15 februarie 2018

1289.Programul „Corvetă multifuncțională” a fost aprobat de Guvern ..MERSI! A mai fost aprobat odata! Corvetele cand?

Corveta 264,utimul proiect de nave militare romanesti si ultima serie .
Foto: "Suntem Romania!!",misiunea "Poseidon 2017"

            Noiembrie 2016: guvernul Ciolos, dupa o analiza tehnico-economica deosebit de rapida,eficienta si obiectiva, demareaza un program dureros de stringent pentru apararea Romaniei si deja mitic, program care cuprindea si inzestrarea cu 4 noi nave militare, construite in Romania, asa cum au propus, o clasa sub fregate; corvetele!
            Ultima nava de aceasta clasa intrata in dotarea Fortelor Navale Romane a iesit din santierul Mangalia in anii 94-95, ca proiect si constructie integral romanesti- gandite in anii 80- inarmate cu tehnica sovietica, ulterior ruseasca.
            Outdate la ora actuala!
            Programul a fost blocat complet la nivel de Parlament, unde majoritarii PSD-ALDE nu l-au aprobat, asteptand sa vina covarsitor la putere si sa fie inlaturat Guvernul care l-a pregatit.

            De atunci...Balbaieli!
            Promisiuni si invartiri pe un picior!
            Programul este intarziat cu un an si trei luni!
            Doar la faza de proiectare!
            Singurul constructor capabil de a pune rapid in practica acest program, constructor cu santier in Romania, ultradtat, cu proiecte si realizari de astfel de nave care deja doteaza alte armate din lume, fiind Damen Galati.
            Constructor serios, care are ocupat santierul din Galati pe ani de zile de aici inainte, comenzile curgamd continuu, constructor fara datorii la stat, cu salarii bune, conditii excelente de muca si altele.
            Constructor care a vrut sa achizitioneze actiunile Daewoo de la Santierul Mangalia si care cu banii in banca si contractul pe masa a fost blocat de catre Guvernul Tudose care a declarat cu cateva zile inainte de a se face tranzactia ca de ce sa nu preia Statul integral acest santier si sa construiasca el corvetele!
            Frumos gest, pur capitalist si plin de corectitudine!
            Practic iti blochezi un investitor vechi si bun din tara ta, care a dovedit ca poate sa aduca bani frumos la buget...
            Desigur, statul roman in afara de declaratii pompoase...inca nu a actionat concret.
            Desigur a proiecta o nava militara moderna ,cand tu nu ai mai facut asa ceva de 30 de ani este o utopie, realizabila in vreo 5 ani, iar pregatirea tehnica specifica, tu neavand dotarile necesare mai dureaza si ea ceva ani, plus....Oamenii care nu sunt specializati in domeniu, contracte de materiale si subansamble pe care nu le mai fabrici demult in tara...MULTE! Desigur motoare navale nu se mai fabrica de multisor in Romania, doar reductoare navale, dar nu au legatura cu aceste nave, va asigur...Si tabla macar...Aoleu...se pare ca nu.
            Ce sa spun de achizitia de subansamble care  un pret au la 4 unitati de construit si altul pentru zeci...asa cum Damen fabrica in toata lumea!
            Desigur economistii guvernamentali care au emis pana acuma doar balbaieli or sa rezolve si aceste probleme, nu?
            Ce sa mai spun de modernizarea fregatelor Type 22 propusa mereu...mereu...si iar mereu???
            Imi doresc sa nu se ajunga la limita lor de varsta si sa prinda pana la urma aceasta modernizare promisa inca de cand au fost achizitionate!!!
            Hai sa speram ca va fi bine ca sa nu fie rau (ca tot a devenit standard aceasta frumoasa sintagma) si sa urmarim ce se va mai petrece si cu acest program deja fantomatic!
            Cititi comunicatul MApN care Armata fiind, desigur spera si asteapta:
            Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 15 februarie, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” pentru dotarea Armatei.

DA PAGINA!

          Actul normativ stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic inițial. Prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO, participarea statului român la dezvoltarea şi susţinerea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare, fondată pe capacităţi, competență şi competitivitate, scurtarea lanţului de aprovizionare, protecţia informaţiilor sensibile.
          Este al doilea program de înzestrare al armatei care impune integrarea producției și transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare și crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziție a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, și care prevede producția în țară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.
Unul dintre criteriile de calificare impuse agenților economici, cuprins în anexa la actul normativ, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea forţelor navale române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul forţelor navale române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente.
Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maxim trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maxim șapte ani.
Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar care, ulterior, va executa lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi pentru restul navelor din cadrul Forţelor Navale Române.
Prin documentul adoptat de Guvern  a fost introdusă în cadrul operaţiunilor compensatorii aferente programului de achiziție a corvetelor multifuncționale obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R, aflate în dotarea Forțelor Navale Române, în scopul realizării compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între cele două categorii de nave militare.


Comunicat MApN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu