16 aprilie 2014

502.Școala altfel, istoria altfel.











Scoala altfel 004
.
In aceasta perioada pe teritoriul Romaniei s-a petrecut un eveniment devenit normalitate-ceea ce s-a dovedit a fi benefic - "Scoala altfel"
Colegul nostru dl.col.(r)Miron Dumitru a fost invitat sa participe la o scola si astfel s-a produs acest mic reportaj:



 "La invitația profesorilor - învățători Ioan și Luminița Mușei, dar și
a copiilor din clasele a 4-a de la Școala gimnazială Hârlău și școala generală Pârcovaci, vechi cunoștințe de la activități anterioare, astăzi 10 aprilie 2014, am participat la o lecție de istorie "altfel".
Cum Hârlăul poartă urmele istorie recente, am mers cu cele două clase de copii să descoperim istoria la "locul faptei", pe teren, acolo unde imaginile vizuale, auditive, imprimă mai temeinic cunoștințele în memoria elevilor."
DA PAGINA !


Tematica a fost Hârlăul și primul război mondial. Mai întîi, o scurtă introducere, la clasă, la hartă și tablă în tematica primului război mondial: cauze, participanți, scopuri, descrierea pe scurt a evenimentelor petrecute acum 98 de ani (1917-1917). Impreună cu gazdele, domnii profesori învățători, am prezentat fotografii din primul război mondial, publicații ce fac referire la aceste evenimente, am trecut la fața a doua: Copiii să vadă în teren locul de petrecere a acestor evenimente.

Scoala altfel 011

Astfel am trecut pe lângă primăria Hârlău, care în luna mai va aniversa 100 de ani de când se află în localul actual. Am trecut pe la Spitalul Orășenesc Hârlău, unde s-a explicat copiilor că a fost unul din cele 10 spitale în care au fost îngrijiți răniții și bolnavii de febră tifoidă și febră recurentă din iarna anului 1916 și primăvara anului 1917. Pe strada Tătăranu, le-a fost prezentat copiilor dealul din dosul spitalului unde sunt îngropați în gropi comune și individuale 689 de militari din Divizia 13 infanterie.





Scoala altfel 017

La întoarcere am vizitat (de departe) șantierul de reabilitare a Sinagogei Mari din Hârlău, ocazie cu care s-a vorbit despre istoria de 200 de ani a acestui locaș de cult.

Copiii din Pârcovaci au mers la conacul Polizu din Maxut unde a fost comandamentul Diviziei 13 Infanterie.

Copiilor li s-a amintit si de faptele de acum 70 de ani, 8-12 aprilie 1944 trupele sovietice au intrat în Hârlău, iar Hârlăul a fost bombardat de aviația germană.

Scoala altfel 023

Consider că pentru elevi a fost un bun și util moment de a aprofunda istoria de proximitate, dar și geografia de proximitate a localității,  deoarece de pe dealul cu strada Tătăranu s-a făcut  un tur de orizont a dealurilor, pădurilor, cursurilor de apă, localităților, cartierelor orașului, copiii indicând corect detaliile geografice și de planimetrie observabile.

Vremea cam instabilă a scurtat periplul nostru istorico-geografic din Hârlău, însă toate părțile prezente la activitate s-am angajat să repetăm activitatea poate la vară.


*col.(r) Miron Dumitru

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu