07 octombrie 2014

661. Am pneumonie (Cum putem sa mergem linistiti la vot, votand propria moarte economica?)-eseu


.
  Uneori se intampla dezastre naturale. Se intampla cate un cutremur, cate o inundatie. Sau o furtuna iti sparge geamurile. Cata vreme e vara, afara e cald si frumos, poti sa traiesti si cu un geam sau doua sparte. Poate ca esti putin mai aproape de natura in felul acesta.
  Dar nu trebuie sa te culci pe o ureche, trebuie sa te gandesti ca iarna nu va fi ca vara. Iarna nu-ti vei mai permite sa stai cu geamurile sparte, caci va creste fooooarte mult consumul de combustibil pentru incalzire si va creste cam degeaba, tot frig va fi in casa.

  Insa ce te faci, daca te-a prins iarna cu geamurile sparte, iar pe deasupra mai ai si pneumonie? Asta poate inseamna moarte curata. Asemenea situatii este bine sa le eviti cu orice pret. Daca esti sinucigas, este dreptul tau sa te sinucizi cum vrei tu, chiar si nefacand nimic ca sa-ti schimbi geamurile sparte in prag de iarna. Daca, insa, cu tine in casa mai traiesc alte persoane, de exemplu un copil, iar tu nu faci nimic ca sa schimbi geamurile... iar copilul are deja pneumonie... asta poate ca intra la capitolul penal, poate fi considerata crima prin neglijenta.

DA PAGINA!


.
  In lume e criza economica. Toate statele strang cureaua, riscand costuri sociale (greve, mitinguri si - ce-i doare cel mai tare pe politicieni - pierzand voturi) ca sa faca fata scaderii veniturilor bugetare. Care mai de care tara din lume incearca diverse solutii pentru a scapa de criza asta. Un guvern care nu face nimic pentru criza este cam in situatia acelui nebun care are geamuri sparte la casa in care locuieste. Guvernele tarilor care nu fac nimic pentru a elimina criza economica se vor trezi in toiul iernii, platind uriasa factura la gaz metan.     Plus ca populatia va raci si se va imbolnavi, ceea ce inseamna alte costuri suplimentare.

  In cazul Romaniei, guvernul (persoanele din guvern) este pus la adapost de criza economica. Dar numai guvernul, caci tara este deja racita bocna, caci au trecut multe ierni in care am avut geamurile sparte la economie. Guvernului nu-i pasa de sanatatea tarii, pentru el e important ca sta la caldurica. Nu-i lipseste nimic guvernului, are tot ce-i trebuie, deci - daca lumea inca voteaza - ce rost are sa se agite?
.

  Criza economica nu a trecut. Geamurile sparte sunt tot geamuri sparte, populatia sta in frig si deja e racita.   Chiar are pneumonie, datorita expunerii prelungite la frig. Guvernul e sanatos tun, tocmai se pregateste de un nou succes electoral, dar tara are pneumonie.

.
  In cazul in care tara are pneumonie, sa nu faca nimic guvernul inseamna, deja, o crima fata de tara. Dar daca amplifici efectul geamurilor sparte, vanzand usa ca sa-ti cumperi bautura - cum se mai numeste? La ce capitol din Codul Penal se incadreaza?

 Guvernul deja a daramat nu numai usa, ci si o pare din peretii tarii chiar acum, dupa o iarna economica prelungita. Dupa cum spune Moise Guran, a spart peretii ca sa-si faca o sobita, sa traiasca la caldurica voturilor.

  In cazul in care eu am pneumonie, tu ai pneumonie, el are pneumonie, iar guvernul vinde si usa si zidurile casei in care traim, ca sa-fi faca o sobita de voturi calde, asta cum se mai cheama? Si, mai ales, cum putem sa mai acceptam ceva ce stim ca ne va distruge? Cum putem sa mergem linistiti la vot, votand propria moarte economica?


by Decenu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu