01 aprilie 2015

806.Târgovişte: 100 de ani de cercetăşie în România, 25 de ani de la reînfiinţarea cercetăşiei în România


AFIS CERCETASI
Joi, 2 aprilie 2015, ora 11.30 la Muzeul de Istorie din Târgovişte va avea loc vernisajul expoziţiei temporare “100 de ani de cercetăşie în România, 25 de ani de la reînfiinţarea cercetăşiei în România”, expoziţie realizată cu sprijinul Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” – prin Centrul Local Savant Gheorghe Munteanu – Murgoci Bucureşti şi Asociaţia Cultural Ştiinţifică „In Memoriam Gheorghe Munteanu – Murgoci” Ploieşti.
Expoziţia va cuprinde uniforme de cercetaşi, fotografii document, însemne şi brevete, legitimaţii şi jurnale, cărţi, broşuri şi regulamente, dar şi o prezentare power-point a celor „100 de ani de cercetăşie în România”.
Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”, şi-a propus încă de la începuturi , o educaţie completă, dusă în mijlocul naturii. O adevărată „şcoală de împuternicire” aşa cum a fost ea caracterizată de cei care i-au definit ţelurile, Gheorghe D. Mugur şi prof. Gheorghe Munteanu-Murgoci, şcoală fără catedre şi fără bănci, fiind şi astăzi o latură importantă a educaţiei non-formale.

DA PAGINA !




Parteneri:
– Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”
– Centrul Local Savant Gheorghe Munteanu – Murgoci Bucureşti
– Asociaţia Cultural Ştiinţifică „In Memoriam Gheorghe Munteanu – Murgoci” Ploieşti
Colaboratori:
– Centrul Local Cercetaşii României „Naparis” Pucioasa
– Garnizoana Târgovişte
– Biblioteca Judeţeană „I.H.Rădulescu” Târgovişte
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 2 aprilie – 15 mai 2015, dar şi de către elevii participanţi la proiectul educaţional ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” din perioada 6 – 10 aprilie 2015.
*
**
Fondatorul cercetăşiei mondiale este sir Robert Baden Powell (1857-1941), fost general în armata britanică. A pus bazele organizaţiei în anul 1907, iar un an mai tarziu a publicat “Scouting for Boys”, lucrare care defineşte principiile cercetăşiei, aşa cum le cunoaştem şi astăzi.
Cercetăşia ajută tinerii în dezvoltarea lor fizică, mentală şi spirituală, pentru a deveni membri constructivi ai societăţii.
În România, primele patrule de cercetaşi se vor organiza în vara anului 1913 de către un grup de elevi de la Liceul “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, avându-l ca lider pe Dimitrie Dimancescu. În acelaşi an, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci va ţine prima conferinţă despre cercetăşie, iar profesorul Gabriel Giurgea distribuie în şcolile din ţară o broşură despre cercetăşie.
Aceste acţiuni au determinat apariţia unui comitet de iniţiativă condus de colonel adjutant Grigore Berindei, pentru ca Asociaţia “Cercetaşii României” să se înfiinţeze oficial pe 12 mai 1914.
În anii în care România a fost implicată în primul război mondial, cercetaşii au susţinut efortul general prin activităţi auxiliare, reuşind să elibereze un surplus important de combatanţi pentru prima linie.
Până în anul 1937, cercetăşia a fost o prezentă constantă în societatea românească, mişcarea cunoscând o dezvoltare foarte puternică (64.000 de membri în 1936).
După reînfiinţare (1990), cercetăşia se constituie în cea mai activă şi coerentă formă de educaţie nonformală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu