30 noiembrie 2022

2327. Cu cainele casnic pe munte si la cabana - moda turistului cu toate drepturile din lume

Cabana din inima muntelui.
   Din pacate muntele are parte mereu de evenimente neplacute datorate celor care urca fara a tine cont de reguli, conditii si necesitati de minim bunsimt, printre acestia fiind si "iubitorii" de animale de casa, care considera ca muntele este o extensie a bulevardului de acasa, unde ei au toate drepturile si altii trebuie sa le faca pe plac obligatoriu. Conflictele aparute intre detinatorii de caini " casnici", care ii cresc de placere, versus proprietarii de destinatii turistice montane ori stane, care cresc adevarate ajutoare necesare traiului zilnic in semisalbaticie, sunt tot mai dese din pacate.
   Zilele trecute un astfel de conflict minor umflat pompos si in stil tipic de scandal de catre Media de balamuc a fost rostogolit tendentios , victima fiindu-i una dintre ultimele cabane izolate din muntii Romaniei: Garbova. Singura cabana de confort cu totul deosebit, singura si din M-tii Baiului, tinuta cu mare greutate si multa dedicare de catre Ciprian Peticila, proprietar, o cabana adevarata ca si organizare, care poate fi considerata si refugiu in extrasezon. O cabana unde ursul este vizitator constant, chiar omorandu-i un caine care s-a luptat cu el.
  Aceasta cabana are si o mica gospodarie care asigura un "minim de avarie", gospodarie pazita de 7 caini -metisi de ciobanesc- vaccinati, cipati si deosebit de prietenosi cu turistii, facand deliciul si distractia acestora. Mentionez ca acesti caini apar in foarte multe fotografii in net, jucandu-se cu vizitatorii.

  Din pacate, aceste animale au fost tinta scandalului provocat de un turist care a venit la cabana cu un caine-pui de cateva luni, care, speriat de dulai si luat in brate de stapan, l-a muscat usor pe acesta. Astfel a inceput scandalul. Desigur, stapanul "nu stia" ca la cabanele de munte sunt caini si ca pe munte este recomandat sa nu iei animale oricat de Pet ar fi ele... Poate nu stia nici ca nu trebuie sa fii agresiv cu niste caini care sunt obisnuiti sa doboare ursul si sa strigi la ei ori sa incerci sa-i lovesti.
   Poate nu stia nici ca sunt doar 7 si nu 15 cum a declarat peste tot si Media a preluat si rostogolit prosteste. Si poate nici nu stia ca muscatura prezentata de el la mana nu este de fapt... 4 la picioare asa cum a declarat peste tot .
   Din pacate tendentiozitatea cu care Media de scandal a prezentat acest caz, felul in care au "investigat" niste vajnici reportericuti cazul pe teren de parca erau procurori ai tristei Securitati, aduc o imagine urata asupra a ceea ce inseamna adevaratul munte, care nu este pentru bulevardisti de duminica, asupra activitatii unei destinatii unice, aproape eroic tinuta pe linia de plutire din nimic, apreciata si iubita de turistii cu bocanci si rucsac, dar si de multi dintre cei veniti in pantofi, pentru ca proprietarul, ULTIMUL CABANIER ADEVARAT din muntii Romaniei, cel mai vechi ramas la datorie, lupta sa-i ajute si sa-i sustina pe toti cei care iubesc sceste frumuseti si acest spirit.
  Noi, oamenii de munte, iubim aceste animale si ne bucuram sa le vedem in calea noastra. Cand apar pe o poteca de munte, ne dau siguranta. In general acesti caini insotesc turistii, "ii culeg" de pe trasee. Nu de multe ori am intalnit cate unul venind din sens opus si intorcandu-se ca sa ma insoteasca la o cabana. In cel mai rau caz cer un biscuite sau o bucata de paine. Vazandu-i, stiu ca nu ma va ataca nici un urs si ca un salas uman este aproape.
  Daca e o cabana sau o stana, desigur ca ei o apara. Dar cainii de cabana chiar nu sar la turisti, stiind ca ei acolo trebuie sa ajunga. Si da, vazand un animal strain, gandesc faptul ca li se incalca teritoriul, de aceea se apropie sa se miroasa reciproc, sa-l cantareasca, sa-l analizeze si sa-i vada intentiile. Ulterior ajung sa se joace, ceea ce la cainii de la Garbova e o adevarata distractie publica.

   Rezultatul intalnirii dintre un pet si un caine de cabana/stana depinde doar de stapanul petului, felul in care interactioneaza si reactioneaza.

   Cainii de cabana si de stana NU SE CASTREAZA! NU SE LEAGA! Castrati ar deveni victime sigure ale ursilor, pierzand calitatile de luptatori, iar legati  si dezlegati noaptea, le-ar creste agresivitatea fata de oricine. Paza unor astfel de proprietati izolate este bazata pe astfel de animale si cine nu stie, ar trebui macar sa se informeze inainte de a pleca spre asa destinatii, dupa cum se informeaza de preturi, vreme si meniu. Desigur, e culmea sa consideri ca mergand in munte la cabana, nu gasesti caini. Ori pe traseu de munte.
   Acestea fiind spuse, recomand pantofarului bulevardier care considera ca al sau caine de oras are dreptul de a haladui liber si fericit prin paduri si munti, sa inteleaga faptul ca , nu doar al lui animal este pe acolo, ca mai au si alti oameni animale, nu pentru a se lauda cu ele, ci pentru a-i ajuta sa traiasca, ei si altii pe langa ei, cu aceleasi drepturi legale. Si ca al sau pet nu-l va apara de urs asa cum o va face un caine de cabana ori stana!
   
Sunt iubitor de munte. Nu am reusit niciodata sa ma satur de drumuri montane, de inaltimi si vai. Cainii acestia m-au speriat cand eram copil. Prima si a doua oara, apoi m-am lamurit cu ei si m-am bucurat de prezenta lor la absolut orice drum am facut. Cetateanul care taraie un pet dupa el, de orice rasa si marime, trebuie sa fie constient de ceea ce face si sa aiba grija cum se comporta-practic el provoaca intalnirea a doua fiare, oricat de inteligente par. Intre ele este el, Omul, care se presupune ca stie sa le controleze. Daca esueaza in asta, rezultatul nefericit este doar din vina lui, nu a animalului sau a cabanierului/ ciobanului.

Crucea Eroilor
de pe Clabucetul Taurului.

Placa de pe monument

  NOTA:
  Ciprian Peticila este omul care, pe banii lui si cu ajutorul Cercetasilor Romaniei si al Batalionului 21 Vanatori de munte, a trasat, marcat si pus in valoare poteca istorica "Drumul tunului" si a ridicat simplul si impresionantul monument "Crucea eroilor de pe Clabucetul Taurului", din apropierea cabanei Garbova, loc unde au murit eroic peste 1400 de soldati in primul razboi mondial.

CITITI AICI DESPRE Drumul tunului

Alex Stoian (nemo)     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu