03 iunie 2016

1025." Cum am petrecut Zilele Muzeului Militar! " (2016) - A TREIA PARTE

Vlad de la SARS in plina actiune cu copii.
    In al treilea episod povesteste Tzestosul nostru, care a fost impresionat la sange de ceea ce a fost  UNIC in aceste doua zile de eveniment, o ocazie premiera nationala si foarte rara in muzeele de acest gen din lume:    PORNIREA DE MAI MULTE ORI A UNUI EXPONAT: TANCUL ROMANESC TR85M1 !!!

    Aceste momente, caci au fost mai multe in acele zile, au fost incredibil de apreciate de catre public,de aceea al nostru coleg le-a descris mai detaliat: 

Zile de bucurii !
Cercetasii Romaniei defiland

   Aţi încercat vreodată să vedeţi cum vă simţiţi după ce produci cuiva o mare bucurie? Asta am simţit eu anul acesta, cu ocazia Zilelor Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand”. O bucurie citită pe chipul a peste 3400 de oameni, de toate varstele, de ambele sexe!  Bărbaţi şi femei, copii şi adulţi s-au bucurat deopotrivă cu ocazia acestor două zile, în care o multime de oameni au dorit să ofere bucurie semenilor lor, voluntar, doar din dorinţa să provoace bucurie!

DA PAGINA!
 .
Şi au fost cavaleri, militari din cele două războaie mondiale, au fost arcaşi tradiţionali. Au fost daci! Dar şi romani! Au fost oameni curajoşi, care salvează vieţi omeneşti şi care au împărtaşit din cunoştinţele lor în acordarea primului ajutor.
.
din colectia "Electronice romanesti"

.


.

 .







  


Au fost colecţionari de toate felurile, de la însemne
SARS in actiune
militare, la machete şi nu în ultimul rând, colecţionari de electronice! Şi nu orice electronice, ci doar româneşti, din cele de început mai ales! Şi incredibil de mulţi oameni şi copii dornici să vadă cum arătau şi funcţionau primele televizoare, primele aparate de radio şi primele calculatoare româneşti (calculatoare româneşti, ce frumos sună!).

 .
Dar, ceva parcă a fost diferit anul acesta! A fost fumul muniţiei de manevră, ca în alţi ani. A fost tunetul tunului, dar şi ăsta a mai fost... Dar a mai fost un fum, gros, cu miros de motorină ... Şi un zgomot puternic, viguros, forţos,pe care nu l-am mai auzit in alti ani.
Da, nu a mai fost! Un tanc în funcţiune! Uau! Unii au vazut pentru prima dată aşa ceva, de aproape. Ştiţi sentimentul acela, când la parada TREC TANCURILE! Asfaltul se zguduie, aerul
"Mesterii" care au adus bucuria unui tanc in functiune
.
vibrează! Dar cum este să vezi asta de la un metru şi dacă ai
noroc, să-ţi faci  şi o poză, poate chiar pe el!
Acest lucru a fost posibil datorită unor oameni minunaţi, foşti angajaţi ai fabricii de tancuri, actualmente angajaţi ai armatei, care s-au oferit să pună în funcţiune un tanc care nu mai fusese pornit de 13 ani!

         Un prototip la producerea căruia au contribuit şi ei, a ceea ce azi numim tancul TR 85 M1 Bizon! 

                        Cine l-a auzit, a văzut si câtă emoţie a produs în jur! Ei bine, aceşti oameni, care din modestie vor să ramână anonimi, au considerat că merită să rupi două zile din timpul liber şi să bucuri ataţia oameni! Evident, copiii au fost primii bucuroşi. Pe ei i-au ajutat să vadă şi ce e în interiorul tancului, deşi acesta era un exponat de muzeu, nu un tanc în funcţiune. Dar cum să refuzi un copil, care spune „Nenea, pot să văd cum e înăuntru, TE ROG!” Aşa că au văzut, au pus  casca de tanchist pe cap şi s-au simţit atat de mândri, încât unii voiau să plece cu ea acasă!
 
E aşa de frumos şi aşa de simplu să oferi bucurie! Trebuie doar puţin efort, trebuie să vrei să nu te aştepţi la recompense materiale! Dar zambetul de fericire al unui copil este o recompensă ce nu poate fi estimată!  

*Tzestosul*
Foto:Tzestosul,Sorin S

.
.
Faimosul Kubel cu trupa "Redescopera istoria"
.

.











Si ultimul, dar nu cel din urma



Inca un mester mandru de "copilul" sau
Episodul anterior este AICI!

.
    Dupa cum v-am spus acum ceva timp si v-am invitat, anul acesta la sarbatoarea sus numita, "Suntem Romania!" a participat cu forte marite - impreuna cu ai sai colaboratori -  ca expozant in patru locatii unde a desfasurat activitati diferite:

1-SARS Romania - "Search and Rescue Service" si cabinetul "PsihoLogo Kids", unde s-au facut demonstratii de transport persoane bolnave sau ranite de la inaltime si s-au facut resuscitari iar cabinetul si-a prezentat activitatea specifica pentru copii,
2-pavilionul "Suntem Romania!" impreuna cu Asociatia Aeronautica Romana, Colegiul "Henri Coanda" si "BIBI Touring",
3-pavilionul "Ares Archery" unde arcasi traditionali au facut demonstratii de tir cu arcul traditional si au prezentat armament-replica- de epoca,
si
Atelier de mestesuguri medievale
4-"Expozitia Industriei Electronice Romanesti" unde s-au prezentat aparate fabricate in Romania intre anii 1953 si 2004 si o expozitie de fotografii de la manifestarile militare la care am participat noi "Suntem Romania!", in mai multi ani.
.
.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu