26 iunie 2013

135. Harghita: Filme româneşti şi străine la prima ediţie a Festivalului de Film TIFFMiercurea Ciuc

Peste 20 de filme româneşti şi străine vor fi prezentate publicului în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film TIFF Miercurea Ciuc, entitate independentă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care debutează miercuri.


DATI PAGINA






Organizatorii evenimentului, mai mulţi iubitori ai cinematografiei din Miercurea Ciuc, au precizat că acest eveniment are rolul de a completa o lacună importantă din viaţa culturală a regiunii, în care cinematografele nu mai funcţionează. Potrivit acestora, în zonă se resimte o nevoie de evenimente culturale iar Festivalul de Film se adresează şi atât locuitorilor din Harghita cât şi celor din judeţele învecinate.

Miercuri, în ziua zero a festivalului, aşa cum au numit-o organizatorii, în aula Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc, vor fi proiectate filme maghiare, care vor avea subtitrare în limba română. De altfel şi filmele româneşti prezentate în festival vor fi subtitrate în limba maghiară.

Deschiderea oficială a TIFF Miercurea Ciuc va avea loc joi când, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, va fi proiectat filmul 'Despre oameni şi melci'.

Printre filme prezente în festival se numără 'Poziţia copilului', 'Ursul', 'De ce fierbe copilul în mămăligă', 'Funeralii fericite' , 'Undeva la Palilula', 'Bibliotheque Pascale' sau 'Viaţa lui Pi'. De asemenea, vor fi organizate programe destinate copiilor dar şi un workshop prin care tinerii cineaşti să fie încurajaţi să creeze.

Directorul artistic al festivalului de la Miercurea Ciuc, actorul Bogdan Zsolt Andras, a afirmat, recent, că prin proiecţiile de filme valoroase româneşti şi ungureşti se doreşte 'crearea unor punţi între culturi', iar oraşul să fie conectat la circuitul european de film.

Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, care pe perioada festivalului se va numi Casa Artelor, Piaţa Libertăţii, Cetatea Miko şi Teatrul Csiki Jatekszin. AGERPRES/(AS - autor: Gina Ştefan, editor: Dănuţ Puşcaşu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu