Medalia conferita celor ce au participat la colectivizare.
  In aprilie 1962 s-a  declarat  incheierea cooperativizării agriculturii, proces început în martie 1949 și care teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s–a caracterizat prin abuzuri ,violențe crime si ani grei de inchisoare,unde si-au gasit sfarsitul multi din cei care s-au opus regimului...... In acel an primavara s-a aratat tarziu  si s-a retras in mare graba ,lasand locul unei veri toride si secetoase.Comisiile cu oamenii de la partid parasisera satele romanesti ,incheiasera de mult inscrierea taranilor in Colectiv .Dar pentru lumea satelor ,abia acum incepea ''vanzoleala'' cea mare .
  Taranii erau tristi si dezorientati ,inca nu acceptau ,ca pamantul nu le apartine si ca urmeaza sa devina muncitori-salariati ,pe propriul pamant .. Nu puteau păstra decât casa în care locuiau, au fost astfel forțați fie să plece la orașe pentru a lucra în fabricile deschise prin procesul de industrializare forțată, fie să rămână în sate muncind la CAP pentru salarii mai mult  decat derizorii.
    Fara pamant ,atelaje si cele necesare care sa asigure viata normala in familie ,si tata a ales sa plece  La orase se construia o industrie care trebuia sa absoarba masa mare de tarani din lumea satelor cooperativizate.Era inceputul unei noii industrii  ,o industrie care avea sa aiba peste cativa ani ,o savanta de ''renume mondial ''.
   La aprox. 50 km de sat se inalta un mare combinat chimic ......si asa ,tata a ajuns intr-o lume straina si total diferita cu viata de pana atunci . Dar , o intamplare tragica   a facut sa schimbe total situatia . Avea mai putin de o luna acolo la combinat si la sectia in care a fost angajat s-a intamplat un accident de munca mortal .Sperietura a fost foarte   mare si puternic marcat ,s-a intors acasa . Intre timp ,a aparut o noua oportunitate ....o scoala de meserii . In  toamna din nou ,dar de aceasta data in postura de ''elev ''tata a plecat de acasa . 
   
   Noi copii am ramas cu  cu mama care se ocupa cu treburile casei si de  croitorie .Intre timp in familia noastra ,a mai aparut o Ileana ,dar una moderna -o masina de cusut . La sfarsit de saptamna ,noi cei ramasi acasa, cu mare  nerabdare  asteptam ''elevul'' sa se intoarca in sanul familiei uneori  cu bunatati de la oras.... La varsta mea de atunci ,nu mai retin toate amanuntele  dar,a ramas vie in memorie  , o seara . Era destul de tarziu  si tata avea de facut temele .Pe o coala de hartie - desen si la lumina lampii ,se chinuia sa traseze linii pe orizontala si verticala  pentru a realiza ''scrierea STAS''.... In acest mod ,la cei sase anisori ,am descoperit alfabetul .Cu ochii mintii ,revad acele momente ,un ghemotoc de copil curios ,aplecat deasupra mesei si spionand la  literele acelea magice .
      Dar, in ciuda tuturor intamplarilor si evenimentelor  viata isi urma cursul firesc  Tata  plecat la scoala de la oras iar mama pe langa casa ,cu noi copii .Nu intelegeam multe din acele timpuri  si mai ales unde disparuse prietenele mele de joaca ....nepoatele parintelui Isac -vecinul nostru .    Mergeam sa le caut ,totul era schimbat , strain,si  nu mai exista  casa parohiala .Comunistii ,au evacuat pe  preotul satului si au transformat casa in Sediu central al C.A P. Locul unde se gasea odinioara  frumoasa  gradina cu flori ,pomi si stupi de albine - un fel de rai al copilariei mele ,devenise o  mare parcare pentru canioanele ''Bucegi si Carpati' care transportau ''colectivistii'' la munca campului.Pana si aleea cu trandafiri disparuse ,acum erau doar panouri cu lozinci si propaganda comunista.
.
    La sate incepea  o viata noua se forma  o societate care nu avea nimic in comun cu vremurile in care taranii erau proprietari.O lume noua ,o lume mereu in transformare .Satele au inceput sa fie electrificate si se introduca canalizarea pentru apa potabila ...celebrele cismele . Imi amintesc ca era primavara ,implinisem sapte anisori si umblau echipe pentru electrificarea satului. Dupa Scoala si Caminul Cultural ,noi  am fost printre primele  trei case care s-au luminat.Dintotdeauna ,tatal meu a fost un om deschis spre nou si frumos .Tin minte ca ne vizitau vecinii si rudele sa vada si ei aceasta minune .Pot spune ,ca intr-adevar electrificarea a fost o minune ,a revolutionat lumea si viata satelor .In toamna ,am mers si eu la scoala ,in clasa a I a ,si eram tare mandra ,tata imi cumparase de la oras , servieta ( costa 63 Lei  de odinioara ) ,ceva nemaivazut la sat  .La deschiderea anului scolar se facuse  un roi de elevi si parinti in jur  sa-mi admire  servieta maro . 
.
   In acel an  scolar a inceput reforma cu invatamantul obligatoriu de opt ani. Totul era in schimbare , chiar daca cu pasi timizi si marunti , lumea incepea sa se adapteze la'' vremurile noi''.
Intr-adevar satele s-au electrificat si canalizat ,dar si taranii s-au ''evaporat'' . Erau anii cand incepeau sa se intoarca acasa din inchisorile si temnitele comuniste ,o parte a detinutilor politici .Tarziu am cunoscut pe unul din vecini .Si nu-mi explicam de unde  a aparut acel om inalt ,uscat cu privirea trista si chipul brazdat de durerile suferintelor . Fusese unul din fruntasii liberali ai satului si la nici doi ani dupa eliberare s-a prapadit .Imi amintesc ca parintii mei evitau sa discute despre acest subiect in prezenta noastra a copiilor .Exista inca frica si teama ca poti fi arestat si pentru niste vorbe . Si totusi retin ,ca intr-o zi  s-a adunat multa lume la noi acasa si ascultau la radio ......vorbeau de americani ,fusese asasinat J F .Kennedy ,iar unul dintre vecini ,pronuntase -comunistii ,mana lor . Peste ani am citit si descoperit o familie si o  dinastie -  Kennedy. Intre  timp,tata terminase  scoala si a fost unul din cei multi care a  adus ''lumina'' in casele oameniilor .Lumina ,care in ''epoca de aur ''se intrerupea tot mai des ......vremuri de trista amintire si care au culminat cu evenimentele din decembrie '89. 
                                                                 

                            - ileana cosanzeana -

.Celelalte parti le gasiti aici:

Partea intai

Partea a doua

.