Ei bine, cum aceasta publicatie se vrea un adevarat magazin publicistic, asa cum erau odata de mult revistele, instituim si o rubrica in care Anne-Marie se va ocupa de educatia speciala pentru copiii cu nevoi speciale (handicapuri usoare catre severe), sfaturi pentru parintii acestora si parinti in general, ca un ajutor gratuit si usor de accesat.
(Redactia)
Viață noastră se dezvoltă în
jurul produselor alimentare, care influențează creșterea și dezvoltarea
sănătății noastre. A avea un copil cu probleme care țin de alimentație este un
lucru extrem de dificil, atât pentru părinți cât și pentru terapeut, de
asemenea și pentru copil.
Inspirându-mă
din experiența profesională, am cules informații și le-am pus în următorul
articol care sper să va fie de folos în ceea ce privește cauza refuzului
produselor alimentare ale copilului.
În
primul rând, trebuie luată legătura cu un specialist în vederea soluționării
acestei probleme. Doar un logoped vă poate spune motivele pentru care copilul
refuză produsele alimentare. În cazul în care copilul mănâncă, însă cu
probleme, trebuie consultat medicul pediatru; dacă problema este senzorială,
atunci este indicată introducerea terapiei ocupaționale.
Din
cele observate în timpul activității terapeutice și din discuţiile cu părinții,
precum și din datele procurate din diverse surse, problema principală are două
aspecte, și anume: oral-motorii sau senzoriale. Unii copii se pot încadra chiar
și în cele două categorii menționate anterior.
În
continuare vă voi prezenta informații și strategii care să va ajute în activitatea
terapeutică cu acești copii care au probleme în ceea ce priveste producese
alimentare.
DA PAGINA:
ORAL – MOTORIE
Unii
copii scuipă, vomită sau chiar refuză anumite produse alimentare pentru că ei
știu că nu au abilități oral motorii necesare pentru a gestiona produsul
alimentar. Cu toate că procesul de masticație vine natural, cu ușurință, nu
este foarte ușor însă. Fălcile trebuie să aibă o mișcare de rotație în așa fel încât să
descompună alimentul, în același timp, limba intervine și manipulează alimentul
dintr-o parte în alta, în sus și în jos pentru a ajuta la formarea bolului
alimentar. Este greu! Implică o forță a maxilarului, o lateralizare a limbii,
elevația limbii, un ritm al masticației, o bună coordonare s.a. m. d.
Când
un copil prezintă o întârziere evidentă a actului de manipulare a produselor
alimentare, este foarte greu și dificil pentru el, de asemenea prezintă și
riscul de a se sufoca cu unele alimente. Ca un mecanism de apărare, copiii
refuză alimentele pentru că sunt conștienți că nu se pot ocupa de ele, de
asemenea ei au și o teamă pe care nu
și-o pot exprima față de mestecarea alimentelor.
Un
prim semn al întârzierii oral-motorie este lipsa lateralizării limbii. Își
poate muta copilul limba din partea stânga în partea dreaptă? Dar sus - jos?
Își poate duce copilul limba în cerul gurii? Cum mestecă copilul? Care sunt
mișcările maxilarului: sus-jos sau prezintă o mișcare circulară? A mestecat suficient
produsul alimentar? Mușca produsul alimentar?
Ia
o înghițitură din alimentul copilului și număra cât îți ia să mesteci. Apoi
număra cât îi ia copilului să îl mestece. În mod normal, copilul ar trebui să
aibă mișcări corespunzătoare ale limbii, fără a trebui să îşi mişte capul în
scopul de a deplasa alimentul din cavitatea bucală. În cazul în care nu se întâmplă așa, înseamnă
că cel mic nu a dezvoltat paternul mestecării rotative.
SENZORIAL
Categoria
senzorială este una vastă și complicate. Așa că am simplificat-o împărțind-o în
următoarele două categorii: hiposensibilitate și hipersensibilitate.
În
hiposensibilitate, copilul nu conștientizează partea orală. Ca de exemplu în
cazul copiilor care bagă alimente în gură cât mai multe și le ţin acolo pentru
plăcerea lor personală. Sau, un alt exemplu, este în cazul copiilor cărora le
rămân bucăţele de produse alimentare pe buze, faţă, pe limbă, în interiorul
ograjilor. Copilul nu le simte, deci nu știe ce să facă cu ele. În unele
cazuri, copiii care au lipsa acestei senzaţii, salivează în exces tocmai pentru
a ști ce să înghită.
Hipersensibilitatea
se referă la faptul că simte prea mult produsul alimentar. Acești copii vomită,
se îneacă, scuipă mâncarea afară, vor să stea cât mai departe de alimente,
lovesc, țipă, având o serie de probleme de comportament.
Ca recomandări pentru ajutorarea copilului
pentru a depăși aceste probleme legate de produsele alimentare: nu îi forțați să mănânce tot din farfurie.
Primul pas este acela că cei mici să se obişnuiască cu produsele alimentare.
Faceți un joc în care copilul să manipuleze mâncarea, să o simtă cu mânuțele,
apoi din curiozitate să o miroasă, să îi simtă textura și gustul cu limba. Faceți jocuri cu copilul în care îl
legați la ochi și îl solicitați să ghicească fructele sau legumele după miros
sau gust. Construiți din alimente diferite animale sau peisaje din natură –
faceți un palmier dintr-o banană și felii de kiwi și un soare dintr o felie de
portocală.
De asemenea, rețineți: este normal că unui
copil să nu îi placă anumite alimente sau anumite mâncăruri gătite. Nouă
adulților nu ne plac toate produsele alimentare, față de unele chiar putem avea
o repulsie foarte mare.
Sper că articolul să va fie de folos!
Toate cele bune!
Profesor Logoped
Anné-Marie Hoţoiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu