26 iunie 2019

1358. Misterele drapelului național: ALBASTRU, GALBEN, ROȘU!

MIC GHID DE UTILIZARE AL…
Deși pare simplu și, dacă suntem întrebați, cu toții ne cunoaștem foarte bine drapelul, situațiile în care îl vedem arborat incorect deja devin îngrijorător de dese. Eroarea nu pare a ține cont nici de nivelul de pregătire, nici de patriotism, ci de pura … Întâmplare. „Las’ că merge și așa!” Ori, și mai rău, cel care pică în greșeală o poate comite chiar din îngrijorarea de a nu greși.
„Cum e, de fapt?” devine o întrebare chinuitoare și fără ieșire. Singura șansă rămâne… Să nimerim poziția corectă. Cum de cele mai multe ori se întâmplă ca tocmai atunci când ne bazăm mai mult pe șansă ea să ne trădeze, la fel se întâmplă și în cazul drapelului – nu știu cum se face, că alege să fie exact INVERS, deși intenția era clară – să evităm păcatul!
Cum și de ce sunt aceste trei culori, atât de simple, mai complicate decât un sistem de ecuații și cum le-am putea readuce la simplitatea lor voi încerca să descifrez în aceste rânduri.
Luați loc, pregătiți o cafea caldă, ori un pahar cu vin bun – românesc, desigur! – și să descifrăm împreună misterele drapelului național!
Nu vă pregătiți pentru o lecție, pentru că nu este. M-am scăldat în aceste îndoieli și, încet – încet, le-am priceput. Nu știu de câte ori am greșit, ori dacă. Dar știu că, deși pare imposibil, de fapt e mai ușor decât litera… H (de mână)!
Probabil mulți dintre cei care vor parcurge aceste rânduri cunosc toate acestea mai bine decât mine, pe aceștia îi rog ca, dacă am greșit, ori omis ceva, să completeze. Voi aprecia!
Trei culori cunosc pe lume: ALBASTRU, GALBEN, ROȘU!
– Așa e?!
– DA!
Nu o spun eu, ci orice dicționar, orice enciclopedie, orice site național, ori internațional, wikipedia:
„Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

DA PAGINA!




Constituția României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

– Păi eu știam…
Ori:
– Dar atunci DE CE SPUNEM…?
Roșu, galben și albastru?!
NU ȘTIU!
Sincer, nu știu! Nimeni în lume nu știu să enumere culorile drapelului național în altă ordine decât sunt ele afișate. Dar pot încerca să îmi explic:
Am avut un imn, „Trei culori”, care exact așa ne spunea:
„Roșu, galben și albastru
Este-al nostru tricolor.”
Ordinea culorilor preluată din cântecul patriotic de Ciprian Porumbescu, text modificat pentru imnul de stat.
Bun. și? Ce nu e bine?
În afară de faptul că toți puteam vedea că desenăm drapelul invers decât ne spune imnul… Totul e perfect! Ne-am întrebat, copii fiind, DE CE?! Probabil! Ni s-a răspuns? Probabil ni s-a răspuns ce auzim și astăzi: „Drapelul este cu albastru la catarg, dar spunem invers.”
Fără supărare, oricâți voi supăra, NU EXISTĂ AȘA CEVA!
Totul și orice trebuie să aibă un motiv logic, spunem una și facem alta, nu e puțin derutant? Ba se pare că da și chiar foarte! Pentru că nu mai reușim să găsim o cale dreaptă între cele două cărări contrarii.
Nu îl pot întreba pe Ciprian Porumbescu de ce a scris culorile în această ordine, fiind născut după 1848, dar ASTĂZI știm că:
„Totuși, decretul nr. 252 din 13/25 iulie 1848, motivat prin faptul că „nu s-a înțeles [încă] cum trebuiesc făcute stindardele naționale”, definea steagul ca având culorile dispuse pe verticală, posibil sub influența modelului francez. Nuanțele erau „albastru închis, galben deschis și roșu carmin”. În ceea ce privește ordinea, „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfâind”. (wikipedia)”
Și că:
„Legea nr. 75/1994 precizează că fâșiile drapelului național au culorile albastru cobalt, galben crom și roșu vermion. Publicația Album des pavillons nationaux et des marques distinctives (2000) propune echivalarea culorilor drapelului național al României cu următoarele nuanțe:


Primul și cel mai greu pas, deci, este SĂ NU MAI SPUNEM ce am învățat – evident greșit – cândva! Este un exercițiu complicat, dar nu fără izbândă. Doar UITÂND acele trei cuvinte creierul va binevoi a percepe pe deplin ce până acum (probabil) îl încurca. Încercați. Merită, vă asigur!
Dar să pornim în călătoria prin labirintul celor trei culori nărăvașe. După model francez, spunea wikipedia? Model francez vom urma! Și multe alte exemple din viața cotidiană, pe care de multe ori le-am ignorat, ori, pur și simplu, nu le-am observat.

Iată cele două drapele.
ALBASTRU, GALBEN, ROȘUBLEU, BLANC, ROUGE
Culorile se citesc de la stânga la dreapta. Așa cum citim și scriem literele.


Ce știm despre afișarea corectă a drapelului?
ALBASTRU la catarg, ni s-a spus.

În afară de asta, însă, nu ni s-a mai spus nimic, ori aproape.
Ce facem când catargul lipsește?
Ei bine, iată:

1. Arborăm drapelul așa cum scriem și citim:
De la stânga la dreapta.


Atenție, dacă îl arborăm la geam, ori îl desfășurăm pentru fotografie! Pentru cine îl afișăm, cine trebuie să (îl) citească? Noi, ori cineva aflat în fața noastră?
Ziua Marinei 2017
O mână de cuvinte


De sus în jos.


Dar cum, se întâmplă așa ceva? Cine ar putea arbora drapelul invers?! Din păcate, DA! Iar la a doua întrebare, răspunsul este… ORICINE!

Acest drapel NU este al României!
ziare.com

ziuanews.ro
Deși aparent este corect inscripționat steagul, roșu ajunge să fie la catarg.
Soluția ar fi fost imprimarea dublă, în oglindă, a pânzei. Atunci drapelul ar fi
apărut invers pe o parte, dar nu era contrazisă regula de bază: „Albastru la catarg, roșu flutură.”


Ups! Ploiești!
observatorulph.ro

Au încercat să repare greșeala, dar s-au zăpăcit și mai rău.


De reținut:
– Desenăm și arborăm drapelul așa cum scriem și citim: de la stânga la dreapta!

– Ori, dacă avem nevoie, pe verticală, albastru sus.

Atenție, albastru la catarg/băț, deci imaginea de mai jos este grăitoare.
AȘA, NICIODATĂ!

– Variantă acceptată:
alba24.ro
Sau același format, pe orizontală, respectând regula:

ALBASTRU la catarg/lance/băț (respectiv SUS); ROȘU flutură. Eu voi folosi „în vânt”, fiind varianta pe care o prefer.).
De exemplu, dacă aveți un șnur tricolor și vreți să îl lipiți, ori afișa sub orice formă, aveți doar grijă să o faceți cu ALBASTRU SUS. Fără, însă, a-i atașa lance/băț!
ziare.com
2. O altă situație spinoasă apare atunci când vine vorba despre…

COCARDĂ!

Mai este nevoie să vă spun de câte ori am întâlnit-o INVERS? Pentru a vă face o idee, o simplă căutare pe Google – imagini vă va lămuri. Și am avut de răspuns aceleiași întrebări de mai sus: DE CE?
Răspunsul simplu ar fi: pentru că… AȘA ESTE!

Cum însă e greu de crezut, voi încerca să explic.
Model francez, am văzut mai sus. Să folosim, deci, acest model!
Explicația nu este mulțumitoare? Să căutăm mai departe! >>> omanadecuvinte.blogspot.com



*Ana-Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu