03 martie 2014

439.Intervenţii pirotehnice – misiunea de bază a protecţiei civile – 2013

            În anul 2013,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova a executat  79 misiuni pirotehnice pe teritoriul judeţului, ocazie cu care au fost identificate 88 proiectile explozive, 16 grenade defensive, 9 bombe de aviaţie, 2 bombe artilerie, 4 lovituri aruncător grenade şi 581 elemente de muniţie de infanterie.
            Localităţi în care s-au  executat misiuni  pirotehnice: Ploieşti – 9, Ariceştii Rahtivani - 8, Mizil – 7, Băicoi, Breaza – 4, Brazi – 3, Azuga, Berceni, Bucov, Păuleşti, Fulga, Cocorăştii Colţ şi Câmpina – 2, Baba Ana, Bălţeşti, Blejoi, Buşteni, Târgşorul Vechi, Tătaru, Valea Călugărească, Ceptura, Gorgota, Măgurele, Măgureni, Olari, Sângeru şi Valea Doftanei – 1.
 
DA PAGINA ! 
 
Misiuni pirotehnice deosebite
            În data de 12 aprilie 2013, o bombă de aviaţie a fost descoperită, întâmplător în incinta unei rafinări din localitatea Brazi de câţiva muncitori care executau lucrări de rutină. Muncitorii au sunat la 112, iar o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a deplasat la locul intervenţiei, pentru a prelua muniţia.
            Bomba de aviaţie avea 500 de kilograme și a rămas neexplodată din cel de-Al Doilea Război Mondial. Proiectilul ar fi putut distruge totul în jur pe o rază de un kilometru.        Pirotehniştii şi pompierii au venit imediat la rafinărie şi au asigurat zona, evacuând muncitorii care lucrau la săpături. Pentru scoaterea bombei a fost nevoie de intervenţia unei macarale.  Proiectilul exploziv a fost transportat apoi la 15 kilometri distanţă de rafinărie, într-un poligon special pentru distrugerea muniţiei neexplodate.
            Prezenţa bombelor de aviaţie în această zonă nu este una neobişnuită. Recent, un alt proiectil de aviaţie, în stare activă, cântărind aproximativ 10 kilograme, a fost găsit pe strada Văleni din Ploieşti de un bărbat care căuta fier vechi.
O altă intervenţie deosebită a fost cea din data de 20 iunie 2013 din localitatea Mizil pe amplasamentul Parcului Industrial, unde pe timpul celui de-al doilea război mondial a funcţionat o bază militară a aviației germane. Muncitorii efectuau lucrări pentru construcția centralei fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare, lucrările au scos la iveală rămășițe ale războiului: 4 bombe de aviație (2 de 200 kg, din care una deteriorată rău și 1 de 100 kg), plus o cantitate semnificativă de muniție, explodată și neexplodată (cartușe, proiectile). A fost necesară intervenția ISU Prahova pentru ridicarea, transportul și detonarea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu