Când ai de a face cu instituțiile statului, mulți dezamagiți îți spun că te zbati degeaba. Din pacate, pana la un anumit punct au dreptate. Desi înca din luna aprilie 2021 Asociația noastră incearcă să colaboreze cu DJC Prahova in declansarea procedurilor de clasare in Patrimoniul National a trei valori istorice unicat si a le proteja de distrugere, aceasta institutie a ajuns sa ne ignore suveran, de parca am fi o musculiță ce o bâzâie fără a o deranja măcar în sferele inalte in care aceasta unealta a statului plutește.
Am trimis documente, fotografii, sesizari, cereri, toate in baza legii si a angajamentului nostru de a ajuta la procesul de cercetare stiintifica a acestor obiective, fara macar a ni se confirma primirea lor.
Ultimele trimise au fost cererile, justificate, de clasare de urgență a obiectivelor mentionate. Desigur tot fara raspuns.
In ultima instanta, uzitând de legea nr.544/2001, am transmis in data de 29.09.2021, prin posta electronica ( acum 13 zile) urmatoarea solicitare, la randul ei fara raspuns:
Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea
Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric - „Suntem România”
Către: Direcția Județeană Pentru Cultură Prahova
În atenția D-lui. Director Executiv – Constantin Stere
Prin prezentul document, Asociația Cultural – Educativă pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric „Suntem România”, revenim asupra cererilor scrise pe care vi le-am adresat și în baza prevederilor Legii Nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei solicitări să ne trimiteți un răspuns scris la următoarele întrebări:
1. Cunoașteți prevederile Art. 21 din Legea Nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice?
2. Ați primit personal sau ați fost informat despre cererile scrise pe care le-am adresat Direcției Județene Pentru Cultură Prahova, prin poșta electronică, în zilele de 1 Septembrie 2021 și 19 Septembrie 2021, documente prin care vă solicitam declanșarea procedurii de clasare de urgență în Lista monumentelor istorice a ansamblurilor căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega) și rafinăriei „Steaua Română” – Câmpina?
3. Conform prevederilor Art. 13, alin. 1, pct. 2, litera (e) și Art. 21 din Legea 422/2001, ați declanșat procedura de clasare de urgență în Lista monumentelor istorice a celor două ansambluri menționate?
4. În cazul în care procedura de clasare de urgență în Lista monumentelor istorice a celor două ansambluri a fost declanșată, care este stadiul actual al acesteia?
5. Dacă procedura menționată anterior nu a fost declanșată până în momentul de față, care sunt motivele ce justifică această decizie?
6. În cazul ansamblului căii ferate Câmpina – Câmpinița – Doftana (Telega), cunoașteți faptul că, deoarece acest bun imobil face parte din domeniul public al statului, conform prevederilor Art. 13, alin. 1, din Legea Nr. 422/2001, procedura de clasare a sa în Lista monumentelor istorice putea fi declanșată din oficiu de către Direcția Județeană Pentru Cultură Prahova?
Andrei Berinde – coordonator proiect – specialist în istoria feroviară
Ing. Radu Bellu – expert atestat pentru patrimoniu cultural național mobil
Dr. Sorin Turturică – istoric
Alex Stoian – Președinte asociație – coordonator programe
Verificat: Ing. Daniel Anghel – Consilier tehnic asociație.
Nota: a treia cerere este pentru clasarea monumentului numit "Crucea Domnitorului", din satul Melnicesti, com.Telega, jud. Prahova. Desigur nu avem nici un raspuns.
EPISOADELE: AICI
UPDATE 13.OCT. A.C.:
O sa le facem publice impreuna cu raspunsurile noastre, cand le vom formula si transmite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu