05 noiembrie 2014

687.Un cadou cu totul deosebit (pentru mine):unul dintre primele radiouri fabricate in Romania comunista !!!( Colectiile noastre 3)

Ce spuneti???Pionier 53,S521A3 !
Acum ceva timp, Dragos Mihail Stoian a facut paguba de paguba: dupa ce a muncit numai el stie cate luni sau ani ca sa reconditioneze un "Pionier 53", un radio romanesc din perioada republicii populare (produs in 1952 !!!), adeca unul dintre primele fabricate pe acele vremuri si dupa ce l-a facut si functional, mi l-a daruit mie, de ziua mea !
Pai oameni buni, de la o catastrofa luata din piata de vechituri, nu va vine sa credeti cum poate arata, cu cata migala a fost restaurat de pana si panza difuzorului este parca cea originala, ce sa va mai spun de interior si de carcasa !
Haideti sa vi-l arat !

DA PAGINA !

"Radio Popular" s-a infiintat prin comasarea mai multor fabrici de pe aceeasi platforma industrial interbelica in data de 11.08.1948 prin nationalizarea micilor producatori Philips, Radiomet, Starck şi Tehnica Medicală.
 Ulterior va deveni "Electronica" Bucuresti, marele producator din perioada comunista.(1960)
 
Radioul despre care vorbim a fost fabricat in 1952 si ,chiar de nu credeti, la acea vreme era performant si la nivel cu produsele de oriunde din lume, calitativ si ca design, incadrandu-se in robusta clasa "low-cost", de fapt numita ulterior "de larg consum".

Eu sunt incantat nu doar de felul in care arata carcasa,dar si pentru "cartoanele",prespanurile din spate si de pe fund, care sunt impecabile si rar de gasit in orice stare, daramite atat de curate si frumoase!
Pe capacul spate o sa vedeti schema tuburilor si tipul lor, desigur veti remarca faptul ca sunt rusesti !

Deosebit de imbucurator, faptul ca scala, care este o bucata de sticla neprotejata mecanic, inscriptionata, este  intacta si cu literele si emblemele absolut intregi.

Haideti sa vedeti:

1

"Fundul"

.

se vad marcajele posturilor luminate pe scala

.

.

stanga sus, pe sticla scalei se vede emblema fabricii

.


























































*nemotoujours*

2 comentarii:

  1. Fratele meu este implicat (e putin spus, caci a facut totul de la inceput, dar n-a ajuns inca la sfarsit) la schimbarea lampilor clasice de iluminat public din cateva orase din Maroc cu lampi cu LED produse la ELECTROMAGNETICA. Motivul prinipal pentru aceasta afacere este calitatea deosebita a lampilor cu LED produse la fabrica din Romania. Performante superioare, preturi mai mici decat cele ale firmelor straine (cu renume) cu care au concurat. Se pare ca cei de la ELECTROMAGNETICA au un puternic centru de cercetare si proiectare.
    Cat despre aparatele de radio... ce sa mai spun, cele romanesti au fost mai bune, cel putin la nivelul conceptiei si proiectarii.
    Am si eu un aparat vechi in pod, e al fratelui meu, care l-a lasat in pastrare pana se va intoarce sa-l repare. Cred ca ai primit un cadou extraordinar, pentru care trebuie sa te felicit. Nu numai pe tine, ci si pe cel care l-a facut. Si....
    La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MULTUMESC MULT,DRAGUL NOSTRU PRIETEN SI COLABORATOR.
      COLECTIA IN CARE A INTRAT ACEST APARAT ESTE F BOGATA, AXATA PE INDUSTRIA ROMANA DE ELECTRONICE SI IN CURAND VA FI EXPUSA INTR-UN MUZEU DIN BUCURESTI.
      POATE MACAR ATUNCI NE VOM VEDEA/

      Ștergere