10 decembrie 2021

2158. Victorie? Fosta rafinărie salvată? Are șansa de a deveni Monument Istoric! Iarăși rafinăria "Steaua Română", Câmpina (episodul 18)


Instiintarea despre
 declansarea procedurii de clasare.

    Rafinăria "Steaua Română, Câmpina și clasarea sa ca monument istoric- o "poveste" care dureaza din aprilie a.c.

    Din data de 09.12.2021, ca urmare a celor doua cereri făcute și documentate de către Asociția noastră, "Suntem România!", este in sfârșit declanșată procedura de clasare a fostei rafinării în Patrimoniul National ca monument istoric.
    Este doar o victorie parțială, pentru 12 luni, timp în care în perimetrul fostei rafinării nu se pot face decât lucrări de întreținere aprobate de către Ministerul Culturii, nu demontări, nu demolări, nu renovări si modificări. Nu poate fi luat nici macar un șurub fără aprobarea Ministerului, sub puterea legii care protejează monumentele istorice (legea 422).

      În acest timp de 12 luni se va face o cercetare amplă, sperăm interdisciplinară, astfel încât clădirile, instalațiile, echipamentele, în fapt întregul peisaj industrial de natură istorică, să aibă confirmarea specialiștilor din diferite domenii că deține valori istorico- tehnice ori că este de valoare istorică el însuși ca întreg.

      De la momentul înaintării primei cereri a Asociației noastre ca fosta rafinărie să fie clasată si astfel protejată monument istoric, noi am transmis forurilor responsabile documente care dovedesc faptul că în acest perimetru există cladiri si instalații ramase ultimele în lume de acest gen ca arhitectură, constructie, tip, funcționalitate, astfel încât fiind justificată protejarea întregului perimetru si conservarea lui.

   Concomitent cu studiul pentru clasarea ca monument istoric a liniei "Teleguța" (Campina- Campinița- Doftana-Telega), linie care este indisolubil legata de fosta rafinărie si de orasul Câmpina, Asociația noastră ("Suntem România!") va colabora în continuare la studierea si la buna desfasurare a cercetărilor pentru clasarea ca monument istoric a fostei rafinării "Steaua Română" deoarece aceste valori de clasă mondială sunt nu doar ale orasului Câmpina, ci ale întregii zone dar si ale întregii țări, acestea putând beneficia cultural si financiar de ele printr-o dezvoltare turistică inteligentă, unică.
   Proprietarii perimetrului vizat au șansa deosebită ca, odată clasată rafinăria, să acceseze fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte nedistructive, de reconversie si de dezvoltare a proprietăților lor pe termen lung, proiecte durabile si autosustenabile, iar Primăria va putea accesa fonduri specifice pentru dezvoltarea infrastructurii in acest sens, o șansă deosebit de mare pentru modernizarea unor rețele de utilitați dar si de circulație îmbatrânite si subdimensionate.

   Pe scurt: s-a concretizat șansa de a salva încă o serie de valori unice, o oportunitate imensa pentru cultura si educația dar si dezvoltarea financiară a municipiului, zonei, pe o bază de mare prestigiu, Câmpina devenind unicul oraș din lume construit si ramas în jurul unei rafinării care în plus este și monument istorico-industrial.
   Pentru valorificarea eficientă a acestor oportunitați, mizăm pe colaborarea strânsă dintre administrația locală, proprietarii fostei rafinării si cetațeni, astfel încât beneficiile sa fie maxime pentru intreaga comunitate. 

  Episoadele AICI

  Echipa "Suntem Romania!"
      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu