13 mai 2017

1181. I.G.S.U. si deschiderea oficială a proiectului 15.3.2.052 e-MS ROBG 123 – EMERSYS

    In data de 5 mai 2017, la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Măgurele, România s-a desfășurat Conferința de Deschidere Oficială a proiectului “D-Emersys” forță de intervenție rapidă in caz de urgență chimică, biologică, radiologică si nucleară (CBRN)pe fluviul Dunărea.
DA PAGINA!
   Activitatea  s-a bucurat de participarea prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu și a directorului Centrului Operațional Național al Direcției Generale de Securitate la Incendiu și Protectie Civilă din Bulgaria, comisar senior Krasimir Shotarov, care au subliniat importanța derulării unui parteneriat româno-bulgar pentru gestionarea rapidă și eficientă a urgențelor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) de-a lungul fluviului Dunărea. Pentru a gestiona mai eficient și mai rapid urgențele chimice, biologice, radiologice si nucleare de-a lungul fluviului Dunărea, autoritațile romano-bulgare vor să inființeze la granița celor doua state o forța de intervenție rapida , D-EMERSYS, formată în urma asocierii a 2 unități scpecializate, respectiv unitatea de reacție pe apă, furnizată autorităților de urgență române și unitatea de asistență pe teren, furnizată autorităților de urgență bulgare. Ambele unități vor acționa coordonat sub comanda autorității din țara în care are loc intervenția.
    Unitatea de intervenție pe apă este formată din 3 amabarcațiuni de intervenție rapidă CBRN, dotate cu capacitatea de a detecta contaminații, cu ajutorul dispozitivelor de decontaminare și stingerea incendiilor sau dispersarea norului toxic.

   Unitatea de intervenție pe teren cuprinde 5 platforme mobile specializate CBRN, dotate cu capacitați de analiză a elementelor toxice din apă, sol și aer precum și dispozitive de decontaminare a personalului și a dispozitivelor. Analizele suplimentare vor fi prelevate de catre noul laborator “medico-legal de mediu” in cadrul INCDFM. Cu o finanțare în valoare de 5.995.126,46 € bani alocati din partea Uniunii Europene prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, precum și de Guvernele României și Bulgariei, proiectul va ajuta la formarea personalului de inervenție și va pregăti instrumentele necesare D-EMERSYS, creând parteneriatul pentru răspundere rapidă la situațiile de urgență CBRN pe fluviul Dunărea, spre binele populației și mediului din zonă. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 18 luni ,iar in 2018 se doreste derularea unui exercitiu comun pentru gestionarea tipurilor de urgenta.
    Partenerii si beneficiarii proiectului sunt: Parteneri romani : Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – NIMP Situat la 65 de km de granita romano-bulgara, INCDMF este cel mai apropiat laborator cu o infrastructura de cercetare mare pentru investigarea materialelor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Interne (IGSU) Partenerul bulgar Directoratul Genereal pentru Siguranța la foc și Protecție Civila, Ministerul de interne (DGSFPC) Scopul proiectului este răspunsul rapid la pericolele CBRN, de la scurgerile de petrol, la baraje cu încărcături haz-mat. Pentru o soluție eficientă economic s-a ajuns la crearea unei forțe unice de intervenție, la dispoziția autorităților din zona transfrontalieră, prin care se fuzionează capacitățile ambelor țări. 

   La finalul conferintei de presa toti participantii au facut o vizita in noile laboratoare ale INFM.
*George Iulian Băncuță*

4 comentarii:

  1. I don't speak Romanian, hopefully you guys can. But, I was wondering ing if your guys had information pertaining to this tank.

    https://i.imgur.com/o7PVeEFh.jpg

    I'm currently in the midst of writing an article on the TR-77-580 which, not to toot my own horn, will be the most accurate and comprehensive study on it in my opinion. All reliable primary sources that I have point it to be one of the more highly experimental prototypes. However, none of it is conclusive evidence, just correlating evidence.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I meant to say "hopefully you guys can understand English"

      It is hard to spot errors on a mobile phone :)

      Ștergere
    2. http://suntemromania.blogspot.ro/search?q=tr580

      Ștergere
    3. https://suntemromania.blogspot.ro/2015/02/781tancul-romanesc-prezent-si.html

      Ștergere