01 octombrie 2013

258.EVENIMENT! Cartea "Hîrlăul în date și imagini" autor colegul nostru, col.(r) Miron Dumitru.

Afiș carte 001
   Lansarea se va face la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, joi, 3 octombrie 2013, orele 11.00.
Moderator și gazdă va fi domnul muzeograf Paul Iancu. Intrarea este liberă.

  Dati pagina si cititi si o completare despre "Marea foamete din Moldova din vremea lui Constantin Vodă Mavrocordat."






Pagini de istorie. Marea foamete din Moldova din vremea lui Constantin Vodă Mavrocordat.

          Cu toate că a ieșit recent din tipografie, cartea mea despre istoria Hârlăului, în date și imagini, mai găsesc date din istoria Hârlăului, pe care dacă voi mai putea, le voi include în ediția a doua a cărții.
Nu știam că  seria letopisețelor Moldovei, a fost continuată și pentru secolul XVIII, de Enaki Kogălniceanu, căpitan general al Moldovei. Cartea a apărut la București în 1895.

Carte letopiseț
  Autorul scrie în capitolul despre a doua domnie a domnului fanariot Constantin Vodă Mavrocordat (1741-1743), și despre marea foamete care s-a abătut asupra Moldovei, inclusiv în ținutul Botoșanilor, și ținutul Hârlău.
  Domnul a dat poruncă ca preoții, călugării și însăși mitropolitul Moldovei să iasă cu sfintele moaște și icoanele în câmp, să facă rugăciuni ca Domnul să se îndure de Moldova și să dea ploaie, că lumea moare de foame.
  Era o foamete atât de mare încât oamenii macinau scoarță de copac, ghindă, de făceau făină, pe care o amestecau cu puțină făină de mălai ca sa aibă ce mânca.
pag.77
  Insuși domnul a fost in ținutul Botoșanilor și a văzut grozăvia făcută de foamete. Oamenii erau atât de slabi că abia se mai țineau pe picioare și cu siguranță nu ar fi ieșit din iarnă, murind cu toții.
  Un tablou sumbru al acelor ani. Seceta și abuzurile administrației turcești de la Iași, care preluau direct de la țărani dările către Înalta Poartă Otomană a dus la sărăcirea și înfometarea cronică a populației Moldovei.
Foamete Hârlău
  Cele 124 de pagini ale letopisețului descriu o Moldovă decăzută, infometată și câmp de luptă dintre ruși și turci. Abuzurile administrației turcești erau de neimaginat, localitățile Moldovei devin depopulate, cu o populație la limita de jos a subzistenței. O pagină neagră a istoriei noastre.

- col.(r)Miron Dumitru - 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu