24 februarie 2016

957.Marinarii militari romani navigheaza in inima tzarii ! (o serie de evenimente deosebite in Miercurea-Ciuc si Gheorghieni )

    Va prezentam trei activitati inedite ale marinarilor militari care ajung astfel exact in centrul tzarii, unde se fac vazuti si cunoscuti intr-un mod cu totul deosebit.

1. PROMOVAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI MILITAR DE MARINĂ LA GHEORGHIENI
2. MARINARII MILITARI LA MONUMENTUL SICULICIDIUM
 (monumentul martirilor secui)

3.COMEMORAREA EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

DATI pagina ca sa cititi comunicatele acestor evenimente!
 
1. PROMOVAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI MILITAR DE MARINĂ LA GHEORGHIENI
Ofiţerii de informare şi relaţii publice din Forţele Navale participă miercuri, 24 februarie, începând cu ora 13.00, la Ziua Porţilor Deschise, organizată la Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” din Gheorghieni, Judeţul Harghita, pentru a prezenta elevilor din anii terminali avantajele alegerii unei cariere în Forţele Navale.
Tinerii vor afla cum pot deveni ofiţeri, maiştri militari sau soldaţi profesionişti ai Forţelor Navale Române, prin parcurgerea uneia dintre cele trei forme de învăţământ militar de marină, respectiv Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Şcoala Militară de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu” sau Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, dacă optează pentru o carieră de soldat profesionist.
Militarii din Forţele Navale vor interacţiona şi cu elevii din clasa 0 şi din clasa I a liceului, cărora le-au pregătit mai multe surprize, cu sprijinul Comitetului Naţional Român pentru Drepturile Copilului, Filiala Constanţa.

****

La Liceul Teoretic „Sfântul Nicolae” din Gheorghieni, Judeţul Harghita, învaţă 320 de elevi, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, unii dintre aceştia venind la cursuri şi de la o distanţă de 26 km, fiind singura instituţie de învăţământ cu predare în limba română din zona Municipiul Gheorgheni.


2. MARINARII MILITARI LA MONUMENTUL SICULICIDIUM
Un grup de militari din Forţele Navale va aduce un pios omagiu martirilor secui, ucişi de trupele imperiale austriece în urmă cu mai bine de 250 de ani, miercuri, 24 februarie, în comuna Siculeni, Judeţul Harghita. Marinarii militari, împreună cu un grup de militari de la Brigada 61 Vânători de Munte, vor depune o jerbă de flori la Monumentul Siculicidium, după care vor asista la un program artistic, oferit de Primăria Comunei Siculeni, pentru a cunoaşte valorile şi tradiţiile secuieşti.

****

La începutul anului 1764, aproximativ 200 de bărbaţi, femei şi copii secui au fost omorâţi cu cruzime pentru că nu au vrut să renunţe la drepturile şi libertăţile lor şi s-au opus înrolării în regimentele de grăniceri ale Împărătesei Maria Tereza. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut, dar circa 45 dintre martiri au fost îngropaţi într-o groapă comună, de la marginea localităţii Siculeni, în locul în care a fost construit Monumentul Siculicidium, la sfârşitul secolului al XIX-lea.
De-a lungul secolelor, populaţia din spaţiul carpato-danubiano-pontic a cunoscut nenumărate acte de cruzime din partea asupritorilor şi invadatorilor, pentru a fi supusă şi exploatată în scopuri străine, dar a ştiut, întotdeauna, să-şi păstreze valorile şi tradiţiile cu demnitate şi cu abnegaţie, trecând peste orice necazuri.

 
3.COMEMORAREA EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

Militarii din Forţele Navale şi reprezentanţii autorităţilor publice locale vor cinsti memoria eroilor care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, în cadrul unui ceremonial militar de depunere de coroane de flori, organizat joi, 25 februarie, la Cimitirul Eroilor din Municipiul Miercurea-Ciuc.
Activitatea este organizată de Statul Major al Forţelor Navale, în colaborare cu Prefectura Judeţului Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc şi Brigada 61Vânători de Munte.
La ceremonial au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ligii Ofiţerilor din Marina Militară şi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, filiala Harghita.
După terminarea festivităţii, militarii din Forţele Navale şi vânătorii de munte din municipiul Miercurea-Ciuc vor oferi publicului prezent o porţie de fasole cu cârnaţi.

****
Până la primul Război Mondial, potențialul combativ al României a crescut semnificativ, Marina Militară Română (noua denumire, din anul 1898) beneficiind de trei programe de dotare cu nave și mijloace de navigație, în anul 1907, la Galați, fiind lansate patru monitoare și opt vedete fluviale, care au format prima Escadră de Dunăre.
La începutul războiului, comandamentul Marinei îşi avea sediul la Galaţi. Acestuia îi erau subordonate direct: serviciul transporturilor, apărarea maritimă a Sectorului Sulina, apărarea podului de la Cernavodă - Feteşti, depozitele generale de la Galaţi, Arsenalul Marinei, Şantierul Fernic şi Corpul de aviaţie.
La 15 august 1916, contraamiralul Eustaţiu Sebastian, comandantul Marinei, transmitea marinarilor: „Aştept de la voi fapte mari şi înălţătoare. Acest război, pe viaţă şi pe moarte, să arate ţării rostul marinei de război şi faptele sale să rămână pe veci înscrise în istoria ţării”.
Marina Militară Română s-a încadrat în efortul general de război, Comandamentul Marinei organizând misiuni de apărare a capului de pod de la Turtucaia, de sprijin al flancului drept al trupelor de uscat, de retragere a navelor române pe linia frontului, de neutralizare a artileriei inamice din zona orașului Tulcea, de transport al materialelor și de lichidare a rezistenței navelor rusești din Delta Dunării. În vara și toamna anului 1917, bateriile Marinei și artileria monitoarelor au bombardat, cu multă eficacitate, pozițiile inamice de la Tulcea și Galați, forțele navale înregistrând atunci succese notabile.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu