06 noiembrie 2013

308.Cavadineşti, jud. Galați: expoziţia „Mărturii arheologice – Cavadineşti 2013”

MĂRTURII ARHEOLOGICE – CAVADINEŞTI 2013
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a efectuat, în vara acestui an, o cercetare arheologică preventivă în situl Râpa Glodului din localitatea Cavadineşti, sit cercetat pentru prima dată, la mijlocul secolului trecut, de către arheologul Ion T. Dragomir. Atunci, au fost descoperite mărturii de locuire din epoca bronzului (cultura Noua), datate spre finalul mileniului II a. Chr, şi din primul mileniu p. Chr. Pe acelaşi platou, de lângă apa Glodului, situat la 4 km sud-vest de satul Cavadineşti, au fost descoperite şi în acest an bunuri arheologice ce demonstrează o intensă locuire a acestui spaţiu, din preistorie până spre finele mileniului I p. Chr.
DA PAGINA !


Parte din aceste mărturii arheologice vor fi expuse în cadrul unei expoziţii Mărturii arheologice – Cavadineşti 2013” ce va fi vernisată miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 1100, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Cavadineşti. Expoziţia se înscrie în Programul de valorificare a patrimoniului cultural naţional al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Prin acest demers expoziţional, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi doreşte să facă cunoscut comunităţii locale importanţa mărturiilor arheologice existente pe teritoriul localităţii şi să aducă mulţumiri autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea cercetării arheologice din acest an.
Organizator expoziţie: muzeograf Costel Ilie.
Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe
Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” Galaţi
Str. Domneasca, nr. 25, Galaţi
Telefon: (40)236/414228

2 comentarii:

  1. Sper că alăturarea celor două articole despre istoria unor localități nu este o întâmplare: Mă refer la cel despre satul Bădeni (Iași) și Cavadinești (Galați). In articolul http://hirlauledilitar.wordpress.com/2013/11/04/satul-badeni-comuna-scobinti-o-controversa-istorica/ , este prezentat documentul în care se arată prima atestare documentară a comunei (satului) Cavadinești - Galați:1436! De exemplu Bucureștiul este atestat documentar abia în 1459!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU ESTE O INTAMPLARE, DESIGUR.
      POATE MAI AFLATI SI ALTE CHESTII INTERESANTE, PENTRU CA ISTORIA MICILOR LOCALITATI APROAPE CA NU SE MAI CUNOASTE.

      Ștergere