19 noiembrie 2014

694.Ploiești Hot Jazz Summit se întoarce acasă, după mai bine de patru decenii

Ploiești Hot Jazz Summit 2014 are loc, în perioada 20-23 noiembrie, la Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești. Ediția este una cu o semnificație specială, marcând revenirea festivalului pe scena pe care a debutat, după 43 de ani de la ultima sa ediție găzduită în Prahova, interval în care evenimentul a fost “adoptat”, pe rând, de Sibiu și, din 2003, derulat în paralel și la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești.
Ploiești Hot Jazz Summit se întoarce, începând cu 2014, la Filarmonica din Ploiești, instituție pe a cărei scenă evenimentul debuta în anul 1969. După numai trei ediții, festivalul a fost întrerupt, pentru a fi reluat, din 1974, la Sibiu. Din anul 2003, odată cu înființarea Asociației Culturale „Jazz Forum 03“, condusă de Lucian Sabados, fostul director al teatrului ploieștean, evenimentul a revenit, oarecum, la Ploiești, derulându-se în paralel cu edițiile din Ardeal, la Teatrul “Toma Caragiu”. Este de înțeles, așadar, de ce ediția de anul acesta este una cu încărcătură specială în istoria Hot Jazz Summit, marcând revenirea la origine, spațial vorbind. “Prima ediție de la Ploiești, cea din 1969, a fost de altfel prima din România. Festivalul de la Sibiu a preluat apoi manifestarea, așa că putem spune că Hot Jazz Sumit revine acasă. Timp de patru zile, pe scenă vor urca formații de primă mărime a muzicii jazz din România”, a anunțat directorul instituției gazdă, dirijorul Radu Postăvaru.
Patru zile de jazz
DA PAGINA !



Prima seară a festivalului care debutează joi, pe 20 noiembrie, va fi dedicată unui concert simfonic extraordinar al orchestrei Filarmonicii, alături de dirijorul Ilarion Ionescu Galați și solistul Florin Ionescu Galați (vioară), care va “răsfoi”, în fața spectatorilor, câteva pagini din istoria jazz-ului transpuse în lucrări de excepție prezentate, la Ploiești, într-o adaptare special pentru orchestră și instrument solist.
Seara de vineri, 21 noiembrie, aduce în fața publicului ploieștean sextetul vocal “Jazzappella”, “grupul nr. 1 sub aspect valoric în contextual autohton al genului” și concertul “Virtuoso”, al trio-ului Alex Pădureanu, condus de un tânăr pianist care, deși este abia student în anul II la Universitatea națională de Muzică din București, a reușit deja să se impună în fața specialiștilor și a iubitorilor genului “prin tehnica briliantă pe claviatură, prin complexitatea ambientului armonic și inventivitatea dovedită în improvizații”.
A treia zi de festival, 22 noiembrie, este dedicată blues-ului, prin concertul cunoscutului realizator Mike Godoroja, alături de Blue Spirit, urmat pe scenă, de la ora 21.00, de cel supranumit Gringo de România, A. G. Weinberger, “una dintre cele mai puternice și  mai complexe personalități ale bules-urilor”, din țara noastră, anunță organizatorii.
Cum era și firesc, ultima seară a evenimentului este cea a prietenilor, prilej cu care pe scena de la Ploiești vor urca, de la ora 19.00, Cezar Ouatu și Puiu Pascu band. Solist vocal al Filarmonicii “Paul Constantinescu” de aproximativ un an, Cezar Ouatu demonstrează că experimentează în permanență, arătând, la fiecare întâlnire cu publicul, că este “o îmbinare strălucită și inovatoare între specializarea sa de contratenor baroc și o muzică diversă și inspirată, destinată unui public sensibil”. În combinație cu band-ul lui Puiu Pascu, figură reprezentativă a muzicii ușoare și a jazz-ului românesc, se creează toate premisele ca seara să fie una emblematic pentru Ploiești Hot Jazz Summit.
Festivalul va fi încheiat de concertul susținut de Răzvan Cojocaru Quartet, un grup condus de un ploieștean care și-a înscris deja numele pe două albume reprezentative pentru jazz-ul românesc: “Live from ORF – Marius Vernescu Trio” și “Dedicated Waltz Petrică Andrei Trio”. Membrii quartet-ului dezvăluie, de fiecare dată, “o combinație de cool bop și avangardă definită prin elemente tehnice și sonorități creative de bun gust”.
Planuri de viitor
Festivalul “Ploiești Hot Jazz Summit” 2014 este continuarea unei tradiții pe care organizatorii ar vrea să o păstreze cât mai mult în municipiul prahovean și să o dezvolte, de acum încolo, cu fiecare an. “Pentru organizarea evenimentului am avut disponibil un buget de aproximativ 65.000 de lei, însemnând 50.000 de lei de la bugetul local și restul din sponsorizări. În funcție de sumele disponibile, sperăm ca în următorii ani să aducem la Ploiești, în cadrul Festivalului, și nume mari ale jazz-ului, de peste hotare”, a mărturisit Radu Postăvaru.
 Accesul la evenimentele din cadrul Ploiești Hot Jazz Summit 2014 se face pe bază de bilet. Filarmonica a pregătit deja oferte la pachet, care înseamnă un preț de 50 de lei pentru o zi de festival, 90 de lei pentru două zile, 130 de lei pentru trei zile și 160 de lei pentru participarea la întregul eveniment. Pentru elevi, studenți și pensionari sunt scoase la vânzare bilete la prețuri speciale, de 25 de lei/ zi de festival.

preluare telegrama.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu