08 octombrie 2021

2109. Rafinăria si "aventurile" ei: "Steaua Română" Câmpina are o instalatie si echipamente devenite unicat european, posibil si in lume !!! (episodul 10)

Foto din albumul CITR de prezentare pentru vanzare
  Din câte se confirmă pe zi ce trece, rafinăria "Steaua Română" Câmpina se dovedește a fi o colecție de exponate functionale, adevarate artefacte ale Revolutiei Industriale târzii pe teritoriul României.
   Echipamente si instalații, unele ramase singurele din lume din câte se pare, chiar funcționale, se "odihnesc" atat in jurul instalațiilor de care aparțin, dar si in halele si atelierele aferente.
  Pompe cu abur, generatoare si turbine, motogeneratoare, unele încă din anul 1900 !!!
  Până la data la care acestea vor putea fi analizate si identificate de către specialiști abilitați, echipa noastră a relevat existența în teren a unei instalații de mare importanță pentru o rafinarie, instalație funcțională din 1937 până în 2015 când a fost oprită producția rafinăriei, care se pare ca detine accesorii si echipamente originale si din anii 1940-1950.
  Interesant este ca in cercurile celor care vor demolarea si valorificarea ca materiale reciclabile a acestor valori se vehiculeaza vehement, fara dovezi, faptul ca "vechea rafinarie nu mai exista si este ingropata sub cea noua".
  "Cea noua" este formată, din cate se vede in realitate si in documente, din clădiri si instalații unele în picioare incă de la inființare (1895) si sltele ridicate in timp, etapizat, până în anii '50 inclusiv, de o certă valoare pentru evoluția atât a rafinăriei cât si a industriei în general pe teritoriul regatului român.

  Date referitoare la instalația de distilare în vid tip McKee (DV1), ultima "in situ"și functională pe plan european, posibil mondial.


Foto colț dreapta sus, inainte de demolarea
 cosului de caramida
 si inlocuirea acestuia cu cel metalic.


  Conform documentației oferite clienților companiei CITR, cea care a intermediat vânzarea rafinăriei „Steaua Română” – Câmpina si a Studiului de Mediu instalația de distilare în vid (DV1) a fost construită și pusă în funcțiune în anul 1937, după un proiect al firmei americane Arthur G McKee – Cleveland, Ohio. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în bombardamentele din 1august 1943 și 5/6 Mai 1944, instalația a suferit avarii (coloana de distilare a fost lovită în plin de un proiectil și secționată în două părți) și a încetat să funcționeze până în toamna anului 1944. După repunerea sa în funcțiune, instalația de distilare în vid tip McKee a fost modernizată în anul 1949, când i-au fost montate regulatoare de temperatură. Instalația a fost revizuită capital în anul 1984, iar în 2006 i-au fost montate două turnuri de răcire a apei recirculate.

Referințe:

1. Documentele CITR întocmite pentru vânzarea Rafinăriei,

2. Raport al USAF,

3. Carte „Istoria unei Rafinării Centenare – Steaua Română S.A. – 1895 – 1995”, pag. 27,

4. Ibidem; Pagina 32

5.  BILANT DE MEDIU NIVEL I, instalații active, martie 2021. 

Extras din studiul efectuat pentru clasarea rafinăriei "Steaua Română" Câmpina, de catre echipa noastră, a Asociatiei Cultural Educative pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric, numita pe scurt "Suntem Romania!" 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu