16 februarie 2016

953.Cupa Presei la tir 2015-Partea I : Pistol 9mm

.
         Datorita excelentei idei a MApN de a organiza aceasta intrecere amicala, in toamna o parte dintre membrii nostri au participat pe o burnita enervanta care nu ne-a oprit oricat ar fi vrut, la aceasta intalnire frumos organizata ,unde cu o rabdare incredibila militarii de cariera s-au "luptat" sa tina in frau si chiar sa invete o trupa de civili dintre care majoritatea nu vazusera o arma in viata lor, daramite una militara!
       Le multumim pentru rabdare si pentru deosebita organizare.
       Colega noastra Ana-Maria care nu doar ca a fost desemnata , dar chiar si-a dorit foarte mult sa scrie despre eveniment, ne impartaseste mai in gluma, mai in serios aceasta frumoasa experienta de la care echipa noastra s-a intors si cu rezultate foarte bune!
       (nemotoujours)

19 octombrie 2015...
         În sfarşit aflu, înainte de a se întâmpla - pentru că de obicei aflam după eveniment – că joi, 22 octombrie, se va desfăşura... Cupa Presei la Tir! Uraaaaa! Acum, sau voi regreta în fiecare secundă ce va urma!
Din fericire vestea entuziasmează echipa într-un mod la care nu mă aşteptam şi organizarea este extrem de rapidă. Mergem la Cupa Presei!
        Îmi avertizez coechipierii că nu am tras niciodată, însă dorinţa este atât de puternică, încât orice refuz este exclus şi mă bucur intens de ocazia excepţională de a împlini un vis. 
 
        De unde această dorinţă? Povestea este simplă.
        V-am mai spus că locuiesc într-o zonă în care am avut totul. Focurile de armă nu au lipsit nici ele. Poligonul de la Crângul lui Bot fiind destul de aproape, am crescut în rafale de mitralieră si focuri de armă automată .
“Mergem la poligon?”
“Ce să cauţi la poligon?”
“Să văd tragerile.”
“N-ai voie să intri! Nu eşti militar!”
“Când o să fiu militar?”
Şi astfel începe o lungă aşteptare...
.
“Eşti fată. Când vei fi la facultate, vei face armata. Până atunci vei face PTAP, la şcoală.”
        Bun. Aşteptăm. PTAP se face în clasa a VIIIa, mai sunt ani până atunci, dar timpul trece. În primul trimestru facem puţine ore, abia ne organizăm şi nu învăţăm mare lucru. Despre armă, trageri… Nimic. Poate mai târziu… Mai târziu, însă, nu mai facem deloc.    Revoluţia a anulat pregătirea.  Facultatea aveam să o fac degeaba, nu se mai făceau înrolări.
“Vreau să trag cu arma, în poligon!”
“Vezi că o poţi face! E simplu! Plăteşti şi tragi cât vrei!”
“În poligon militar?”
“Nu!...”
“Atunci, mulţumesc, nu-mi trebuie. Eu acolo vreau.”
“Intră în armată!”
         Da, sigur! Cu condiţia mea fizică, de doi bani ruginiţi, de asta are armata nevoie, de mine! Ar mai fi o variantă. Să mă angajez. Dar… Ce?! Nici azi nu am găsit ceva potrivit… Nu-i nimic. Se pare că vom putea fi rezervişti. Ba… nu! Şi aici m-au ocolit! Ba că sunt prea tânără, ba că sunt fată, ba că nu se mai face armata, ba că… M-au pierdut din vedere, m-au tot ocolit, iar eu ţopăi la poarta poligonului interzis.
         De Cupa Presei la Tir am aflat în urmă cu câţiva ani. Varianta perfectă, şansa unică pe care nu trebuia să o ratez! Şansă pe care o ratam cu fiecare ediţie ce trecea… Ca un făcut, ca o piedică de netrecut, aflam că… Fusese! Degeaba întrebam pe oricine, oricând, oriunde, răspunsurile erau mereu, invariabil: “Nu ştiu”, ori… “A fost!”.
         Şi iată că, printr-un adevărat miracol, mă aflam acum pe listă. Bucuria era imensă. Mai aveam doar un pas…Două zile în care trebuia să fiu extrem de atentă să nu păţesc iar ceva, cel mai mic accident putând însemna excluderea mea din echipă pe motiv medical, trec repede. 
DA PAGINA!

Poligonul "Căţelu"
           Mâine este ziua cea mare! Iar eu nu ştiu absolut nimic despre arme! Citisem deja toate articolele dedicate Cupei din anii anteriori, pe care le-am reluat în viteză. Se va trage cu pistol de 9 mm şi cu puşca automată de 5,45 mm. Este adevărat că aş fi avut tot timpul să mă informez la zecile de standuri ale Forţelor Terestre vizitate în ultimii ani, să întreb, să aflu, să încerc, să ating… Dar nu o făcusem. De fiecare dată le-am privit păstrând distanţa. Nu era ce voiam. Eu voiam să trag, în poligon. Nu să fac o teorie ce nu îşi găsea finalitatea. Acum… Aveam finalitatea! Rămânea de văzut de unde îmi scot teoria!
           Despre puşcă aflasem câteva lucruri foarte utile cu ocazia vizitării unei unităţi militare, pentru că mă mâncase limba să mărturisesc faptul că îmi doream să trag… O primă lecţie de 20 minute din care îmi aminteam destul de multe. Despre pistol, însă, nu ştiam absolut nimic, iar 
.
până “mâine” mai erau doar câteva minute! Cum o arăta un pistol de 9mm? Internetul foloseşte la ceva…
Sorin (Stoica) îmi face un instructaj rapid prin clipuri, vizionez unul după altul şi realizez că am nevoie de multe explicaţii. Să căutam un manual! O exista?! Din fericire, sunt oameni care s-au gândit şi la asta şi găsesc repede unul. Parcurg cuprinsul şi aleg capitolele de urgenţă. Nu aş fi avut timp să îl parcurg pe tot… Totul este descris simplu.  Din când în când mă lovesc de un “ca în figura” pe care o caut inutil, că au omis figurile din peisaj! Nu-i nimic, vor rămâne lucruri care vor face să fiu foarte atentă mâine la instructaj! Ceva imaginaţie şi ajutorul din teren vor face treaba. Cu o cantitate apreciabilă de informaţii noi pentru mine şi cu gândul la o zi mai aşteptată decât ziua nunţii (hihi!), adorm repede şi mă trezesc rapid: joi, 22 octombrie, ora 4:30! 
.
          Nu simt nimic. Eu, care de obicei vibrez cu totul înaintea fiecărui eveniment, nu simt nicio emoţie.  Caut o explicaţie. Nu o aflu şi renunţ. Nu am emoţii, dar abia aştept. Dorinţa este acolo, de mai mult nu am nevoie. Pornesc spre Bucureşti.
           Cu Cristinel (Angheliuc) mă întâlnesc în tren. Nemo ne aşteaptă cu cafeaua – noi aducem cafeaua! La metrou exersez. Cum ce, poziţia de tragere, evident! Nu prea îmi iese figura, ceva nu îmi e prea clar, cred că nu mă încadrez în manual... Poate se rezolvă pe teren! Ah... reculul! Tot ce ştiu este că este puternic şi că trebuie să fiu foarte atentă. Cum pot fi atentă la ceva ce n-am mai întâlnit, dacă nu ştiu cum face?! Cam multe neelămuriri, dar nu sunt motive de îngrijorare. Am exact ce am vrut. Dacă aş fi vrut altceva, aş fi intrat de mult în primul poligon şi aş fi tras cu un pistol cu aer comprimat. Mi-am refuzat gândul, n-am decât să suport consecinţele cu capul sus. Adevărul e că... Habar nu am ce urmează să fac! Dar voi afla curând, de ce m-ar îngrijora asta?!
           Echipa se adună şi ne îndreptăm spre poligonul „Căţelu”, poarta căruia o nimerim doar după ce „vizităm” împrejurimile...
          După o coborâre în spaţiul de tragere revenim pentru o cafea; cum aş fi putut refuza? Cafea “de poligon” n-am mai gustat! Întâlnirea, primele saluturi, revederea atâtor prieteni dragi (rivali, astăzi); cafeaua are un gust foarte plăcut! Îmi ţin nerăbdarea în lesă; nu arunc nicio privire în spaţiul de tragere de jos, nu cobor treptele. Aştept. Fiind aici, ştiu că momentul nu are cum să dispară brusc, nimic nu îmi mai poate fura clipa. 

          Dacă nu am reuşit să fac armata, iată că armata oferă un dar de nepreţuit jurnaliştilor (mulţi dintre ei neavând pregătire militară): de a cunoaşte mai mult şi de aproape un domeniu vast şi cu acces limitat, de a pune mâna pe arma rece, de a îmbrăca veesta antiglonţ, de a încărca arma şi de a ochi ţinta… Câteva ore de instrucţie în condiţii reale, nu chiar cele mai grele, intentia nefiind de a ne speria de tot, dar nici prea lejere, armata însemnând mai mult decât munca de birou…
         Minutele se scurg. Coborâm!
         Totul ma interesează, în cel mai mic amănunt. Nu pot reţine prea multe, fiind totul nou, dar ştiu că voi umple golurile mai târziu. 


.
      Ne sunt prezentaţi cei 5 militari ai grupului "Invictus România": Ionuț Butoi, Marian Nicula, Costinel Slăniceanu, Costel Stanciu, Eugen Manoilă - care vor participa la Jocurile Paralimpice "Invictus Games", din 2016, organizate în Orlando, Florida (SUA).

         Răniţi în teatrele de operaţiuni, eroi ai zilelor noastre, nu ne dau voie să uităm că războiul face parte din realitatea de lângă noi, iar pacea de care ne bucurăm încă aici este rezultatul sacrificiilor militarilor români care luptă departe de casă… Iar aceşti militari continuă lupta pe alte fronturi, antrenându-se pentru Jocurile Paralimpice. Respect, Invictus!
.
        La eveniment au participat şi sportivii Roxana Tudose, Iulică Cazan, Marius Vasile ai Clubului Sportiv al Armatei “Steaua” Bucureşti, alături de antrenorul Constantin Stan. Ocazie de a testa puşca şi pistolul de tir sportiv!


         Cupele aliniate frumos atrag irezistibil toate obiectivele. 
         Le arunc o privire şi le uit repede. Nu erau obiectivul acţiunii noastre de azi. Eram puţini cei
care nu trăseserăm niciodată, şi mai puţini eram cei care nu atinseserăm armă (un Carpaţi şi un pistol cu aer comprimat, ambele fără muniţie, cândva, în tinereţe… Nu cred că m-au învăţat prea mult…). În asemenea condiţii, ce sens ar fi avut să mă gândesc la vreo cupă?
.
Ţinta nr. 4, cea în faţa căreia mă voi afla.

.
.
           Revin, deci, spre ţintă şi pistol...
           Iau pistolul, îl cântăresc, îl sucesc pe toate părţile, facem cunoştinţă. Nu ne înţelegem foarte bine – nu-l pot arma şi pace, oricât de multă bunăvoinţă aş avea! Dar pot ţinti – e un plus.
          Instructajul este rapid şi eficient, ni se explică regulile
.
din poligon, reguli ce trebuie
.
respectate la virgulă şi punct, pentru propria noastră siguranţă. Se execută tragere demonstrativă – acum pot vedea poziţia de tragere...
          În scurt timp se formează seriile de tragere. 7-8 serii a câte 4 trăgători.
.

          Ce caut EU în seria nr. 2?! Şi eu m-am întrebat... Doar
.
puţintică răbdare să fi avut şi aş fi putut urmări cu atenţie cum procedează ceilalţi... Dar... Nuuu! Consecinţa grabei de moment avea să fie că voi trage printre primii... Nimic nu mă poate descuraja şi nici nu am de gând să simt altceva decât bucuria de a fi aici. Înşfac aparatul şi îmi urmăresc echipa.

           Proba Pistol 9mm” începe în câteva minute. Sorin şi Adrian se echipează pentru tragere.
.
  Se distribuie muniţia – unul dintre momentele preferate ale acestei zile:
.
            Totul se întâmplă relativ repede, dar am timp să prind câteva cadre.
            Pe aliniamentul de tragere, Sorin:
 .
.





Adrian (Tiron):
                          Mă aud strigată. 
           Depun arma din dotare (camera foto) şi trec la echipare. Deşi eram în întârziere, grija cu care s-a realizat echiparea subsemnatei,  ajustările – casca zbiera continuu că am capul prea mic – şi minuţiozitatea acţiunii m-au impresionat. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării iar neavenitul din mine este echipat corespunzător. Punctul nr. 3 de tragere (locul liber)! Pentru că nu am avut niciodată un instructor de tragere, nici măcar civil, pot spune doar că nici nu mi-aş fi dorit un altul! Calm, siguranţă, claritate în fiecare detaliu, limbaj simplu şi concret; nu am şi nici nu aş fi căutat comparaţii. Probabil mă
aflam pur şi simplu în cel mai bun loc pentru a atinge o armă – în poligon militar. Probabil aceşti oameni ştiu atât de bine ce au de făcut, încât scot dintr-un civil aiurit un trăgător în faşă... Nu ştiu exact şi nici
.
nu am nevoie să ştiu mai mult. Ştiu doar atât: a fost perfect la punctul 3 de tragere! Mulţumesc din suflet! 


          Clipa mult aşteptată se află la doar câţiva paşi.


         Îmi dau seama că mi-au cam îngheţat mâinile şi îmi aduc aminte că am lăsat mănuşile acasă… Nu-i nimic, se vor încălzi imediat.
Pe aliniamentul de tragere, ultimele detalii.
“Punctul trei, câţiva paşi înapoi!
         Fac câţiva paşi mici în spate. Nu destui, pentru că ordinul se repetă. Mă uit la steguleţul roşu şi acţionez în consecinţă. Se
Faţă în faţă...
pare că în entuziasmul meu mergeam să dau mâna cu ţinta…

         Armez şi... Blochez arma! Incident la 3!Se putea să nu fac o nazbâtie?! Prin urmare... Orice lucru bun începe cu o pauză. Am cinci minute să trimit zece gloanţe spre ţintă, iar eu stau foarte cuminte şi privesc cum trag ceilalţi concurenţi...
         Din fericire, instructorul care se pomenise cu beleaua de mine pe cap ştie foarte bine cum să rezolve rapid problema şi iată-mă iar cu pistolul de 9mm în mână.

.
       Gata de tragere!URA !

       Procedez ca la carte: cuiul cătării la nivelul umerilor ţelului, la egală distanţă stânga – dreapta faţă de părţile laterale... Foc! Şi... BUM! Bum pistolul, bum glonţul, bum eu, bum tot! Nu mai ştiu ce-a bubuit şi ce nu, ştiu doar că am simţit cum îmi zboară toate mâinile (şi nu erau decât două) din locul stabilit, iar pistolul se îndreaptă dezordonat în sus. L-am ţinut destul de bine să nu-l scap: “Aha…Deci ĂSTA e reculul!” În sfârşit, făcusem cunoştinţă cu temutul şi inevitabilul… Întorc capul spre instructor, care probabil a avut un mare moment de îndoială, văzând ce bine mă descurc:
        “Primul contact! E bine! Să continuăm...” 
.

      Îmi fac repede socoteala că am trimis aiurea primul glonţ după ciori şi mai am doar 9 de trimis pe ţintă, reiau în gând teoria, repoziţionez mâinile – care, în mod curios, nu suferiseră deloc în urma smuciturii, ochesc şi trag. Se pare că încep să mă împac cu domnul recul; pot continua liniştită. Credeam că trebuie să armez după fiecare foc, dar nu, puteam continua de acum. Novice până în buricele degetelor, ce să-i faci!




.

.

.



Hm... Tare aş vrea să ştiu ce şopesc bărbaţii când trag femeile la ţintă...












.















.
          Nu trag într-un punct anume (şansele ar fi minime să-l şi nimeresc, la prima experienţă!), ci în figura verde în ansamblul ei. Evitând capul, dacă este posibil... Poc! Poc! Zgomotul nu este neplăcut, ritmicitatea mişcării mă încântă. Trăgaciul opune mai multă rezistenţă decât mi-aş fi imaginat. “Trageţi bine! Continuaţi!”, “E bine, continuaţi să trageţi!” mi se şopteşte. “Ha, ha!” Scap, fără să mă mai întorc. Aş mai fi adăugat eu ceva despre o marmotă, dar nu puteam lua ochii de la ţintă. Dacă i-ar fi venit ideea să o ia la sănătoasa între timp?!


        Cam mulţi ochi pe mine… Ce boacănă oi mai fi făcut?! Reiau procedura în gând şi trag concluzia: habar nu am, dar sunt în regulă şi n-am rănit pe nimeni că s-ar fi anunţat incident, deci pot continua.


.
        Doar zece gloanţe… Nu mi s-a părut nici mult, nici puţin. Le simţisem din plin pe fiecare, încetarea focului nu m-a întristat.  Predau arma fără urmă de regret.  Dorinţa fusese împlinită, aşteptarea se încheiase şi fiecare secundă meritase din plin. Spre ţintă, să vedem rezultatul!  Sincer, la capitolul respectiv, curiozitatea mea era inertă. Dar: “Aţi tras foarte bine!” mi-a scuturat-o puţin. Ce-o fi însemnând… foarte bine?! Hai să vedem!
        Ţinta mea arăta cam aşa…


.

.
        E… He-he! Am găuri în ţintă! Mă uitam ca puiul de găină la deşteptător cu încântarea că nimerisem ţinta şi nu trăsesem pe lângă… Se pare că a fost foarte bine pentru un începător!

        Urmează Nemo…
.
.
Cristinel (Angheliuc) la punctul 3!
.
.
.

       În pauza dintre probe suntem invitaţi de catre campionii la tir ai Clubului Sportiv al Armatei “Steaua” să experimentăm tirul sportiv. cu arme de performata.
.
,
        Băieţii îşi testează abilităţile şi obţin rezultate foarte bune. 
        Recordul absolut îi revine lui Cristinel, care, cu doar cinci gloanţe, iată ce rezultat bun a obţinut!
.
10 din 5!

 














          Campionii  de la Clubul Sportiv al Armatei “Steaua” Bucureşti ne arată cum se procedează:
,
.
.
 














      Eu aleg să-mi menajez forţele pentru proba Puşca Automată  cal. 5,45mm”!

.
VA URMA !
*Ana-Maria*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu