16 aprilie 2014

503.Transnistria – Războiul de pe Nistru (documentar)



Razboiul de pe Nistru Transnistria   Războiul de pe Nistru   După colapsul Uniunii Sovietice, mai bine de două treimi dintre locuitorii fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti doreau o apropiere mai strânsă de România şi de țările occidentale, în vreme ce localnicii de la est de răul Nistru pledau pentru întărirea relațiilor cu Rusia şi Ucraina.

    Realizat de TVM, acesta este un film documentar despre războiul din Transnistria, unul dintre cele mai sângeroase conflicte armate din fosta sferă sovietică. În urma războiului, partea de est a Moldovei şi-a declarat independența, sub denumirea de Republica Transnistria, care a rămas nerecunoscută de majoritatea statelor lumii, până în zilele noastre.

    Pentru vizionare DATI PAGINA !




 

Ziua inamici, noaptea tovarasi de pahar
Dupa colapsul Uniunii Sovietice, mai bine de doua treimi dintre locuitorii fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti doreau o apropiere mai stransa de Romania si de tarile occidentale, in vreme ce localnicii de la est de raul Nipru pledau pentru intarirea relatiilor cu Rusia si Ucraina. A izbucnit un razboi, printre cele mai sangeroase din fosta sfera sovietica iar partea de est a Moldovei si-a declarat independenta, sub denumirea de Republica Transnistria, care a ramas nerecunoscuta de majoritatea statelor lumii, pana in zilele noastre. Cand cele doua tabere au inceput lupta, razboiul a fost unul cu totul neobisnuit. Insisi combatantii aveau sa-l numeasca „razboiul betivilor”, intrucat ofiterii din ambele tabere, dupa ce ziua se luptau aprig, noaptea se strecurau unii in transeele celorlalti, intr-un armistitiu ad-hoc si tacit si beau pana dimineata vodca. Desigur, a doua zi luptele se reluau, cu si mai multa darzenie iar seara, chefurile se incingeau, cei ramasi band in memoria celor ucisi.
(din revistamagazin)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu