Parteneri/Colaboratori
- Pagina de pornire
- Cetateanul, nu partidul!
- Asociatia "Suntem Romania!"
- Parteneriate/colaborari ale Asociatiei Cultural Educative pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric si publicatiei online "Suntem Romania!"
- Redactia revistei - magazin "Suntem Romania !"
- Colectia ELECTRONUM:Muzeul Industriei in Spatiul Romanesc-proiect al "Suntem Romania!"
- Noi am salvat doua Rombac - # Salvam un Rombac
- Grupuri si pagini facebook ale "Suntem Romania!"- contact FB
- Clasări de monumente mobile si imobile in LMI și proiecte de protejare si de promovare ale obiectivelor mobile si imobile din LMI- Patrimoniul National
- SPONSORI
- "MuzeoScoala"- programul de expozitii interactive in cadrul institutiilor de invatamant
- Colectiile noastre
- Rapoarte de activitate ale Asociatiei.
14 mai 2015
826.Zaharea sau zahareoa un bir fanariot.
Într-o lucrare am găsit cât bir dădea ținutul Hârlăului în contul dărilor anuale, către Poarta Otomană. In aceste dări intră și zahareoa. După un adevarat maraton prin dicționare, internet și lucrări pentru a vedea care este semnificația și în ce constă acest bir am găsit.
DA PAGINA:
M-a lămurit V.A.Urechia în „Istoria românilor” tomul XI (1800-1834), București 1900, p, 81.
Zaharetul, zahareoa,sau zahareli, era un bir în produse pe care visteria Moldovei, îl aduna prin căpitanii de ținut. Aceste produse, grâu mai ales, era destinat locuitorilor Țarigradului (Istambulului), pentru a nu fi lipsiți de hrană.
Intr-un act ultimativ al sultanului, se atrăgea atenția domniei ca locuitorii Moldovei să nu ascundă semințele, sau să nu lasă câmpurile nesemănate, deoarece ar suferi populația Țarigradului, amenințând cu represiunea armată.
Cum pe internet nu am găsit acest cuvânt explicat, am scris acest articol. Probabil va fi util celor pasionați de istoria Moldovei, îndeosebi de perioada fanariotă.
*col.(r) Miron Dumitru *
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu