16 octombrie 2013

274."Ziua Porţilor Deschise" pe şantierul arheologic Micia (comuna Veţel - Hunedoara)

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), împreună cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) şi Primăria comunei Veţel, organizează joi, 17 octombrie 2013, “Ziua Porţilor Deschise” pe şantierul arheologic Micia.
Cu acest prilej vor fi prezentate rezultatele campaniei de săpături arheologice de anul acesta, realizate de către MNIR, în colaborare cu MCDR, va fi organizată o vizită ghidată pe situl arheologic și va avea loc un concurs  de desen pentru copiii din comuna Vețel.

DA PAGINA !


 
Manifestările vor avea loc începând cu ora 11.00, pe situl arheologic Micia, iar de la ora 13.00 la Căminul Cultural din localitatea Vețel, jud. Hunedoara.

Aşa cum ne-a obşinuit în acest an Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva va prezenta publicului larg cele mai noi descoperiri de pe şantierele arheologice din subordine. În această săptămână situl de la Micia, comuna Veţel, îşi va deschide larg porţile pentru curioşii mai mici sau mai mari.
Aşezarea romană de la Micia, cu toate că avea un statut rural, rivaliza cu un adevărat oraş cu un înalt grad de urbanizare. Aşezarea prezenta o reţea stradală octogonală, un port cu cheiuri din piatră, deschise la râul Mureş, terme şi un amfiteatru. Potrivit istoricilor, situl a suferit mai multe distrugeri de-a lungul secolelor provocate de calea feratăşi de construcţia şoselei naţionale Arad-Deva, dar şi de termocentrala de la Mintia sau de semănăturile şi arăturile anuale ale ţăranilor din zonă. Pe de altă parte, autorităţile au în plan transformarea sitului roman de la Mica într-un punct de atracţie turistică, locul fiind generatorul unor piese importante expuse la mai multe muzee din ţară.

Activităţi interactive pentru cei mici

Principalul punct al evenimentului este prezentarea publicului larg a descoperirilor arheologice rezultate ca urmare a campaniei de săpături organizată în acest an în situl roman de la Micia. Pe de altă parte, vor fi organizate vizite cu ghidaj de specialitate în perimetrul sitului arheologic şi va avea loc un concurs de desen pentru copiii care învaţă la şcolile din comuna Veţel. „Ziua Porţilor Deschise” la situl de la Micia este un nou eveniment prin care vrem să arătăm publicului larg rezultatele săpăturilor efectuate în acest an pe şantierul arheologic, dar şi să apropiem copiii mai mult de istorie, şi, în special, de istoria poporul român şi a dacilor şi romanilor, de aceea vom organiza o activitate doar pentru ei”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş(foto mic). Astfel „Ziua Porţilor Deschise” la situl de la Micia va începe mâine de ora 11:00, pe şantierul arheologic, iar de la 13:00 acţiunile se vor derula la căminul cultural din satul Veţel, unde este organizatăşi o expoziţie permanentă a vestigiilor descoperite pe raza comunei.

DESCRIERE PRELUATA DE AICI !
 
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
 
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu