11 octombrie 2021

2110.Corespondență de la Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” care a executat, în perioada 1-10 octombrie, misiuni specifice din cadrul Operației EUNAVFOR MED IRINI.

 

.

.

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat,

în perioada 1-10 octombrie, primele misiuni specifice din cadrul
Operației EUNAVFOR MED IRINI.

  Nava militară românească își desfășoară activitatea de monitorizare a
traficului maritim și de respectare a embargoului armelor impus Libiei,
zona de responsabilitate din sud-vestul Mării Mediterane.

  Puitorul de mine și plase 274 este integrat în operația desfășurată sub
egida Uniunii Europene până la data de 31 decembrie, urmând să se
întoarcă în portul militar Constanța la începutul lunii ianuarie a
anului viitor.
 filmari si foto: lt.Alexandru Turturica : AICI

Interogări și verificări navale executate în Marea Mediterană 


Odată cu plecarea din portul militar italian Taranto, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a preluat vineri, 1 octombrie, primele misiuni specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI și a pornit în marș spre zona de sud-vest a bazinului mediteranean, unde era localizat raionul maritim desemnat de comanda grupării navale. Timp de o săptămână, echipajul navei militare a Forțelor Navale Române a parcurs etapele de dislocare și integrare în operație, în paralel cu desfășurarea unei serii de activități de pregătire și instruire, precum exerciții de vitalitate, de abandon al navei și de salvare a vieții omenești pe mare. 

Primele zile de misiune din spectrul interdicției maritime și avertizării timpurii au condus la primele interogări efectuate în radiotelefon pe frecvențele internaționale de telecomunicații ale navelor civile de transport, care tranzitau raionul de responsabilitate al puitorului. Dialogurile purtate între comandanții navelor interogate și cel al navei militare românești s-au desfășurat fără probleme și în conformitate cu standardele stabilite la nivelul conducerii Operației IRINI. Obiectivul acestui set de întrebări aplicat de navele militare din grupare este acela de a asigura cooperarea și coordonarea în domeniul civil-militar în vederea respectării embargoului armelor impus Libiei, combaterii traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane pe mare, precum și de a furniza răspunsul rapid în situația escaladării stabilității și securității din regiune. 

Pe lângă misiunile specifice executate de echipajul puitorului de mine și plase, marinarii militari români au întâmpinat și două situații mai rar întâlinite în timpul desfășurării misiunilor de monitorizare maritimă. La o distanță considerabilă față de cel mai apropiat țărm al Mediteranei, carturile aflate la posturile de marș și luptă au descoperit două nave care reprezentau posibile pericole pentru siguranța navigației, epava unui pescador avariat, cel mai probabil de o furtună puternică, și un velier care plutea în derivă, fără să răspundă la semnalele acustice transmise de la bordul puitorului. Imediat după ce au fost epuizate toate încercările de a lua legătura cu posibilele persoane aflate pe cele două ambarcațiuni, a fost ordonată ridicarea stării de pregătire pentru luptă la nivelul maxim, concomitent cu executarea menevrei de coborâre a ambarcațiunii rapide, în scopul verificării cât mai de aproape posibil a situației prezente la bord. La realizarea acestor activități, au participat și militari din detașamentul de scafandri de luptă de incursiune aflat la bordul puitorului 274. În urma controalelor efectuate, s-a raportat faptul că nu există persoane la bord, iar echipa de comandă a transmis conducerii operației datele necesare pentru demararea procedurilor în vigoare de către autoritățile maritime competente. 

Săptămâna plină cu activități pe mare s-a încheiat vineri, 8 octombrie, prin executarea manevrei de acostare a puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” în portul Souda din Insula Creta, în vederea refacerii capacității de luptă a navei și a echipajului acesteia, urmând ca în câteva zile să își reia misiunile specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI, în zona de sud-vest a Mării Mediterane, alături de celelalte nave partenere din Germania, Grecia și Italia, integrate în gruparea navală. 


Corespondență transmisă de locotenent Alexandru Turturică, ofițerul responsabil cu activitatea de informare și relații publice de la bordul navei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu