11 mai 2017

1178. 140 de ani de la Războiul pentru Independență (1877-1878)

soldați_gara Iași
Eșalon militar la îmbarcare în gara Iași pentru a pleca pe front.




  9 Mai 2017.

  Despre Războiul de Independență a României se vorbește prea puțin, cu toate că după sute de ani de opresiune otomană, România își obținea independența de stat cu mari sacrificii, pe câmpurile de luptă din Bulgaria.

  Si mai puțin se cunoaște despre contribuția orașului Hârlău, a locuitorilor acestora la efortul de război a țării. In afara de rezerviștii care au fost mobilizați și au participat efectiv la lupte în cadrul regimentelor din Botoșani, orașul Hârlău a contribuit cu bani, furaje, cereale, căruțe cu cai, cai de tracțiune pentru trenurile regimentare și de călărie pentru unitățile de cavalerie. Pe timpul războiului spitalului Pulcheria Ghica din cadrul Epitropiei Spitalelor Sf.Spiridon a trata răniți și bolnavi evacuați de pe câmpul de luptă.

 DA PAGINA!
Contribuție 1877
.
   1877, 4 noiembrie. Dr. Capșa directorul general al Serviciului Sanitar anunță prin telegramă primăria, poliția  și spitalul din Hârlău că vor primi o parte din cei 56 de militari răniți sau bolnavi veniți în județul Botoșani de pe frontul războiului de independență din Bulgaria. Din Hârlău sunt mobilizați rezerviști și se achiziționează de către armată cai, boi, căruțe, care și fân.

  Primăria Hârlău și cetățenii din localitate fac o colectă în bani pentru ajutorarea armatei de pe frontul din Bulgaria. Primăria dă 50 de lei iar cetățenii, în majoritatea evrei donează 201 lei. Primarul Hârlăului, Spiridon Ștefan contribuie cu 4 lei.

   Despre contribuția cetățenilor și autorităților din Hârlău, Deleni, Feredeni am găsit date în lucrarea lui Ștefan Cervatiuc, Contribuția fostelor județe Botoșani și Dorohoi la susținerea războiului de independență – mărturii documentare- Editura Axa Botoșani,  2002.

*Col.(r) Miron Dumitru*

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu