12 iulie 2015

853.Grecia vazută de cineva care nu a pus niciodată piciorul acolo (o analiza lucida si foarte realista)


greece crisis funny meme
.
   Izabela Papazicu, o aromanca tanara si foarte obiectiva care conduce faimoasa publicatie aromaneasca "Zboara niangrapsiti", a facut o scurta analiza deosebit de obiectiva a situatiei di Grecia actuala, prin prisma istorica a acestei tzari.
   Considerand ca este cea mai realista scriere pe acest subiect, dupa avalansa de ineptii si chestii lacrimogen-empatice care au invadat media de orice fel, am considerat ca merita din plin sa v-o aduc la cunostinta.
    (nemotoujours)
     

    Da, eu sunt aceea. Nu am fost niciodata in Grecia, dar imi rezerv dreptul de a-mi da si eu cu parerea despre ceea ce se intampla acum acolo.

    Citind cu nesaț presa, asa cum ii sta bine oricui isi doreste sa fie cat mai bine informat, am ramas de multe ori stupefiata de faptul ca mult prea multa lume le ia apararea grecilor in asa zisa confruntare cu organizatiile in care isi doreste aceasta cu tot cu dinadinsul sa ramana, dar de ale caror reguli se eschiveaza fara a ascunde acest lucru, ba chiar facand o adevarata bravada.

DA PAGINA!


   Ceea ce vreau eu insa sa analizez nu este politica bufa a unor comici autodistribuiti intr-o tragedie pe care nu o pricep si pentru care singurele cunostinte in materie de economie se rezuma la „fiecaruia dupa nevoi”. Pe mine personal , figura tâmpă a lui Tsipras ma lasa la fel de rece pe cat va fi si cavoul sub care ii va fi ingropat definitiv in uitare numele dupa ce va parasi functia pe care s-a cocotat prin inselarea catorva milioane de asistati sociali pentru care anul salarial are 14 luni. Iar despre autointitulatul „marxist de ocazie” Varoufakis nu am mai multe de spus dupa ce a fost convins ca e mai bine sa isi dea demisia decat sa i se tranteasca usa in nas daca mai apare cu materialismul lui dialectic pe la Bruxelles.
 
   Nu, aceste accidente ale istoriei nu prezinta pentru mine mai mult interes decat urmatoarea manea a lui Salam care, spre deosebire de cei doi, va reusi sa stranga destui bani inainte de a fi complet data uitarii.
Interesul meu este focalizat pe Grecia in sine, o tara pe care multi o compatimesc si despre care si mai multi cred ca ar trebui sa aiba un loc din oficiu rezervat la toate team building-urile europene pentru simplul motiv ca aici s-a inventat democratia, odata cu leaganul civilizatiei de pe batranul si senilul continent.

  Pentru ca, draga mea Europa, imi pare rau pentru tine daca nu mai tii minte cine a fost si ce a ajuns Grecia, iar pentru asta poate ca nu ar fi rau sa iti fac niste flash back-uri.
   Democratia, asa cum o stim noi astazi, nu s-a nascut in Grecia, ci poate cel mult cuvantul care o defineste. Puterea demosului din antichitatea elena nu are nimic de-a face cu sistemul societatii libere in care traim noi astazi si la care s-a ajuns dupa ce geniul lui Rousseau a gandit Contractul Social sau cand Voltaire a rostit celebra fraza: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.”

  Ceea ce numim Grecia antica era doar o multime de orase cetati care se razboiau intre ele si care l-au dat lumii pe unul ca Aristotel care considera că sclavia e garanția indispensabilă a oamenilor liberi de a-si putea dedica timpul politicii și bunei guvernări a cetății.
Dar ma rog, nu anticii sunt de vina ca grecii de azi au ajuns cersetorii Europei. Istoria conteaza in cazul de fata doar pentru a ne reaminti ca are bunul obicei de a-si bate joc cu repetitie de cei care uita ca default-ul era o proba olimpica inca de pe vremea Oracolului din Delphi.

  Problema Greciei de azi este Grecia insasi. Mai exact un stat pitit in spatele unor sloganuri de genul liberteegalitefraternite, dar in realitate cladit exclusiv pe lozinci comuniste de genul neamestecului in treburile interne.
  Cata lume stie ca Grecia este un stat fundamentalist ortodox? Da, ati auzit bine, constitutia lor incepe cu urmatoarea fraza care le pare ireala tuturor celorlalti europeni care o citesc prima data: „În numele Sfintei, Cosubstanțiale și Indivizibilei Treimi”. :) Iar putin mai incolo se spune clar ca „religia predominantă în Grecia este Biserica Ortodoxă Răsăriteană a lui Hristos”. Pana si Turcia, care sta in anticamera UE din secolul trecut (si desigur o sa mai stea acolo cel putin pana crapa Erdogan), este oficial un stat laic! Nu e deci de mirare ca un blogger grec a devenit celebru dupa ce a fost condamnat la inchisoare (cu suspendare) pentru… blasfemie!

  Dar nu tonele de bani care merg catre biserica greaca cea lipsita de impozite sunt principala problema europeana a elenilor.
  Daca romanii de la nord de Dunare au avut de furca atatea secole cu sovinismul maghiar, romanii sud dunareni – alaturi de celelalte popoare din Balcani – se confrunta si acum cu sovinismul grecilor, pe langa care cel maghiar pare o emisiune cu Benny Hill.

  Se estimeaza ca acum in Grecia, la o populatie totala de 11 milioane de locuitori, cam 1 milion sunt aromani. Poate ca cifra e exagerata, dar in lipsa oricarei statistici oficiale, cifra poate fi considerata si exagerat de redusa. Poate ca sunt chiar 2 milioane, dar nu vom afla niciodata din simplul motiv ca Grecia nu recunoaste nicio minoritate nationala. Aromanii sunt „greci latinizati”, tot asa cum turcii de acolo sunt considerati oficial „greci musulmani” :) . Toti sunt lipsiti de cele mai elementare drepturi: invatamant, serviciu religios, mass media in limbile materne.

  In schimb grecii nu uita si nu iarta pe nimeni care pretinde ca partea din vechea provincie Macedonia care nu i-a revenit in posesie Greciei in urma razboaielor balcanice nu le-ar apartine de drept lor si numai lor. In plina criza, cu visteria pe butuci si traind de la un imprumut la altul, grecii infiintau un Minister al Traciei si Macedoniei, care avea ca unic scop urmarirea situatiei acestor regiuni balcanice aflate acum pe teritoriul statelor sale vecine suverane si independente, carora le blocheaza orice tentativa de integrare europeana daca indraznesc sa foloseasca fara acordul sau numele de Macedonia, care se vrea a fi un fel de marca inregistrata a Greciei!

  Si daca asta nu v-a convins de nebunia completa a unor lideri alesi democratic de greci, mai aflati ca, tot din imprumuturile primite de la Troika si pe care nu au avut niciodata de gand sa le returneze, palikarii le plateau pensii grase tuturor aromanilor din Albania care acceptau in schimbul acestor bani sa se declare greci pentru a crea o falsa minoritate nationala in scopul destabilizarii politice a tarii vecine.

  Da, dragii mei, asta e doar o mica parte din societatea greaca de azi, care se vrea europeana dansand sirtaki pe versul oxi in Piata Syntagma si apoi dandu-se cu fundul de pamant in fata camerelor agentiilor de presa ca nu-si poate scoate ratia zilnica de 60 de euro de la banci. Pai, nene pensionarule care i-ai induiosat cu lacrimile tale antibancare pana si pe australieni, de ce nu mai dansezi tu si in fata bancomatului gol cum faceai noaptea trecuta cand il pupai pe Tsipras ca ti-a redat demnitatea in fata sacalilor iudeo-masoni care iti refuza dreptul la inca un imprumut de enshpe mii de miliarde, care la prima rata scadenta o sa intre la nerambursate?
Parafrazandu-l pe Caranfil: grecule, la banii tai tu iti permiti sa ai demnitate? :P
  Asa ca mai lasati-ma cu Grecia! Pot avea o multitudine de sentimente fata de ea, in afara de unul singur: compasiune!

 foto si scriere:
*Izabela Papazicu*

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu