ? Cum recompensam diferitele nivele de RESPONSABILITATE pe care se va situa fiecare individ al societatii romanesti ?
    Sunt constient ca nu vom reusi "peste noapte" sa punem in practica o PIRAMIDA A VALORILOR bazata pe RESPONSABILITATE, dar trebuie sa incercam sa gasim solutii.
    Vorbeam de SF-uri si ideile care apar in ele ? Asta e o idee care se poate desprinde din "Infanteria Stelara" ... Ironic este ca cel putin teoretic societatea geto-daca este descrisa ca se baza pe principiul RESPONSABILITATII astfel ca de aceea Herodot spune ca "geto-dacii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci" .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca responsablitatea inseamna, de fapt, intelegerea necesitatii. Adica eu nu merg la razboi ca sa ma acopar de glorie, sau ca sa-mi fac datoria fata de tara, sau din cauza ca sunt iubitor de patrie. Eu trebuie sa merg la razboi pentru ca asa e mai bine pentru mine. Fiind bine in tara, imi va fi si mie bine, impreuna cu cei apropiati. Adica lupt pentru mine, pentru interesul meu, nu pentru altii sau pentru un ideal.
      Am folosit razboiul doar ca un exemplu mai usor de inteles, dar responsabilitatea poate fi privita la fel in orice alt domeniu.
      Asa privesc eu lucrurile, dar este foarte posibil ca la alti oameni sa functioneze mai bine celelalte motivatii.

      Ștergere