05 decembrie 2013

348.MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE. De astazi limba română este limba oficială a Republicii Moldova !!!

LOVITURA DE TEATRU !
Republica Moldova vorbeşte, în sfârşit, româneşte. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis azi că limba română este limba oficială a ţării, aşa cum era prevăzut şi în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991. Conform Constituţiei din 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească.
DA PAGINA ! 

      Potrivit unei decizii a  Curţii Constituţionale, sintagma "limba română" echivalează cu sintagma "limba moldovenească", din Articolul 13 al Constituţiei, relatează Timpul.md.

   "Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează", se menţionează în decizia CC. "Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial", a subliniat Alexandru Tănase, preşedintele Curţii.

    Curtea Constituţională a fost sesizată pe de-o parte de deputatul liberal-reformator Ana Guţu şi, pe de altă parte, de liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

    La sfârşitul lunii martie, Guţu le-a solicitat magistraţilor interpretarea articolului 13 din legea fundamentală, cerându-le să analizeze echivalarea sintagmei "limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din Constituţie cu expresia "limba română”. Argumentul lui Guţu, la fel ca al tuturor celor care contestă sintagma "limba moldovenească", era caracterul ştiinţific nul al articolului, aminteşte Unimedia.

    „Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Sunt extrem de fericit să văd că, alături de multe decizii şi proiecte oficiale, concretizate între România şi Republica Moldova în ultima perioadă, de astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european", a comentat Victor Ponta, la scurt timp după anunţarea deciziei de la Chişinău. "Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat premierul.
Academia Română, alături de numeroşi savanţi şi romanişti de ambele părţi ale Prutului au argumentat de-a lungul anilor privind "frauda ştiinţifică" a impunerii sintagmei de "limbă moldovenească".

SURSA: GANDUL.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu