09 mai 2014

527.Haideti sa participam la doua zile de sarbatoare :„Zilele Muzeului Militar Naţional”,„100 de ani de la Marele Război”.

.
  Va fi deosebit de frumos, deoarece asociatiile care participa vor reconstitui atmosfera militara a primului razboi mondial, cu tabara militara si demonstratii.,dar se vor face si tir cu arcul sau dueluri cu sabii !
  Hai cititi si ne vedem acolo !

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” găzduieşte în zilele de 10-11 mai 2014 tradiţionala manifestare „Zilele Muzeului Militar Naţional”, tema aleasă pentru acest an fiind „100 de ani de la Marele Război”.
Activităţile urmează a fi deschise de expoziţia temporară „Centenarul Marelui Război 1914- 1918”, găzduită de Holul de Onoare al muzeului şi care va prezenta soldatul român în momente de luptă şi în repaos, ca elemente importante ale vieţii cotidiene de pe front, prin expunerea de uniforme, armament, decoraţii, obiecte sanitare, fotografii, etc.



DA PAGINA !


În zilele de 10 şi 11 mai 2014, în cadrul „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, specialiştii instituţiei noastre au realizat un program interesant, variat şi interactiv pentru publicul larg, care ne va trece pragul. În cele două zile, în intervalul orar 10°°-14°°, prezentăm costumele şi armamentul folosit de armata română în timpul campaniei de la 1916-1918 în cadrul mai multor momente susţinute de asociaţiile „6 Dorobanţi”, „ Tradiţia Militară”, „Deutsches Freikorps”, „Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme” din Ploieşti, Asociaţiilor de cercetaşi„Fraţii Dimăncescu” şi “Cercetaşii Tradiţionali din România “.

Publicul vizitator, pe parcursul manifestărilor, va avea prilejul de a asista la reconstituirea atmosferei specifice primului război mondial prin realizarea unui bivuac, aspecte militare şi de viaţă cotidiană , (Asociaţia „6 Dorobanţi”), iar membrii organizaţiei vor fi echipaţi în uniformele şi costume din Primul Război Mondial.
Membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară” echipaţi în uniforme de epocă( Rg.21 Infanterie, Reg. 1 Grăniceri şi Batalionul Vânători de Munte) şi cei ai asociaţiei „Deutsches Freikorps”, care vor fi echipaţi în uniformele Regimentului nr. 28 Infanterie bavarez şi Regimentului nr. 252 Infanterie prusac de rezervă vor susţine demonstraţii de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din epoca respectivă.


„Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme” va organiza demonstraţii de tragere cu un tun de munte şi cu un mortier de tranşee din vremea primului război mondial, iar în paralel, standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va prezenta un punct de transmisiuni militare în campanie.


Asociaţia „Societas Militae Getae” ai cărei membri vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XV lea vor prezenta reconstituiri de dueluri, mânuiri de armament alb şi tir cu arcul tradiţional.
La standul „Eroii Reîntregirii Naţionale” este prezentată o fotoexpoziţie ce etalează fotografii cu monumente ridicate în memoria eroilor români în perioada 1916-1919 şi obiecte cu caracter memorialistic ,în cadrul căruia se va organiza şi un concurs tematic cu premii. Vor fi prezenţi la acest stand studenţi din Asociaţia „Dacia” de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.


Tradiţiile cercetăşiei vor fi reconstituite de asociaţiile „ Fraţii Dimăncescu” şi „Cercetaşii Tradiţionali din România”, care prin standul de prezentare, demonstraţii şi jocuri cercetăşeşti va încânta mai ales pe micii noştri vizitatori.


Specialiştii Laboratorului de conservare-restaurare vor expune o parte din obiectele de patrimoniu recondiţionate, într-un stand special amenajat intitulat „Restaurarea- ştiinţă şi artă”.
Vor fi prezente alături de noi şi alte muzee cu specific militar cum sunt: Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei , Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Muzeul Poliţiei Târgovişte care vor prezenta aspecte din activitatea lor.


Publicaţia online „Redescoperă istoria” va prezenta publicului o selecţie de publicaţii şi fotografii din perioada Primului Război Mondial.


În cele două zile vor avea loc şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (de Oscar Han), precum şi la Monumentul dedicat generalului I. Em.Florescu, (de sculptorul francez Jules Clement Chaplain). 


Vom amenaja şi un cinematograf de campanie care va prezenta filme documentare legate de tematica abordată în acest an.


Sperăm ca miniconcertele de muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare să încânte auditoriul. La aceste manifestări vor fi prezenţi şi colecţionari care prezintă publicului spre vânzare diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă . Ca în fiecare an, dorim ca toţi cei care ne trec pragul să guste din „hrana de război”, pregătită la bucătăria de campanie, şi anume tradiţionala fasole cu cârnaţi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu