13 august 2013

191.MOARTEA PE ULITA - Ep.1: Scandalul exploatarii de gaz cu Chevron - este acest contract un pericol ???

O parere foarte "obiectiva"
   Nu incep acest articol prin a spune ca sunt pentru sau impotriva exploatarii de gaz de sist prin metoda fracturarii hidraulice.
   Nu am de gand sa fiu pro sau contra si nu tin cu unii sau altii.
   Oricum eu sunt impotriva a tot ceea ce inseamna modificarea peisajului,in primul rand geomorfologic vorbind, dar mai ales impotriva activitatilor umane cu impact major asupra mediului!Dar este bine sa fim obiectivi si sa nu ne mai lasam manipulati prosteste de catre cei pro si cei contra.
   Ma deranjeaza in primul rand dezinformarea voita care circula pe Media si implicit in internet, dezinformare ce nu mai este suportabila.
   M-a provocat sa scriu ceea ce am urmarit la TVR 1 , la emisiunea de business: un pusti de 25 de ani care nu are nici o legatura tehnica cu ceea ce spune si a fost cooptat printr-o bursa din afara sa mearga in S.U.A. si sa cunoasca ce inseamna acest gen de exploatare de gaz ,sa cunoasca oameni de acolo si sa scrie la intoarcerea in tzara despre ce a vazut si a inteles.
   Rezultatul: o catastrofa pentru cei care i-au platit drumul, dar si...pentru cei care au citit ce a scris !
   Este frumos sa chemi o persoana independenta sa-si spuna parerea despre ceea ce se crede ca este un interes national, dar...atata timp cat acel om nu are nici in clin nici in maneca cu acel subiect si mai ales cu ziaristica, publicistica, totul se transforma intr-o cacealma si pentru unii si pentru altii.
   Hai sa vedeti de ce si care este de fapt parerea mea - si o posibila realitate- cu privire la aceasta tampenie mediatica, facand de fapt o balanta intre cele doua metode de extractie si tragand ceva concluzii.

- nemotoujours -


Nu am una mai clara, scuze


  Acest pusti a mers pe banii sai in Vaslui sa vada despre ce este vorba, din cate am inteles avand un blog - asa ca multi dintre noi - pe care a scris despre aceasta tehnologie ce se vrea aplicata si in Romania, fiind cooptat de catre persoane din Chevron ulterior, pentru a vizita zonele din S.U.A. unde se exploateaza gazul de sist prin aceasta metoda.
   Din nefericire nu am gasit site-ul acestei persoane, dar incerc sa refac punctual ceea cea a spus din ce am ascultat.
   Interesant este ca acesta revenind in Romania a realizat un site - cica bine documentat - in care povesteste ce a vazut si vorbit cu locuitorii din acele zone.
   Amuzant este ca din ceea ce spune el, nimic nu se echivaleaza cu situatia de aici si din Europa, mai ales ca acei locuitori beneficiaza de legi care la noi nu exista, cea mai importanta fiind cea a subsolului: faptul ca noi nu suntem proprietari decat ai suprafetei terenului ce-l detinem, subsolul fiind al statului, deci nu putem conditiona cu nimic aceste exploatari si nici...beneficia de vreun leustean ca persoane particulare din aceste exploatari !
    In S.U.A., cum se intampla si in perioada interbelica in Romania, proprietarii terenurilor primesc direct in buzunarul lor REDEVENTE pentru exploatarea facuta pe terenurile lor, adica participatii la beneficiul companiei exploatatoare in functie de cantitatile scoase, devenind astfel "asociati"la ceasta activitate si pe sume...foarte mari, mai ales ca si proprietatile sunt considerabile!
   Bun, sa o luam logic:

1.In primul rand s-a discutat faptul ca la acest gen de exploatare riscurile de accidente de tot felul inclusiv ecologice, sunt de o medie de 2-3% la numarul de sonde! 
Acest tanar domn a recunoscut ca sunt mici in acord cu alte genuri de exploatari - de gaze pe sistem clasic si de titei (petrol) dar a spus ca fatza de metoda clasica unde la un zacamant se folosesc doar cateva sonde, aici, prin metoda fracturarii, se fac de peste 10 ori mai multe sonde si implicit riscul va vreste .
Adevarat si gresit in acelasi timp!
De ce?
Este aberant sa crezi ca un zacamant este exploatat cu mare economie la ora actuala!Nu mai suntem pe vremea comunistilor care dozau efectiv exploatarea in functie de necesitati si consum pentru a prezerva rezervele solului, aceasta fiind in acele vremuri politica de stat !
Acum suntem capitalisti iar concesionarele vor bani si repede.Astfel incat nu vor avea limita la forari si extractii, TIME IS MONEY , deci vor scoate cat mai mult in timpul cel mai scurt, indiferent daca-i clasic sau prin aceasta metoda controversata !
Iar riscul nu este la nivel de numar de sonde ci de zacamant, nu proportional cu gurile de exploatat.
Vezi exploatarile petroliere din anii 1920 - 1950 cahd erau campuri de sonde la distanta de 10 m una de alta! 
.
2.Se vorbeste despre infestarea solului cu substante chimice cancerigene.
   La orice forare, indiferent pentru ce, se foloseste intai fluid de foraj - noroi de sonda - un amestec de bentonita cu apa, iar mai tarziu, in forajele moderne, diversi alti aditivi pentru ca sapa de foraj sa lucreze mai mult si mai bine -racirea si ajutarea acesteia sa "rupa"din roci.
   Ulterior, cand zacamantul devine sarac, se injecteaza apa si alte chestii minunate pentru a recupera din porii si fisurile rocilor cat mai mult produs.
   Deci, nimic nou sub soare.
   Doar ca in petrol aceste cantitati si metode se folosesc pana la saracirea zacamantului, in fracturare pt.gaz, sunt folosite NUMAI la inceput !
   In plus, prin ORICE metoda ai exploata un zacamant de gaz, exista permanent pericolul infiltratiilor PRIN sol a gazului respectiv, caci saracul, in exploatarile clasice, are si o oarecare presiune crescuta fatza de suprafata, astfel incat ...VREA SA IASA !
.
3.Fenomenul cel mai incriminat nu este asa cum s-ar crede poluarea panzei freatice cu substantele injectate .ci ...IMPREGNAREA SI INFESTAREA ACESTEIA CU GAZUL ELIBERAT...
  DA!Corect, numai ca...si in exploatarea clasica gazul asculta de legile chimiei si fizicii, nu de legile oamenilor si se disemineaza - amesteca - in panza freatica, rezultand o apa infestata mai mult sau mai putin, fenomen normal si logic si imposibil de evitat.
  Interesant este faptul ca la metoda de fracturare hidraulica,apa injectata voit, fiind in cantitate mare, antreneaza produsul diluat INTAI in adanc, favorizand filtrarea acesteia inainte de a urca la suprafata a grosului cantitatii, ajungand ca la un moment dat procentul de infestare sa fie in cel mai rau caz egal cu cel din metodele clasice daca nu chiar mai mic in anumite cazuri.

4.Impactul de mediu: dansul - "bursierul" spunea ca acolo, la americani, a fost impresionat neplacut de vacile care pasteau printre sonde, iar realizatorul de la TVR l-a intrebat:"Dar vacile erau sanatoase, nu? S-a plans cineva de asta?"- citez inexact cu scuzele de rigoare.
  Buna intrebare.
  Pai sa vada dumnealui un camp petrolier de extractie cat de impregnat cu titei este si daca mai paste ceva pe acolo!
  Ma deranjeaza sondele si pilonii turbinelor eoliene, ca si stalpii de inalta tensiune din campurile agricole sau pasuni, dar fara suparare , aceste constructii sunt chiar "prietenoase "cu mediul fatza de multe alte activitati, mai ales cele petroliere care mai au nevoie si de acces auto permanent datorita intretinerii pompelor de extractie ,ceea ce la gaz...tinde catre zero!

5.Din anii 30 si in Romania in zonele de extractie in care au existat localitati s-a impus alimentarea cu apa centralizata, prin conducte, datorita infestarii puturilor si fantanelor cu diverse chestii improprii.
  Particularii din S.U.A. care se plang de faptul ca nu au o apa potabila de calitate din sursele lor, concesionand terenurile pe propria piele, normal ca nu beneficiaza de asa ceva, deoarece ei cu vecinii care s-au umplut de bani ar trebui sa-si rezolve singuri aceste probleme fara sa se planga, statul nemaiavand vreo obligatie in acest sens.

6.Si acum cica cel mai mare pericol: crestere riscului de cutremure datorita fracturarii hidraulice!
   Biata scoarta terestra, parca ar fi un tort mancat de viermi dinauntru si care se prabuseste sub lumanarile de aniversare!
   Riscul teoretic este DOAR in zonele exploatate, dar tinand cont de conformatia solului in care exista acesy gen de sisturi, practic ele se "reaseaza" continuu - nefiind blocuri gigantice de stanca, prin miscari imperceptibile ale solului, mai ales datorita fapftului ca NU EXISTA PUNGI GIGANTICE-GOLURI - CARE RAMAN CA NISTE GAURI IN PAMANT !!!!
   Mai periculos este in zone miniere de adanc sau unde au existat pungi mari de gaze si petrol!
   Stiu ca in zona Vaslui exista o obsesie aiuristica pentru cutremure, am locuit ceva timp acolo si am vazut cum si-au facut adevarate buncare cu pereti de multe ori peste un metru grosime si radeam de ei.Desigur, total nejustificat pentru multi, pentru altii fiind o confuzie intre cutremure si scufundarea normala datorata faptului ca ca o gramada de case sunt facute...IN ZONE MLASTINOASE! (vezi vaile din Barlad unde cu toti peretii grosi, casele se scufunda!)
   
   Acel pusti a vazut in America oamenii care nu concesionasera nimic sau prea putin si care acuma asteapta rezolvari de la stat, rezolvari care le considera obligatorii, uitand ca traiesc intr-un capitalism pe care l-au vrut ei insisi, un capitalism care nu poate opri pe nimeni sa -si vanda bunurile asa cum doreste si cui doreste si care nu poate conditiona drepturile particularului.
   Efectiv nu ma intereseaza ce este acolo.
   Este problema lor, care se poate rezolva numai de catre ei.
   Dar aceasta problema de la 8000 de km ar trebui sa ne faca sa stim ce cerem cand facem si noi asemenea tranzactii si daca vrem sa vindem - noi insine sau prin statul roman, sa stim sa punem in balanta si sa obtinem ceea ce vrem si ne trebuie si asta inca din faza de negocieri cu firmele doritoare sa exploateze.
   Adica:
1. Zona de extractie sa fie asigurata inca dinaintea inceperii forajelor cu retea de apa potabila pana la Cuca Macaii - adeca pe raza cat mai mare !
.
2. Datorita faptului ca aceste exploatari vor ataca implicit o mare parte din fondul agricol, compensatii in acest sens, stiindu-se ca mai ales acele localitati traiesc 98% din agricultura, iar terenul agricol va fi astfel diminuat.
.
4. Sa existe un control clar guvernamental al dezvoltarii teritoriale a exploatarilor si acestea sa nu se faca haotic - ocuparea si redarea in exploatare agricola sa se faca organizat, cu revenire la starea anterioara declansarii contractului.
.
5.Obligarea firmelor concesionare de a crea scoli de calificare specifice, pentru ca locuitorii din zone sa fie cooptati in aceste exploatari .
.
6.Obligatia ca sa se compenseze factorii de mediu disturbati, prin finantele concesionarilor.

7.Obligatia epurarii apei recuperate din procesul tehnologic si aceasta sa se faca in statii construite de catre firmele concesionare.
 Problema cea mai grava a acestui contract este vesnica tampanie politica romaneasca: redeventa pentru statul roman este rusinoasa si inadmisibila, asa cum primim si de la alte firme concesionare de pe teritoriul romanesc, intre 3,5 si 13,5 %, dar...numai cu ANUMITE CONDITII IMPUSE DE CATRE CONCESIONARI !!!
 Adeca ceva de genul " CE SA FAC BRE, DACA AM CHELTUIELI SI NU IESE CALCULELE!"
 Practic pentru nimic tragem toate ponoasele !
 Concluzia este ca nu fracturarea hidraulica este o problema, daca nu stiti, inca din anii 1960 Romania are multe cerecetari si brevete pe aceasta tema si mai devreme sau mai tarziu tot se intampla, comunistii tinand-o in rezerva deoarece inca nu era rentabila pentru acele vremuri.
 Necazul nostru este proasta conceptie a contractelor de concesionare si ulterioara lipsa de gestionare, controlare a acestora.
 Ei oameni buni, sper ca ati inteles ideea si pana la urma voi alegeti.
 De ce i-am spus "Moartea pe ulita?"Bateti-va capul!
 Deci:
 De bani si de gaze avem nevoie oricum si mai devreme sau mai tarziu tot se facea si asta.
 Sa stiti ca nu v-am povestit in necunostinta de cauza - ca acel pusti care saracul spune si el ce aude si ce vede, fara sa faca jurnalism adevarat, adica sa mearga pe cauza si sa o studieze.
 Am avut placerea sa fac doi ani de mine-petrol-geologie, fiind o disciplina care m-a captivat, de la geologia terestra si cum au aparut rocile pana la tehnica folosita in mine si forari, avand sansa sa le vad pe viu.
 Necazul este ca puteam sa exploatam si noi platforma marina - asa cum Ceasca incepuse si toate resursele tzarii, dar am ajuns in situatia impotentului care nici cu Viagra nu mai face nimic."Prietenii" stiu de ce.Si noroc tot cu ei.
 Spuneti-va parerea si dati cu mine de pamant!

- al vostru vesnic, nemotoujours -

intre timp am descoperit si un site care cred ca este al pustiului (sau preluare), deoarece vb aici asa : 

"Conduc o mașină închiriată de-a lungul râului Ohio. Soarele scoate scântei din apă și mă orbește, dar nu-mi pun ochelari de soare, țin ochii larg deschiși, să absorb totul. Uite un panou verde, mă invită la Freedom (next right), cum pot refuza asta? Dealurile Pennsylvaniei sunt așa verzi și împădurite că uneori îmi fuge mintea și am impresia că sunt tot prin Vaslui, pe drumurile de noroi din Păltiniș, întrebând moșnegii dacă au auzit că vine Chevron la ei în sat."
restul este AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu