15 iunie 2013

115.Norvegia a introdus obligativitatea stagiului militar pentru femei!

1
2

Norvegia a facut pasul ce era evident si de mult pregatit: femeile vor efectua stagiul militar obligatoriu !

.

 

 

Drepturile şi obligaţiile ar trebui să fie la fel pentru toţi', a afirmat parlamentara Laila Gustaven, o susţinătoare a legii. 'Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de gen, iar în prezent sunt recrutaţi în mare parte bărbaţi', a adăugat aceasta, scrie Agerpres

Dati pagina !


  Trebuie sa ne amintim ca si in Romania, in perioada comunista s-a pus o asemenea problema, dar s-a redus la un stagiu fara incazarmare pentru femeile care intrau in sistemul de invatamant superior.
   Norvegia si Suedia au serviciu militar obligatoriu pentru barbati de cand au trecut la modelul modern de armate, datorita populatiei scazute si natalitatii problematice, plus doctrinei de aparare ce se apropia de a Romaniei comuniste - razboiul intregului popor .
   Motivatia oficiala - cam absurda ce-i drept, ar fi ca astfel , in sfarsit, femeile ar avea aceleasi drepturi cu barbatii...
   Interesant cum ti se respecta drepturile obligandu-te efectiv "sa devii egal".Oare asta si-au dorit femeile in Norvegia? Acest gen de egalitate?    

 - nemotoujours -

Citam din internetul nostru cu stiri: 

Parlamentul norvegian a votat vineri, cu o majoritate covârşitoare, în favoarea serviciului militar obligatoriu pentru femei pe timp de pace, Norvegia devenind prima ţară membră NATO şi primul stat european care introduce o astfel de măsură.

Norvegia se află în prima linie a luptei pentru egalitatea între sexe, impunând, de exemplu, tuturor societăţilor pe acţiuni să acorde femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliile de administraţie. Miercuri, ţara a sărbătorit un secol de când femeile norvegiene au dobândit dreptul de a vota.

Femeile alcătuiesc jumătate din guvernul actual, iar liderul opoziţiei, Erna Solberg, este de aşteptat să devină cea de-a doua femeie premier a Norvegiei în urma alegerilor care se vor desfăşura anul acesta, potrivit sondajelor de opinie, care indică faptul că formaţiunea sa, Partidul Conservator, şi aliaţii acesteia vor câştiga o majoritate parlamentară.

'Este un eveniment istoric. Pentru mine, este fantastic să scriu istoria, pentru forţele armate şi pentru femei', a adăugat Gustavsen.

Norvegia şi-a redus forţele armate de la sfârşitul Războiului Rece şi cheltuieşte masiv în domeniul tehnologiei pentru a menţine o armată de dimensiuni mici, dar avansată. Femeile deja servesc în armată, dar din voinţă proprie. Ele alcătuiesc o zecime din forţele armate norvegiene, potrivit Ministerului Apărării.



preluat din internet 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu