12 august 2019

1374. Ziua Marinei si noi, "Suntem Romania!"

Nemotoujours
 
      Ca publicatie,colaboratori si prieteni, am acumulat deja ceva editii de festivitati "marine".In ceva ani petrecuti cu dragii nostri marinari ,nu doar de ziua lor,ci "aventurand "in diverse activitati publice si nu doar,ca prieteni care se sustin, se ajuta si se respecta.    
.Nemotoujours

           Intre timp,asa cum se intampla in viata,si de-ai lor ,si de-ai nostri, au iesit oficial din activitate,altii au crescut si au intrat si mai puternic in ea,dar nu am renuntat sa ne intalnim,sa ne povestim ,iar Ziua Lor a ramas ca una dintre sarbatorile anuale asteptate si pregatite mai mult si din ce in ce mai bogat de catre ei, dar si de catre noi,care facem tot posibilul sa-i vizitam si sa-i felicitam fata -in -fata!
             Mereu o bucurie a reintalnirii si a impartasirii .
Anul acesta mi-am rugat colegii de redactie sa scrie ceva cuvinte si sa puna ceva pozne realizate de ei din anii anteriori,ca sa facem un "remember "al participarii noastre la aceasta superba sarbatoare a lupilor apelor!
             Hai sa vedem si sa citim
"nemotoujours"
DA PAGINA!



         15 August este una dintre acele zile pe care nu le poți petrece simplu, în casă...
"Normal!", veți răspunde, e zi liberă! Și aveți dreptate!
            Zi liberă, minivacanță, week-end prelungit... Oricum ar fi, e sigur zi de sărbătoare! Sfânta Maria, după cum știm bine cu toții!
            Pentru unii e și ziua numelui, așa că aceștia sărbătoresc și mai mult. Că spunem, ori alegem să nu spunem, "La mulți ani!", tot ne tratăm prietenii cu un zâmbet și așteptăm - de ce nu? - o... tratație, un fursec, ori un pahar de suc! Doar sunt sărbătoriții, nu?!
           Vreme bună să fie, de restul avem noi grijă! Iarba verde abia așteaptă, parcurile sunt primitoare, munții abia ne așteaptă, litoralul abia ce s-a încălzit...
           15 August să fie sărbătorit în natură, deci!
Dar... dacă este să fie natură... De ce să nu fie undeva lângă... un lac? Râu navigabil, lac, ori Marea cea Mare, dar Neagră, neapărat?!
          Sigur ați mers cu vaporul, ori cu un vaporaș, măcar. Și sigur v-a plăcut. Dacă nu, probabil trebuie să mai încercați o dată! Dar, dacă v-a plăcut, cred că, măcar pentru o secundă, v-ați imaginat învârtind timona ambarcațiunii ce sălta, ori, după caz, plutea lin, pe valuri.
           De ce nu ați reveni, deci, la malul unei ape, în această zi cu totul specială? Pentru că în această zi de sărbătoare este ziua LOR! Ziua oamenilor apelor, ziua Marinarilor!

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902. Este ocazia, pentru fiecare dintre noi, să aflăm mai multe despre meseria de marinar și despre oamenii care o practică. Porțile Deschise în Portul Constanța, manifestarile din București (Parcul Herăstrău), Tulcea, Galați, Brăila, sau lacuri de acumulare... Într-un fel, ori altul, în întreaga țară, pe apă, e mare sărbătoare.

1-  Constantin Jean Duca  << Ziua Marinei, misiune la țărm. >>









2-Victor Ilie  << Ziua Marinei, o incursiune in universul puțin cunoscut al marinarilor, o zi care a oferit prilejul de a vedea un strop din pregătirea si profesionalismul oamenilor care în orice moment sunt gata să apare țara de orice pericol ar veni din largul mării. Zi în care putem vedea si măiestria aviației române.


Cel puțin pentru mine, să vad un marinar a fost o întâlnire cu întruchiparea profesionalismului, dedicării, rezistenței și pasiunii.



Am ajuns să-i admir pentru cum reușesc să lucreze în echipă și pentru modul în care rezistă cu plecările lungi, pe un vas care se balansează mai mereu, stând departe de familie și cei dragi. >>



3-Tzestosul  << Se apropie 15 August, zi de mare sărbătoare pentru ortodocși .... Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria mare, cum se spune în popor. Maria, maica Domnului, se spune că este ocrotitoarea plaiurilor românești. Atât de mult se contopește poporul român, nascut creștin, cu acest personaj biblic, încât toate aceste tărâmuri sunt numite „Gradina Maicii Domnului”.
Și mai ocrotește ceva Maica Domnului .... Ocrotește marinarii de pretutindeni. Și dacă acest tărâm frumos este ocrotit de Maica Sfântă, este firesc ca și marinarii să o cinstească și sărbătorească în ziua în care Maica Domnului s-a ridicat la cer și a devenit o Sfântă. Așa că ziua de 15 August este și Ziua Marinei. Da, pentru că poporul român a folosit ambarcațiuni din vremuri apuse. Atât în scop comercial, cât și în scop militar. Cei ce vor avea curiozitatea sa viziteze Muzeul Marinei din Constanța se pot convinge de asta.

 
         Și... ce fac marinarii de ziua lor? Normal, sărbătoresc. Dar nu oricum, nu singuri, nu undeva ascunși prin localuri doar de ei știute.
         Nu, ei ies în lume! În lumea lor, lumea apelor. Cu mare fast, în uniforme de ceremonie, cu toate navele lustruite, mandri, nevoie mare! Poate spuneți că muncesc și de ziua lor. Da, o fac, spre mandria lor și bucuria noastră!
        Aș vrea să vă spun despre Marina Civilă ... dar activitatea acesteia este răspândită în societăți comerciale, care știu doar ele ce fac.
        Așa că vorbim tot de Marina Militară. Atâta câtă mai este, în starea în care este, dar cu privirea spre viitor, un viitor pe care îl dorim plin de realizari.
         La ziua lor, ies cu ce au mai bun și fac toate eforturile să putem vedea cât de plină de bravură este munca lor.
       Fregate, corvete, șalupe! Scafandri, forțe speciale, avioane de vânătoare, elicoptere! Toate fac paradă, fac zgomot, fac fum! Zumzăie, bubuie, răpăie! Simuleaza acțiuni de luptă sau doar defilează, Toate impresionează! Pentru că nu le vedem în fiecare zi, pentru că locul lor este de obicei departe, în larg, sau în porturile militare,
acolo unde publicul nu are acces. Așa că ne bucurăm de ziua lor să le vedem în toată splendoarea!
Veți spune că sunt vechi ... poate sunt, dar oamenii din echipaje le iubesc și le întrețin ca pe ochii din cap ca să mențină sufletul treaz, până vor veni cele noi .... Cele noi, care le sunt promise în fiecare an, de ziua lor! Așa că ei nu se gandesc la asta ci își văd de treabă cu ce au la îndemână, fără să facă politică, fără să comenteze în vreun fel situația.
            Demni, politicoși, mândri și modești. Chiar dacă nu mai sunt așa mulți ca înainte, cei rămași sunt mai uniți și mai mândri de ceea ce fac.
            Pentru că ce fac ei nu este pentru oricine, este doar pentru cei puternici, pentru cei determinați, care nu dau înapoi în fața greutăților. Poate de aceea marinarii preferă vinul negru ...

 


           
 Așa că Ziua Marinei adună deopotrivă militari, politicieni, ziariști, dar mai ales entuziaști, oameni simpli, ca mine și ca tine, sute de copii care vin să se bucure de SPECTACOL! Pentru că asta fac ei, MARINARII,  de ziua lor. Chiar dacă nu sunt artiști, pun la cale un show de toată frumusețea. Să vezi cele trei remorchere valsând pe mare, pentru că nu pot descrie altfel mișcările lor sincronizate decât ca un dans clasic. Iar jerbele de apă produse de pompele de stins incendii care le înconjoară, străpunse de soare, le transformă în curcubee multicolore, așa cum doamnele din vremurile apuse se înconjurau în rochii vaporoase când dansau.
            Cei care au ocazia să asiste o dată la acest spectacol, vor rămâne cu imaginea lui în memorie, dorind să ajungă mereu acolo, pe faleza Constanța, în fața Comandamentului Flotei sau .... să aibă privilegiul să admire acest spectacol de pe mare, de la bordul unei nave participante la spectacol.





            



 Fregata F111 Mărășești, un produs de excepție al industriei navale românești, servește ca tribună mobilă, la Ziua Marinei. Norocoșii care ajung aici au o perspectivă aparte asupra spectacolului, privit din unghi opus față de oficialități.
            Evident că și numai vizitarea în amănunt a navei, pe toată perioada desfășurării activităților, este un privilegiu. Iar echipajul ... privilegiul de a cunoaște oameni minunați, de mare valoare, acolo, în mediul lor, unde se simt în largul lor.
            Această bucurie deosebită, acest privilegiu l-am avut și eu în 2017, când am fost oaspetele lor. Nu a fost primul meu contact cu marina! Dacă nu poți fi la Constanța, poate Brăila este la îndemână! Acolo, Marina Fluvială are o Flotă de nave blindate, cu o putere de foc impresionantă, menite să sprijine forțele terestre care luptă în apropierea fluviului! Tunuri de 100 mm, aruncătoare de proiectile reactive de 122 mm, o sumedenie de mitraliere și de tunuri antiaeriene care apără navele de pericolul din aer! Spectacolul este garantat si acolo.
            Așa că oriunde avem ocazia, chiar și pe lacul Herăstrău din București, putem să sărbătorim marinarii de ziua lor! Să fim cu ei, să ne bucurăm cu ei, să le cinstim ziua și realizările.


            LA MULȚI ANI, MARINARI, ORIUNDE VĂ AFLAȚI! >>

4-Ana - Maria << Când mi s-a propus prima dată să merg la Constanța... De fapt... Exagerez! Nici măcar nu am fost întrebată!
Și nici astăzi nu știu sigur dacă m-ar fi întrebat cineva, pentru că am sărit ca arsă, nelăsând loc vreunei invitații: "Nu știu exact despre ce e vorba, dar, dacă asta înseamnă că pot, în sfârșit, să le strâng mâna și să sărbătoresc CU EI ziua asta, eu merg!" Apoi... M-am oprit, dându-mi seama că gura mea vorbise fără să mă întrebe dacă are voie... De fapt, în afară de Mărășești, Ziua Marinei, Constanța și de ce văzusem pe la televizor, chiar nu știam mare lucru! Dar... Deja țopăiam în gând, de bucurie: mergeam LA MARE, de Ziua Marinei! Problemă: mie nu îmi place la mare! (Credeam eu...)
         Iar de atunci s-au întâmplat multe... Și a devenit tradiție: 15 August se trăiește la Constanța!
         Alături de cei care ne veghează, zi și noapte, țărmul!
Pentru că această sărbătoare este despre acești oameni! Fiind acolo, la malul mării, gândurile cuprind întregul teritoriu și se îndreaptă spre toți cei care străbat apele globului sub pavilon românesc.
         Nu am devenit marinar (nici nu mi-aș permite să mă cred a fi unul), dar noua perspectivă din care am privit lumea și, de ce nu, relația mea cu marea, emoțiile depășite (Acum e-acum! Am, sau n-am, rău de mare?!), lucrurile aflate, provocările ("Fulgerul", valurile, marea montată, tangajul, scara de pisică...), sirena ce mă ia mereu prin surprindere, deși o aștept cu înfrigurare de fiecare dată, totul sub atenta îndrumare și supraveghere a acestor oameni deosebiți, au udat din plin o sămânță deja sădită: respectul, pe care îl învățasem doar din lecturi, li-l port, acum, din clipele trăite alături de ei.
         Toate aceste clipe rămân adânc gravate în memorie și vă voi împărtăși câteva dintre ele în cele ce urmează, prin imagini.
Constanța... Totul începe când, cu înfrigurare, aștepți ca RHIB-ul (Rigid-hulled inflatable boat), "Fulgerul", adică, să apară. El este promisiunea ieșirii "în misiune", misiunea civilului de a trăi câteva ore pe mare, alături de oameni dragi: MARINARII! Alături de Forțele Navale Române!

Întotdeauna o onoare și o mare bucurie! Fregata F111 Mărășești fiind centrul de comandă al exercițiilor pe mare, te afli, brusc, în mijlocul acțiunii. Ești mic, de multe ori neștiutor, și vezi, auzi, miroși, simți, dintr-o dată, totul, cu totul altfel decât ți s-a povestit vreodată. Înveți repede multe și, mai ales, înveți că mai ai multe de învățat. Și te bucuri de soare, de vânt, de apă, de valuri, ori suferi puțin, din pricina lor, te bucuri de geac, de pavilion, de pavoaz, te bucuri de sirenele salutând, te bucuri de oameni, te bucuri că ești acolo, în mijlocul lor.
 






Fregatele (Regele Ferdinand și Regina Maria), dragoare maritime, Nava pentru cercetări maritime "Grigore Antipa", nave purtătoare de rachete, puitoare de mine, corvete, torpiloare, nava logistică, remorchere (de la cel mai mare - Grozavul, până la cele mai mici - SRS și cele mai noi - Vârtosul, Voinicul și Vânjosul), elegantele nave de protocol, Poliția de Frontieră, Pompierii și bărci rapide, pe apă. Iar în aer, elicopterele Puma Naval, MIG-21 Lancer, ori F16... Și Nava Școală "Mircea"... Apuntări (aterizarea elicopterului pe navă), atacuri, apărare. Un exercițiu complex în care ne simțim implicați, fie că ne aflăm pe mare, fie că ne aflăm pe mal.












   

După câteva ore la bordul Fregatei F111 Mărășești,  bucuroși de reîntâlnire și la fel de fascinați ca de fiecare dată, cu greu ne smulgem... Parcă nici nu mai vrem pe mal! Am mai rămâne... Dar noi suntem și rămânem oameni ai uscatului, iar locul nostru este pe țărm, chiar dacă gândurile ne vor fi tot anul pe mare, plutind alături de navele militare și de oamenii lor.
       Ziua, însă nu s-a terminat. Sărbătoarea continuă pe mal, unde marinarii și invitații se întrec în pricepere la jocurile... marinărești! Pare simplu, dar... Oare și este? Recunosc, nu am încercat!






Purtând în suflet fiecare clipă... Vă mulțumim pentru tot, vă mulțumim că sunteți acolo, vă mulțumim că existați!




La mulți ani, marinari ai României, oriunde v-ați afla! Vânt din pupa!>>
         * Editare: Ana-Maria și Nemotoujours

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu