01 aprilie 2013

019. Aristocratii cerului - cavalerismul pilotilor in primul mare razboi,ep 1

  In perioada " Marelui Razboi" cum a fost denumit primul meci mondial in care s-au sacrificat soldati si civili de pe intreg mapamondul, " jocurile " aviatice , de fapt lupte crunte, deosebit de spectaculoase ,tinute om-la-om , aparat - la -aparat, numite mai tarziu " dog-fight" adica lupte cainesti si nu "de caini"cum am vazut tradus, au avut inca de la inceput o caracteristica de o noblete ciudata, care venea cumva din apusurile istoriei cand cavalerii sarjau unul catre celalalt si luptau cu un fair- play si azi pomenit cu admiratie.



Avion de antrenament Curtiss cu mitraliera sincrona cu elicea (1915)

  Arma numita "avion" a aparut cu putin inaintea inceperii razboiului, in 1910 sa nu uitam ca de abia reusea sa pluteasca si sa mai duca si un pasager sau ceva kg.de incarcatura , fiind de fapt o atractie pentru balciuri si concursuri tinute de baieti cu bani, plini de adrenalina si chiar fumuri.
  Fiind o distractie scumpa nu aveau acces la ea decat persoane din aristocratie sau high-class-ul burgheziei ,tot acestea fiind in mare majoritate primele care au obtinut brevete de piloti si au fost si cooptate ca piloti militari , desigur ,in lipsa de viziune a guvernelor mai tarziu decat inceputul razboiului, deoarece multi factori de decizie din guverne considerau avionul o jucarie buna cat-de cat in cercetare si la transportat posta , nici gand pentru mai mult .

  Daca Germania prima, apoi in ordine Franta,Anglia,S.U.A. si Austro-Ungaria au realizat greseala  destul de repede si au considerat ca avionul sub orice forma trebuie incorporat in armatele proprii, ceilalti viitori combatanti s-au trezit suficient de tarziu ca sa piarda avantaje enorme ce puteau fi oferite de acest aparat inca din primele zile zle razboiului.
  Ca nota: Marele Stat Major Roman a refuzat ani la rand ofertele de ajutor , ori voluntariatul pilotilor de atunci cu propriile aparate, incercarea acestora de a pune bazele unei scoli militare de aviatie,etc si doar catre 1917 !!!! ,dupa buselile luate, Armata Romana a reusit sa detina , cu achizitii masive de material francez si pana la urma convinsi de aliatii francezi , 13 escadrile, cuprinzând toate categoriile de avioane:de recunoaştere, de bombardament,de vânătoare, de recunoaştere îndepărtată şi bombardament strategic. 

Mannfried
Rick
 
Coppens
 Ideea este ca pana la urma asa-zisii piloti aristocrati , acestia fiind singurii cu experienta de zbor , au ajuns sa lupte oficial si ulterior au imprimat un stil anume scolilor de aviatie militara din intreaga lume : eleganta, cavalerism, poate si mult exchibitionism , dar astfel au definit o epoca romantica a primilor piloti militari si a primelor lupte aeriene , caracterizate de multa arta a zborului, curaj cu nemiluita si respect dus la extrem fata de adversar.

  Asa s-a nascut elita numita azi " a pilotilor militari".
  In episoadele urmatoare-i voi descrie si voi povesti intamplari,aventuri de necrezut si rezultatele actiunilor acestora.



                         documentat si pus in pagina de nemotoujours
  

2 comentarii:

  1. Recomand celor cu aplecare spre istorie o carte cu adevarat deosebita, despre razboiul aerian de deasupra Moldovei in 1916/1917. Probabil ca multi dintre voi o cunoasteti: "Casca de zbor", scrisa de un francez si care este, din umila mea perspectiva, una dintre cele mai frumoase ode inchinate vreodata Armatei Romane.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DIN PACATE SCRISE DE ROMANI NU SUNT.MA REFER LA BELETRISTICE.
      IN ACESTE ARTICOLE VOR FI SI EXTRRASE DIN LITERATURA ROMANA,DAR CARTILE NEAVAND CA SUBIECT RAZBOIUL SAU AVIATIA ROMANA,GASITE DE FAPT IN ALTE CONTEXTE.

      Ștergere