1 |
Haideti sa vedem despre ce-i vorba!
DA PAGINA!
Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN a lansat sâmbătă, 27 iulie 2013, un nou traseu cultural al Capitalei, în cadrul proiectului “Cu bastonul prin București”.
Aflat în acest an la cea de-a patra ediţie, turul se va desfăşura în fiecare sâmbătă şi duminică în perioada 27 iulie – 8 septembrie.
Traseul cuprinde zece opriri, de-a lungul străzilor: Calea Victoriei, str. Constantin Mille – str. Ion Brezoianu- B-dul Elisabeta- str. Ion Câmpineanu – str. C. A. Rosetti – str. Nicolae Golescu- B-dul Magheru.
Proiectul “Cu bastonul prin Bucureşti” este o invitaţie adresată bucureştenilor spre a-și descoperi cu alţi ochi oraşul în care trăiesc, de a-l aprecia şi, nu în ultimul rând, de a-l iubi. ARCEN oferă prin intermediul turului-ghidat pietonal şi o alternativă de petrecere a timpului liber în mijlocul oraşului.
Durata turului-ghidat pietonal este de două ore, iar participarea este gratuită.
Duminica 11 august ora 18.00 am avut fericita ocazie sa particip si sa iau pulsul in direct la Turul ghidat pietonal “Cu bastonul prin Bucureşti ”, alături de ghizii ARCEN.
Proiectul “Cu bastonul prin București”, include anul acesta în traseul ales și zone cândva reper pentru viaţa culturală a oraşului, care se găsesc astăzi într-o îngrijorătoare stare de degradare.
Prin această iniţiativă, ARCEN încearcă să atragă atenția locuitorilor orașului asupra necesităţii salvării acestor zone istorice şi de patrimoniu neglijate de autorităţi, marcate în mod vizibil de nepăsare şi incoerență urbanistică.
Cu joben şi baston, ghizii ARCEN îi aşteaptă și în următoarele week-end-uri pe toți cei care doresc să afle mai multe despre istoria şi societatea orașului București.
ARCEN a pregătit o serie de povești interesante despre cofetăriile capitalei interbelice, despre grădinile și teatrele de vară, despre pasiunea bucureștenilor pentru filme şi cărţi, dar și despre primari ai Bucureștiului care rămân până astăzi repere incontestabile.
Proiectul “Cu bastonul prin București” continuă până pe 8 septembrie, în fiecare sâmbătă și duminică, sâmbăta de la ora 11.00 și duminica de la ora 18.00, punctul de plecare fiind de fiecare dată Cercul Militar Național. *
Traseul cultural se desfăşoară pe o distanţă de doi km, în perimetrul străzilor: Calea Victoriei – str. Constantin Mille – str. Ion Brezoianu – str. Ion Zalomit – str. Ion Câmpineanu – str. Benjamin Franklin – str. Nicolae Golescu- Bulevardul Magheru şi durează două ore.
ARCEN invită atât pe bucureșteni, cât și pe turiști, să ia parte gratuit la tururile-ghidate pietonale „Cu bastonul prin București” cu scopul de a încuraja cultivarea memoriei Capitalei, înțelegerea importanței protejării patrimoniului construit, trezirea conștiinței civice, încurajarea redescoperirii orașului, propunând un traseu cultural care să contribuie la dezvoltarea unui topos afectiv al Bucureștiului.
Proiectul ARCEN reprezintă o necesitate în contextul în care orașul București este marcat la ora actuală de incoerență urbanistică, de lipsa de preocupare a autorităților locale și centrale pentru salvarea patrimoniul material și imaterial al orașului, istoria și trecutul orașului fiind supuse unui proces de degradare ireversibilă.
Un element interesant a fost introducerea în traseul din acest an a unei zone care poartă pecetea arhitecturii din perioada comunistă ,Sala Palatului si ansamblul arhitectonic de pe strada Ion Campineanu - fosta Strada Regala .
Proiectul „Cu bastonul prin București”, desfășurat sub sloganul „Descoperă orașul pas cu pas!”, este reluat în fiecare an, din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui.
2 |
3 |
8 |
Câmpineanu – str. C. A. Rosetti – str. Nicolae Golescu – str. Anastasie Simu – B-dul Magheru, urmând să se desfășoare pe o durată de 2 ore.
*Turul-ghidat „Cu bastonul prin București” va avea loc în următoarele zile:
27-28 iulie
3-4 august
10-11 august
17-18 august
24-25 august
31 august – 1 septembrie
7-8 septembrie, sâmbăta de la ora 11.00 și duminica de la 18.00
6 |
4 |
Mari primari ai Micului Paris
Lupta pentru Primaria Capitalei se perpetueaza de 141 de ani. Locuitorii Bucurestiului au avut pina acum 78 de primari generali, unii mai gospodari, altii vestiti doar pentru scandalurile pe care le-au provocat. In continuare vom face o scurta trecere in revista a celor care, mai mult sau mai putin, si-au lasat amprenta asupra Capitalei.
Prima atestare documentara a Bucurestiului dateaza din anul 1459. Vlad Tepes scrie un hrisov ?in septembrie 20 in cetatea Bucuresti, in anul 6968 (1459)?. Bucurestiul devine resedinta regala in timpul lui Radu cel Frumos, iar doua secole mai tirziu, Gheorghe Ghica face din Bucuresti capitala unica a Tarii Romanesti. In anul 1859, Bucurestiul devine capitala Principatelor Unite. Primaria Bucurestiului a fost infiintata pe 7 august 1864, prin aplicarea noii legi comunale, dupa model francez.
Primul primar a adus tramvaiul
Primul primar al orasului Bucuresti a fost generalul Barbu Vladoianu, care a avut doua mandate (august 1864-octombrie 1865 si decembrie 1872-mai 1873). Orasul pe care il conducea avea 16.000 de case. Primele probleme ale mandatului sau au fost groaznicele inundatii din primavara anilor 1864 si 1865.
In timpul administratiei Vladoianu se construieste podul Mogosoaia, se creeaza Oficiul de Stare Civila, incepe constructia liniei ferate Bucuresti-Giurgiu si se da in functiune prima linie de tramvai, trasa de cai. Majoritatea acestor realizari au loc in cel de-al doilea mandat.
Dimitrie Bratianu l-a primit pe primul rege al Romaniei
Dimitrie C. Bratianu este primul reprezentant al ?dinastiei? Bratienilor care a condus Primaria Bucurestiului intre martie 1866-martie 1867. Desi mandatul sau a fost doar de un an, el a fost martorul unui eveniment major in istoria tarii noastre: venirea Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al Romaniei. Dimitrie C. Bratianu l-a primit pe Carol I in apropierea padurii Baneasa, unde de altfel a tinut un discurs pro-Carol I in fata a peste 30.000 de oameni.
Cantacuzino a ridicat ?Casa cu lei?
Un alt primar care este prezentat in culori vii in paginile de memorialistica ale vremii este Gheorghe Grigore Cantacuzino, fruntas conservator, care a fost primar de doua ori, primul mandat fiind in 1869-1870. El era descendent al voievozilor romani si al imparatilor bizantini. Cantacuzino a construit palatul Cantacuzino, unde acum se afla Muzeul George Enescu. Palatul este cunoscut si sub denumirea de ?Casa cu lei? datorita celor doua statuete impunatoare aflate la intrare.
C.A. Rosetti s-a ocupat de conspiratii
O alta personalitate care a condus destinele Bucurestiului este liberalul C.A. Rosetti, unul dintre liderii Revolutiei de la 1848. Rosetti a avut doua mandate (ianuarie-martie 1871 si aprilie-august 1877). A condus primaria putin si nu a avut mari realizari, insa el este considerat fondatorul presei libere, democratice din Romania. Rosetti a fost unul dintre cei care au conspirat pentru inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza. Domnitorul ii inchisese revista ?Romanul?, astfel ca republicanul Rosetti a devenit un sustinator al lui Carol I.
Cariagdi, canalizare si nepotism
Dimitrie Cariagdi a condus primaria intre decembrie1878-noiembrie 1883, fiind unul dintre cei mai longevivi primari. El este primul edil care conduce Bucurestiul, capitala a unui stat independent. Liberalul Cariagdi a realizat rectificarea si canalizarea Dimbovitei, care in precedentul deceniu provocase in fiecare primavara distrugeri serioase. Primaria a realizat si reconstructia pavajelor cu piatra cubica. Toate aceste operatiuni au fost posibile cu imprumuturi de la Casa de Depuneri, costul total al sistematizarii Dimbovitei fiind de 15.150.000 de lei. In 1880, planurile de rectificare si de canalizare a Dimbovitei au fost terminate. O alta realizare majora a mandatului lui Cariagdi a fost sistemul de canalizare din Bucuresti. Constructia canalelor, din beton, a inceput pe 16 septembrie 1881 si i-a fost alocat un buget de 5 milioane de lei.
Sef al lucrarilor din partea primariei in proiectul sistematizarii Dimbovitei a fost numit inginerul Dimitrie Matac, care era chiar nepotul primarului.
Protopopescu a construit primele trotuare
Administratia Protopopescu a ramas in istoria orasului Bucuresti drept una dintre cele mai prolifice. Pache Protopopescu a fost primar din aprilie 1888 pina in decembrie 1891. Liberal, Pache a obtinut doctoratul in drept la Paris, ocupind si functiile de prefect al Politiei Capitalei, deputat si profesor la Scoala de Comert. Totodata, el a fondat si numeroase ziare.
In 1890 a finalizat prelungirea fostului bulevard al Orizontului, care avea sa-i poarte apoi numele, la insistentele primarului conservator Gheorghe Filipescu. Pache a acordat o atentie deosebita invatamintului, el construind 28 de scoli si Liceul "Gheorghe Lazar" in anul 1889. O alta noutate pentru Bucuresti a fost aparitia unui azil de noapte, dupa model occidental, care avea 40 de paturi. Tot atunci a fost infiintat si un serviciu gratuit de trasuri pentru transportul bolnavilor la spitale. Tot Pache este cel care construieste in Bucuresti primele trotuare, care aveau rolul de a usura circulatia.
"Primarul tirnacop"
Dem I. Dobrescu a condus Capitala din februarie 1929 pina in ianuarie 1934. El a fost numit de presa vremii "Primarul tirnacop" pentru numeroasele proiecte urbanistice.
Pentru a elimina scaldatul in Dimbovita, locul de unde provenea si apa potabila pentru o mare parte din bucuresteni, Dobrescu a initiat constructia de stranduri.
El da tonul in rescrierea arhitecturii bucurestene si pune bazele modernizarii Bucurestilor prin largirea marilor artere, asa cum le stim astazi. Dobrescu a realizat parcurile Snagov si Baneasa, el intentionind chiar sa uneasca Gradina Botanica cu Parcul Palatului Cotroceni, iar in urma acesteia sa rezulte ?gradina noastra zoologica?. Un alt proiect al primarului era chiar construirea unui metrou!
''Bucureșteanul nu mănâncă pentru a se hrăni, nu bea pentru că-i e sete și nu se îmbracă pentru a fi decent... bucureșteanul bea mult, mănâncă mult, se plimbă mult și se îmbracă mai mult din vanitate decât din necesitate.”
(Dem I.Dobrescu, primar al Capitalei în timpul lui Carol II)
Nicolae Iorga discuta cu primarul Al. G. Donescu. De mandatul acestuia (martie 1934 - ianuarie1938) se leaga ideea organizarii unei serbari anuale a Bucurestiului. ?Luna Bucurestilor? era in viziunea regelui Carol al II-lea ?o sarbatoare de infratire romaneasca?. Alte realizari ale primarului Ionescu au fost inaugurarea Gradinii Botanice si a Arcului de Triumf, asa cum il stim astazi, vechiul Arc de Triumf fiind din lemn si mucava.
La ceremonia de depunere a juramintului care a avut loc la Palatul Sutu, pe 8 februarie 1929, Dem I. Dobrescu declara: ?Primaria trebuie sa aiba nu numai un caracter administrativ, ci si social?, sustinind ca scopul lui este acela de a sterge impresia unui oras aflat in mijlocul unui sat imens. ?Vrem sa-l facem pe bucurestean sa-si iubeasca Bucurestiul?.
Filipescu a amenajat o baie publica
Nicolae Filipescu, deputat de Braila, va conduce Primaria Bucurestiului din 9 februarie 1893 pina la 7 octombrie 1895. O realizare importanta a fost completarea retelei de canale pentru scurgerea apelor menajere. Filipescu a construit pentru oamenii saraci o baie populara. Realizarea cea mai mare ramine insa introducerea tramvaiului electric.
In 1894, tramvaiul incepe sa circule pe traseul Marele Bulevard (azi bulevardele M. Kogalniceanu, Carol I si Pache Protopopescu). Efectele mandatului sau s-au concretizat prin construirea Observatorului astronomic din Dealul Piscului.
Delavrancea a facut lumina .
Barbu Stefanescu-Delavrancea a fost ales primar al Bucurestiului pe 29 iunie 1899 si a condus capitala pina in februarie 1911.
A ramas celebru si pentru certurile cu membrii consiliului comunal. Principalele realizari ale lui Delavrancea au fost continuarea iluminatului, construirea de noi tramvaie si alimentarea cu apa potabila.
El a fost unul dintre cei mai vajnici sustinatori ai iluminatului cu electricitate. O alta preocupare a scriitorului ajuns primar a fost pavarea cu piatra a strazilor, fiind refacute astfel Lipscanii si Calea Victoriei.
Primaria generalilor
Din 1938 pina la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, cu o singura exceptie, toti primarii au fost militari de cariera, mai precis generali. Primul care deschide aceasta serie este generalul Victor Dombrovski (septembrie 1938 - septembrie 1940, august 1944 - februarie 1948). Dombrovski a amenajat Piata Palatului, a construit noi edificii, cum ar fi impunatoarea Scoala Superioara de Razboi, si a amenajat numeroase lacuri, cum ar fi Baneasa, Herastrau, Floreasca si Tei.
Primarul comunist
Dupa 1948, o data cu instaurarea bolsevismului in Romania, primarii si-au pierdut din prerogativele pe care le-au avut in perioada monarhiei constitutionale.
9 |
Ei au ajuns simple unelte in miinile conducatorilor de partid, si, mai tirziu, marionete ale lui Ceausescu.
Primarii ceausisti mai ocupau si functia de prim-secretar al Comitetului Municipal al PCR si presedinte al Consiliului Popular. Ei au pus in practica ideile de transformare a Bucurestiului, in spiritul "noii ordini socialiste".
Amintirile acelei perioade, inca vii pentru numerosi bucuresteni, se rezuma la distrugeri de biserici, disparitii ale unor cartiere si constructia de blocuri dupa model sovietic, putin spatioase si neconfortabile.
Printre realizari, se numara metroul, insa constructia acestuia a fost greu suportata de economia Romaniei .
5 |
Participarea la turul ghidat pietonal este gratuită.....va recomand cu toata increderea !
- Ileana Cosanzeana -
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMa inclin in fata celor care rostesc cu mandrie" Sunt roman" " Imi iubesc tara si neamul".... acum cand a-ti afirma patriotismul este privit ca ceva invechit. Avem si trebuie sa avem deschidere spre valorile si traditiile altor neamuri, dar nu trebuie sa le uitam, sa le inlocuim pe ale noastre. puterea noastra,se trage dintr-un trecut plin de valori, istoria neamului trebuie sa ne fie alaturi de Biblie, cartea de capatai.am avut si avem cu ce sa ne mandrim, eternitatea acestui neam si tara depinde de tot ce facem noi acum. Salutara initiativa acestei plimbari cu"bastonul" prin trecutul si prezentul Bucurestiului.....poate s-or mai gasi oameni inimosi si iubitori de tara si in alte locuri, si vor vrea sa urmeze exemplul
RăspundețiȘtergereSunt doinamariana şi doresc să te felicit,Ileana,pentru participarea ta activă la acest eveniment deosebit,menit a-i determina pe bucureşteni să-şi descopere cu alţi ochi oraşul în care trăiesc,să-l aprecieze şi să-l iubească. Şi, aş adăuga eu, să-i sporească frumuseţile prin propriile forţe. Citind articolul tău, am avut bucuria de a-mi îmbogăţi propriile cunoştinţe despre draga noastră capitală.,,Cu bastonul prin Bucureşti'' este un proiect minunat îi doresc viaţă lungă şi mult succes în continuare.Felicitări,Ileana,pentru consemnări, felicitări, nemotoujours,pentru publicare!
RăspundețiȘtergere