02 noiembrie 2021

2129. Rafinăria din nou? Se schimbă proprietarii- înseamnă că nu va mai fi distrusă această valoare unică în lume? "Steaua Română" între buldozer si macara (episodul 12)

   Dupa 2 săptămâni de negocieri (anunțat oficial) și luni de lupte juridico-financiare (înca de anul trecut în realitate), firma TDR care deținea cea mai mare parte din terenul si proprietațile fostei rafinării și se pare că avea planuri de valorificare distructivă a instalațiilor, echipamentelor si cladirilor din perimetrul acesteia, a vândut (aș spune mai repede ca "a cedat") o mare parte din proprietatea sus-numită, către "Soceram", o firmă locală, se poate spune "iluministă", care a beneficiat continuu de bunurile si de posibilitațile municipiului Câmpina, dar a stiut să mai și cedeze câte ceva către comunitate (vezi cea mai arătoasă investitie de acest gen: parcul "Soceram" din platoul Muscelului). Adică genul de firmă despre care se poate spune frumos si linistit: "Da domne, a luat dar a si dat" (stiti textul, nu?).
    "Schimbarea stapânilor, fericirea nebunilor" spune o zicala românească.
     În sensul că, deși "Soceram" a declarat sforăitor că va folosi fosta rafinărie la exact ce tot sugeram noi inca din aprilie a.c. (de cand noi, Asociația, am făcut cererea de clasare a fostei rafinării în Patrimoniul Național), adică parcuri, muze(e)u, etc si amd, încă nu știm să existe un plan real pentru a realiza asa ceva, dar am luat act de ceea ce se vehiculează insistent in media pe fondul declarațiilor reprezentantului "Soceram":

1- cum că rafinaria a fost bombardată (1944) si distrusă, fiind incapacitată ani de zile până a fost RECONSTRUITĂ, ceea ce fotografiile de epocă, rapoartele USAF si CIA  si rapoartele de producție din arhiva noastră, infirmă total, existând incă în teren echipamente si cladiri ante WW2  în întreg perimetrul in discutie, 
2- că ecologizarea zonei va impune demolari de imobile si de instalații,

3- că se vor realiza cladiri industriale "sustenabile energetic" (frumos spus în noul limbaj de lemn, nu?)

  Ei bine, primele puncte ne pun în alertă că, exact ca si la fosta firmă detinătoare, la actuala, mai populist si mai elevat, folosindu-se de inadvertențe tehnice si istorice, pot apare aceleasi intenții: de intervenție distructiva asupra valorilor din perimetrul fostei rafinării.

  Macar intențiile TDR deveniseră publice, clare si previzibile. 

  Pornind de la premiza că intențiile "Soceram" sunt lăudabile si axate pe dezvoltare "sustenabilă"(folosim si noi acest cuvânt atât de abuzat deja, ca să "dăm bine"), în ideea realizării unui oraș de mare valoare turistică,  Asociația "Suntem România", ca inițiatoare a 
.
cererilor de clasare in Patrimoniul Național a fostei rafinarii si a liniei de cale ferata istorice "Teleguta" susține in continuare orice inițiative de protejare si de promovare dar si de valorificare economică NEDISTRUCTIVĂ a valorilor tehnice, istorice, culturale si educative, asa cum a facut-o încă dinainte de înfiintare ca Asociație, cu demersuri legale, cercetari, analize, monitorizari si consiliere la cerere, în mod GRATUIT pentru orice doritor/investitor interesat de astfel de obiective pe plan local sau național.
  Urăm firmei "Soceram" investitie ușoară si profitabilă pentru ea si pentru cetațeni si o asigurăm ca vom continua documentările si demersurile pentru protejarea acestor obiective in Patrimoniul National, astfel încât să poată dezvolta linistită, sub protecția legii, proiecte cât mai frumoase.
   Asociația "Suntem România!"

UPDATE:
   Azi, 02.11.2021, ora 14.13, dupa o scurta discutie telefonica la secretariatul Soceram, intentia noastra de colaborare a fost oficializata transmitand acest mesaj catre conducerea actualei firme ca proprietar prin posta electronica:

  Asociatia Cultural Educative pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric, 
 
  Domnule Manager General al SC Soceram SA,

prin prezenta vă propunem o colaborare între Asociația noastra ca instituție non-guvernamentala si Societatea pe care cu onoare o conduceți, pentru cercetarea tehnico-istorică a obiectivului "Rafinăria Steaua Română" actual in proprietatea "Soceram".
  Asociatia noastra a facut demersuri pentru clasarea susnumitului obiectiv în Patrimoniul Național si este interesată ca prin cercetare în teren si arhivistică să ajute la a stabili daca acesta este eligibil ori nu ca Monument istoric/tehnic/arhitectural.

  Vă multumim anticipat,
  Alex Stoian, Presedinte al
 Asociatiei Cultural Educative pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric, 
numita pe scurt"Suntem Romania!" 

2 comentarii:

  1. In alte țări și acum există așa ceva,la noi cum de nu este posibil, grupul electrogen ar putea duce lejer consumul energetic al orașului, doar un aspect...

    RăspundețiȘtergere