30 iunie 2020

1915. Stafia care ataca unitatea

Călcam apăsat și mă uitam în toate părțile...era ziuă și mă simțeam important...elevele de liceu căscau gura la uniforma mea verde...unele aveau ochi frumoși...nu-mi dăduseră pușcă, ci doar baionetă la centură...cică pușca, după Jurământ...eram santinelă !
Regulile le' nveți repede, pentru că e vreme să le repeți până la automatism...
"- Staaaaaaaaaiiiiiiii ! Cine eeeeeee ??? "
"- Schimbul ! "
"- Comandantul gărzii este ? "
"- Este ! "
"- Comandantul gărzii la mine, ceilalți pe loc ! "
"- Staaaaaaaaaiiiiiiiiii ! Comandantul gărzii, luminează-ți fața ! Comandantul gărzii recunoscut, ceilalți puteți înainta ! Parola ! "
Când ai 18 ani și ești militar în termen, intri-n joc fără probleme...mai faci și bășcălie când îmbătrânești în armată, când ajungi veteran:
"- Comandantul gărzii, luminați' aș fața ! "
Dar mai întâi ești biban și, spre deliciul veteranilor, adică a celor luați în armată cu un an înaintea ta, leatul anterior cum ar veni, trebuie să știi pe derost definițiile:
"- Bibanul este o reptilă târâtoare, adunată de prin baruri și restaurante, care miroase a...", mi-e rușine să zic...
"- Și veteranu ? Zi bibane, ce e veteranu? Zi repede !!! "
" - Veteranu e o floare gingașă și rară, care a nimerit din greșeală peste gardul unității. Ea trebuie udată (cu vin), îngrijită și ocrotită ! "
Postul 1, postul 2, postul 1, postul 2...așa picam de gardă în armată...la postul 1 era și un clopot în care băteam de trei ori, ca la biserică, atunci când venea la serviciu de dimineață comandantul...adică Momârliciu...
DANG ! DANG ! DANG ! mai băteam ori de câte ori venea un ofițer superior...
Postul 2 se învecina la nord cu strada Mărășești...o scândură din gard se dădea la o parte și mai ieșeam în libertate, cu pușca-n spinare...dulce e libertatea atunci când n-ai parte de ea !
Într-o noapte, executam serviciul de gardă de la ora 00.00 până la trei dimineața...soldații dormeau duși, visându-și iubitele...era iarnă și ningea ca-n povești...când ninge noaptea, se face o liniște de mormânt...îți țiuie urechile de atâta liniște...zăpada scârțâia sub tălpile cizmelor mele grele...aud deodată:
"- Ci-pri-a-an ! Ci-pri-a-an ! "
Mi-a stat inima-n loc...o stafie...nu eram prost...văzusem în filme că dacă tragi în fantome, glonțul trece prin ele...așa că AK 47 al meu nu era o opțiune...noroc că i-au lucit ochelarii în lumina unui stâlp paznicului de la vechea primărie...mama săraca, cunoscându-l, îl trimitea cu lapte cald și plăcinte ca să nu înghețe pruncul ei în post...

P.S. Județul Prahova, alt post și alte coordonate. Noiembrie 1989.

Chippy

Un comentariu:

  1. Fain, zburdalnic, zâmbind peste timp, uitând de răsuflarea îngheţată...

    Carmen Stoianov

    RăspundețiȘtergere