23 noiembrie 2013

335.AR TREBUI SA FACEM ALIANTA MILITARA CU CHINA ? - O noua strategie de aparare.



Foto:Timesnewroman
     L-am provocat pe colegul DECENU sa dea un raspuns articolului meu din 3 iunie a.c., cu nr.104: "Armata romana - mai avem nevoie de ea?" (LINK-UL AICI).
     Stiti ca politica acestei publicatii este in primul rand respectarea opiniei tuturor, inclusiv a colaboratorilor, chiar daca au pareri diferite unii de altii, astfel incat, asteptandu-ma ca Decenu sa fie putin colateral ideilor mele, l-am provocat sa -si puna in pagina parerea sa cu privire la acest subiect controversat, astfel incat a rezultat ceva care m-a surprins si pe mine: un om matur, educat, cu multa experientza de viatza si umblat prin lume, care stie ce inseamna armata din ambele laturi-si dinauntru si din afara, a gandit la rece (cred ca a stat cu capul in frigider ) si a pus pe tapet foarte interesant si incitant aceasta problema.

      Citez:

   "China nu va fi niciodata atacata militar, cel putin nu in urmatorii 50 ani. Cine si-ar pune mintea cu China ar fi nebun, asa ca nu vom fi nevoiti sa intervenim militar in ajutorul Chinei, insa ne putem folosi de influenta ei crescanda si am avea o asigurare, chiar o alternativa la NATO, in cazul in care occidentalii vor incerca sa ne impuna anumite conditii. Asa ca o alianta sau o intelegere secreta cu China ar fi indicata."


   Urmariti rationamentul sau :
Foto:Timesnewroman

   Indiferent de aliati, de aliante, Romania trebuie sa aiba armata sa proprie. Nimeni nu se aliaza militar cu cineva lipsit de aparare, iar daca n-am avea armata, nu am mai avea nici aliante militare. De altfel, de cand e lumea si pamantul, aliantele s-au schimbat permanent, de exemplu aliatii din cel de-al doilea razboi au devenit dusmani in razboiul rece si invers.   Asa ca, a te baza exclusiv pe aliati sau pe aliante politice si diplomatice ar fi ca si cum te-ai baza pe banii de la FMI pentru a-ti cumpara ceva de mancare.  Si nici o armata minuscula, care ar avea ca scop interventiile in teatrele de razboi in care au interese cei din NATO, caci Romania nu e producatoare de carne de tun pentru a salva vietile soldatilor americani. Armata Romaniei trebuie sa fie a Romaniei, nu a americanilor, germanilor sau a altor aliati, oricine ar fi ei.

    Armata Romaniei ar trebui sa aiba energie cinetica mica, insa o mare energie potentiala, cu posibilitatea transformarii rapide a energiei potentiale in energie cinetica. Adica armata ar trebui sa fie de dimensiuni relativ reduse, insa cu posibilitatea recrutarilor masive de oameni bine pregatiti. Oficial o armata mica si neoficial o armata cat tara de mare. Avand o armata activa mica, cheltuielile ar fi mici, iar banii necesari intretinerii unei armate mari ar trebui folositi pentru realizarea unui program national de pregatire a populatiei.

    Aceeasi strategie ar trebui aplicata si in cazul dotarii armatei: armament relativ putin, insa o capacitate de productie industriala mare, ce ar putea oricand sa fie directionata pe productie militara.

    In principal, strategia militara a Romaniei ar trebui bazata pe aparare, sau posibilitatea atacurilor rapide si puternice din apropierea granitelor (sa poata ataca trupele ce se indreapta spre Romania).

    Strategia de aparare a Romaniei ar trebui sa contina 3 planuri.
.

    1. Planul resurselor umane.
.

    Una dintre caracteristicile poporului roman este influenta foarte mare a moralului trupelor si a populatiei. Moralul trupelor romane are o influenta atat de mare, incat a compensat, de multe ori in istorie, numarul ostasilor si chiar tehnica de lupta inferioara.
.
    De aceea trebuie acordata o importanta deosebita motivarii ostasilor, pentru ca ei chiar pot face minuni pe campul de lupta. Motivarea ar trebui sa se axeze, in general, pe incredere in fortele proprii, nu pe o propaganda nationalista. Nationalismul e util mai mult in politica, pe campul de lupta conteaza mai mult increderea soldatilor in capacitatea proprie, in comandanti si in tehnica de lupta.

Intreaga populatie ar trebui sa fie pregatita militar cu minimele cunostinte generale, pentru a nu intra in panica in situatii dificile.
.

    Ar trebui sa existe un program national de pregatire militara a populatiei, dar neavand legatura oficial cu armata, ci cu sportul si sanatatea. Pornind de la sport ca utilitate pentru sanatate, s-ar putea forma si anumite deprinderi militare, prin organizarea de tabere sportive si excursii in natura cu elevii, organizate prin sistemul de invatamant. Aceste tabere trebuie sa fie atractive, pentru a atrage cat mai multi elevi, deci ar trebui imbinate cu distractia.
.

    2. Planul economic.
.

    Productia industriala a unei tari este deosebit de importanta intr-un conflict militar. Productia de armament ar trebui sa fie diversificata si impartita in mai multe zone ale tarii, mascata de productia de bunuri civile. Pe timp de pace fabricile ar trebui sa produca bunuri civile, iar pe timp de razboi ar trebui sa poata fi convertita in productie de razboi. In cazul unui conflict militar nu poti sa te bazezi pe gloante de import. Ar fi si mult mai scumpe, caci esti la cheremul producatorilor si ai putea fi chiar nevoit sa indeplinesti anumite cerinte (conditii) politice, economice etc. ale producatorilor.
.

    Romania ar trebui sa puna accent pe cercetare, atat civila cat si militara, in toate domeniile, caci rezultatele ar fi foarte bune. Cu bani multi sau cu bani putini – nu ar fi foarte important acest lucru, important e ca cercetarea sa functioneze. In cazul unor rezultate deosebite, s-ar putea oricand suplimenta fondurile. Dar s-ar putea produce tehnica de lupta romaneasca, ce ar avea avantajul ca nu ar fi prea cunoscuta de eventualii inamici. Evident, ar trebui sa existe si importuri, macar de ochii lumii, insa importurile n-ar trebui sa fie numai de la americani, ci si de la rusi sau altii. Diversitatea e foarte utila intr-un razboi, caci, de exemplu, fiecare pilot s-ar descurca foarte bine pe avionul lui, insa fiecare tip de avion in parte are avantaje si dezavantaje ce ar putea fi fructificate pe campul de lupta. Cred ca artileria ar trebui sa aiba un rol foarte important. Tancurile sunt scumpe si greu de produs, insa artileria mobila e mult mai ieftina si ar putea fi produsa in cantitati mari si rapid, in caz de nevoie. Iar puterea de foc ofensiva a artileriei e mai mare decat a tancurilor. In plus, romanii au traditie bogata in artilerie, inca de pe vremea lui Ion Voda cel Cumplit.
.

    3. Planul aliantelor militare.
Foto:filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"

    Momentan facem parte dintr-o alianta militara. Am facut parte, pana in 1989, dintr-o alianta militara. Cine stie din ce alianta vom face parte in viitor? Totusi, ca directie generala, cred ca ar trebui intarite relatiile cu China. China nu va fi niciodata atacata militar, cel putin nu in urmatorii 50 ani. Cine si-ar pune mintea cu China ar fi nebun, asa ca nu vom fi nevoiti sa intervenim militar in ajutorul Chinei, insa ne putem folosi de influenta ei crescanda si am avea o asigurare, chiar o alternativa la NATO, in cazul in care occidentalii vor incerca sa ne impuna anumite conditii.  
   Asa ca o alianta sau o intelegere secreta cu China ar fi indicata.

- Decenu -
 
 Hai sa vad ce credeti voi !


10 comentarii:

  1. Inca n-au aparut critici agresive, ceea ce e destul de bine. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate voi incepe cu o critica, dar sper sa fie constructiva ...

    Nu sunt de acord cu sintagma "Resurse umane" atunci cand vorbim de oameni. Stiu ca este o sintagma uzitata, dar ceea ce pronun nu este pentru a schimba o sintagma, doar de dragul schimbarii, doar de forma adica. Propun sintagma "Capital uman" pentru ca vorbim de ceva care trebuie antrenat, instruit, educat si asa mai departe. Practic avem de a face cu ceva care va fi "investit" dupa ce a fost pregatit corespunzator pentru a realiza un profit. Fie ca acest profit este tot de natura umana sau de natura materiala sau financiara tot profit se numeste ca este. In plus reflexul oricarui individ atunci cand se vorbeste despre "resurse" este mai putin responsabil, dar cand se vorbeste despre "capital" avem brusc un alt reflex mult mai responsabil. De ce ? Nu stiu inca sa va spun ... Este poate doar o observatie de-a mea personala si subiectiva la fel ca toate parerile mele de altfel.

    In al doilea rand, parafrazand un articol aparut pe aici de ceva vreme, cum nationalismul este un simbol, simbolurile sunt bune in arta poate, dar in rest ... Aici la simboluri este o treaba mai complicata legata de caracterul lor care uneori este DEMONIZAT (in nici un caz DEMONETIZAT) cu buna stiinta si cu efecte de durata de cele mai multe ori. Refacerea valorii unor simboluri este ea insasi o problema de timp si responsabilitate.

    Ironic este faptul ca pentru a motiva populatia trebuie sa impunem ca modificarile viitoare din Constitutie sa fie in folosul populatiei. In primul rand trebuie ca orice fraza de acolo sa fie simpla, exacta si cat mai greu interpretabila de catre avocati de o anumita factura gen pontochio. Asta creaza premisa respingerii unei multitudini de viitoare legi care ar putea rastalmaci dupa bunul plac al unei bande de politruci jefuitori si premisa unei stabilitati legislative in care omul de rand si bine intentionat sa se simta macar relativ in siguranta pentru a putea dezvolta afaceri legale si profitabile. In acest fel poate aparea un capital financiar romanesc solid capabil sa fie re-investit si care sa fie atras pentru dezvoltarea facilitatilor privind pregatirea capitalului uman de care avem nevoie.

    Acest capital uman are nevoie de niste repere, de asemeni, pentru a fi evaluat si valorizat. Una din insusirile pe care capitalul uman trebuie sa le aiba, si care trebuie cuantificat pentru a putea fi evaluat si valorizat, este RESPONSABILITATEA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. EU SUNT DE ACORD CU A O NUMI "CAPITAL UMAN"
      DAR ALTII?
      VOR COTIZA CU NOI?

      Ștergere


  3. Cum facem ca macar majoritatea populatiei acestei tari sa puna baza pe conceptul de RESPONSABILITATE si cum putem evalua si valoriza acest concept pentru fiecare individ ? Cum recompensam aceasta valorizare pentru RESPONSABILITATE ? Cum avem grija sa nu se triseze la evaluarea acestui concept pentru fiecare individ in parte ? Cum dezvoltam RESPONSABILITATEA pentru copii si tinerii care vor deveni capitalul uman cu care se va lucra ? Eu inca nu stiu ... Caut raspunsuri si va invit sa le cautam impreuna.

    Trebuie dezvoltata apoi economia. Acest lucru se face doar daca exista macar o minima stabilitate relativa care ulterior sa devina absoluta. In timp Constitutia si toate legile care vor mai fi concepute trebuie sa aiba un limbaj clar, simplu, cat mai scurt si care sa nu dea posibilitatea la interpretari menite sa fie modalitati de eludare a legii. Orice lege trebuie sa fie gandita cu precizari si prevederi pe intelesul majoritatii populatiei si cu masuri de actiune clare si obiective in cazul nerespectarii precizarilor si prevederilor prevazute in corpul legilor respective.

    Modificarile legislative care sa ne duca la aceasta stare de fapt nu se fac peste noapte. Sunt doua cai importante care trebuie folosite simultan si complementar. Atragerea fie si temporara a unor politicieni pentru a promova astfel de modificari legislative si iesirea in strada a cat mai multor oameni, nu insa doar in Piata Universitatii, a manifestatiilor sociale pasnice spontane. Este nevoie de aparitia menifestatiilor sociale pasnice si la resedintele diversilor oameni politici care se declara impotriva modificarilor legislative pentru folosul majoritatii populatiei, la sediile organizatiilor, firmelor si corporatiilor care devin adversari ai vointei majoritatii populatiei, oriunde se poate promova necesitatea acestor modificari. Intotdeauna reactia politica trebuie sa apara ca urmare a manifestatiilor sociale pasnice, cel putin in prezent. In timp poate sa fie si invers. In timp trebuie urmarita si propulsarea unor politicieni care sa raman in contact cu majoritatea populatiei si care sa fie constienti ca folosul si bunastarea proprie este in legatura cu cea a majoritatii populatiei.

    Formarea capitalului uman trebuie sa aiba ca prim scop formarea mentalitatii de intreprinzator si ca scop secund a mentalitatii de soldat care isi apra avutia castigata prin munca cinstita. Scopul secund nu va fi mai prejos ca importanta in psihologia individului doar ca partial va deriva din scopul primar. Formarea prin prisma acestor scopuri trebuie realizata promovand ca baza psiho-morala RESPONSABILITATEA.

    RăspundețiȘtergere

  4. Pregatirea militara de larg impact se poate realiza printr-o strategie de jocuri tip "AIRSOFT" pe langa promovarea sporturilor fizice, de indemanare, inventivitate, orientare si cu impact tehnologic (sa ne amintim ca actualele DRONE au la baza MODELISMUL in toate formele sale). Firmele romanesti trebuie sa fie obligate sa finateze si sa promoveze conceptul de team-building atat in afara domeniului de activitate cat si cu caracter strict legat de domeniul de activitate. Aici intra foarte usor domeniul AIRSOFT, dar sa nu uitam ca fiecare angajat are familie si copii si ca orice activitate tip team-building poate cuprinde atat activitati de educatie si sociale cat si activitati ecologice si toate celelalte descrise mai sus.

    O paranteza ... Trebuie re-impusa obligativitatea participatiei particulare sau de stat romanesti la infiintarea oricarei firme in Romania de minim 60 %. Sa nu uitam ca o firma nu se infiinteaza numai cu capital financiar, un important cuvant de spus trebuie sa il aiba capitalul uman. As propune ca participatia capitalului uman romanesc sa fie de minim 90 % la infiintare si sa ajunga dupa 5 ani de activitate cand incepe impozitarea de orice fel la 100 % capital uman romanesc. Sa revenim ...

    Parerea mea personala si obiectiva este ca orice firma "comerciala" sa aiba minim un cod CAEN de productie in care sa se realizeze cu adevarat plus-valoare. O economie stabila si solida nu se face numai pe baza comertului. Acesta este important, dar nu e suficient. O economie stabila si solida are nevoie de o realizare concreta de plus-valoare altfel comertul este doar o simpla speculatie de tip escrocherie, care nu va rezista multa vreme. Ironic, dar cel mai bine putem invata legat de acest aspect tocmai de la chinezi. Din punctul asta de vedere chinezii desi par cufundati intr-un capitalism salbatic si denaturat, cred ca este doar o problema de perspectiva, de punct de vedere.

    Practic avem de a face cu evolutii interdependente de legislatie, economie, dezvoltare sociala si comunitara, tehnologie si concepte politice interne si externe.

    Tehnologia trebuie sa se dezvolte pe directii in care economia sa aiba cel mai mult de castigat si sa fie cat mai putin dependenta de resurse si capitaluri financiare externe. Petrolul si in general hidrocarburile fosile sunt o parghie importanta de influenta economica si amestec din exterior in dezvoltarea unui stat. Nimeni nu zice sa se renunte dintr-o data, dar trebuie luata in considerare tendinta catre independenta de HC fosile de orice fel. Economia poate profita de o orientare catre niste oportunitati interesante pe aceasta directie. Nu va fi usor, dar nu este imposibil.

    Scopul reprezentantilor alesi sa decida si sa gestioneze "Cetatea Romania" ? Sa asigure un confort minim garantat tuturor locuitorilor sai recunoscuti ca atare, echitatea sociala (drepturi si obligatii) in functie de potentialul si actiunile fiecarei persoane in parte (dreptul de a ALEGE si a fi ALESca reprezentant trebuie sa fie in functie de RESPONSABILITATEA dovedita de fiecare individ in parte - ca EXEMPLU), realizarea si intretinerea unei PIRAMIDE A VALORILOR realista si sanatoasa, realizarea unui capital uman capabil sa produca plus-valoare economica si profit echitabil proportional cu ingeniozitatea, munca si responsabilitatea investita.

    Cele mai bune aliante sunt cele cu puterile cu care avem cea mai mica granita comuna. Inainte de "lovilutia din '89" aparuse "Miscarea de ne-alinere" ca o alianta intre statele care isi doreau o evolutie multipolara. Liderii acestei miscari au fost minati si indepartati "cu multa grija" pana in prezent. In prezent ironic dar Deceneu are dreptate ... China poate fi o alternativa pentru o Romanie, dar fara actuala mafie politruca jefuitoare care sa ne conduca. In timp va fi nevoie de o pozitie echidistanta fata de orice "PUTERE" planetara viitoare.

    E tarziu si as mai spune multe din parerile mele personale si subiective, din punctul meu de vedere. Sper sa continuam astfel de teme interesante.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut cu asta 4 postari. Sorry, dar altfel nu prea incapea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. HA, MAAARE PROBLEMA !
      NU AVEM CONTOR CU LIMITA DE COMENTARII !

      Ștergere
  6. Aveti limita de caractere per comentariu ... Nu asta e important insa. Sper sa fi fost suficient de concis si in acelasi timp explicit in idei. De fapt eu chiar astept criticile argumentate pentru ca nimeni nu poate detine monopolul ideilor bune. Asta-i luata din "Ender's game", recunosc, dar hei, cate idei bune nu sunt in general in romanele SF ? Dupa mine chiar ar trebui bagata in programa scolara ore de studiu a literaturii SF. Cumva ca optiune alternativa la orele de religie ? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Cineva spunea ca orice import te face dependent de piesele de schimb furnizate de producator. In cazul armamentului, aceasta dependenta ar putea fi grava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU SI IN CAZUL IN CARE S-AR APLICA LICENTELE IN ECONOMIA INTERNA !!!
      CEEA CE CHINEZII...AR FI FOOOARTE DE ACORD!

      Ștergere